Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη

Οι πολύτεκνοι θα πληρώνουν μειωμένα τέλη κατά 50%, ενώ οι ανάπηροι, με αναπηρία 80% και άνω και χαμηλό βέβαια εισόδημα, δεν θα πληρώνουν καθόλου τέλη. Διερευνάται και η περίπτωση να γίνουν στο μέλλον μειώσεις και στα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι μακροχρόνια άνεργοι.

Κατά τη συζήτηση που έγινε ακούστηκαν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Ο αντιδήμαρχος Χ. Αγραπίδης αποκάλυψε ότι το 2006, επί δημαρχίας του, τα καταστήματα στον δήμο κάλυπταν 3,4 εκατ. τ.μ. και τα τέλη τους απέφεραν στον δήμο 43 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ σήμερα καλύπτουν μόλις 1,3 εκατ. τ.μ. και, παρά τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί από τότε, αποδίδουν 29 εκατ. ευρώ ετησίως!

Η επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη ζήτησε να μειωθούν τα τέλη στα μικρά σπίτια και στα μικρά μαγαζιά και να αυξηθούν στα εργοστάσια, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Χ. Τουμπέκης ζήτησε να υπολογισθεί πόση θα είναι η ζημιά του δήμου σε ενδεχόμενη απαλλαγή των μικρών νοικοκυριών κι αν δεν είναι μεγάλη να απαλλαγούν από τα τέλη, ενώ ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημήτρης Παρασκευόπουλος είπε ότι πρέπει να προστατευθούν οι οικονομικά αδύνατοι, ανεξαρτήτως κόστους. «Προέχει η κοινωνία και όχι τα νούμερα», είπε χαρακτηριστικά.

***

// Στις… ελληνικές καλένδες πάει, κατά πάσα πιθανότητα, η κατασκευή ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου από τον παλαιό Σταθμό Λαρίσης του ΟΣΕ στον Άγ. Διονύσιο μέχρι τη Λεύκα. Ο πρώην δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, κάλεσε τη δημοτική αρχή να μην παραμελήσει το έργο γιατί το θεωρεί απαραίτητο για την περιοχή. Απαντώντας ο δήμαρχος Γ. Μώραλης εξέφρασε την έκπληξή του για το θέμα που έθεσε ο Β. Μιχαλολιάκος, αφού, όπως είπε, όταν ασχολήθηκε με αυτό, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει καν παραχώρηση των γραμμών στον δήμο! Πώς να γίνει κάτι σε έναν χώρο στον οποίο δεν έχουμε δικαιοδοσία, είπε, αποκαλύπτοντας και ότι η διοίκηση του ΟΣΕ τού έχει στείλει έγγραφο σύμφωνα με το οποίο δεν έχει παραχωρηθεί κανένα τμήμα της γραμμής στον δήμο!

Τι συμβαίνει τελικά; Η ΓΑΙΑ-ΟΣΕ παραχωρεί τις γραμμές και ο ΟΣΕ το παίρνει πίσω, η διοίκηση του ΟΣΕ δεν γνωρίζει τι κάνει η ΓΑΙΑ-ΟΣΕ, ή κάποιοι μας… κοροϊδεύουν;

Ο δήμαρχος τόνισε ότι τα έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ έχουν ορίζοντα υλοποίησης 21 μηνών. Το συγκεκριμένο έργο όμως εντάχθηκε αργά στο ΕΣΠΑ και επειδή το πρόγραμμα λήγει του χρόνου δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο να υλοποιηθεί.

// Το θέμα της αραιής δημοτικής συγκοινωνίας στα Καμίνια έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο σύμβουλος του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέας του συμβουλίου Ν. Αγγελόπουλος. Όπως είπε, τα δρομολόγια γίνονται μόνο πρωί και κάθε ώρα, με αποτέλεσμα το λεωφορείο να γεμίζει και ο κόσμος να μη εξυπηρετείται, γι’ αυτό και ζήτησε, να γίνουν ανά μισή ώρα τα δρομολόγια.

Μια και μιλάμε όμως για τα Καμίνια, να αναφέρουμε ότι στη διασταύρωση Δ. Μουτσοπούλου και Υμηττού γίνονται εδώ και τρεις εβδομάδες κάποια έργα με αποτέλεσμα το μισό οδόστρωμα στη Μουτσοπούλου, απέναντι απ’ τα σχολεία, να έχει κλείσει και τα οχήματα να «μποτιλιάρονται» συνέχεια. Τόσο δύσκολο είναι να ολοκληρωθεί το έργο και να… ανοίξει ο δρόμος;

// Στην ένταση που είχε προκληθεί στην προπερασμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρθηκε ο Β. Μιχαλολιάκος λέγοντας ότι κατά την άποψή του ο Β. Μαρινάκης θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τους χαρακτηρισμούς. Στην περίπτωση αυτή, όπως είπε, οι σύμβουλοί του δεν θα υποστηρίξουν τη μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του. Η απάντηση του Β. Μαρινάκη, ήταν: «Δεν έχω να πάρω πίσω τίποτα. Όταν ο δήμαρχος συναντήθηκε μαζί σας για να του παραδώσετε τον δήμο, του δώσατε κάποια στοιχεία που αποδείχθηκαν αναληθή. Αυτό, κατά την άποψή μου, οφείλεται σε δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι ή δεν γνωρίζατε τι γινόταν στον δήμο επί 3,5 χρόνια και δίνατε στοιχεία άλλ’ αντ’ άλλων, οπότε είστε ακατάλληλοι, ή δώσατε εν γνώσει σας αναληθή στοιχεία με δόλο για να μας παρουσιάσετε διαφορετική εικόνα από την πραγματική, οπότε, σύμφωνα με το δικό μου λεξιλόγιο είστε απατεώνες». «Θα είμαι χαρούμενος αυτά ακριβώς να τα πω και στο δικαστήριο για να αιτιολογήσω τους χαρακτηρισμούς», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

// Ένταση δημιουργήθηκε όταν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Π. Καλογερόγιαννης περιέγραψε την εικόνα που παρέλαβε. Βρήκαμε έναν τομέα σε πλήρη διάλυση, τόνισε. Δεν υπάρχουν γάντια, νιτσεράδες, γιλέκα για τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει τίποτα, ούτε παραφλού για τα αυτοκίνητα. Όλα ήταν διαλυμένα και η καθαριότητα και οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΑΠΗ. Η υπεύθυνη των ΚΑΠΗ επί προηγούμενης διοίκησης Μελίνα Φύκια, που απάντησε, επεσήμανε ότι τα ΚΑΠΗ ήταν ανοιχτά πρωί-απόγευμα πριν, γιατί υπήρχαν εθελοντές και τα άνοιγαν το απόγευμα, ενώ σήμερα είναι κλειστά και ότι όσα παιδιά έκαναν αίτηση για να μπουν στους παιδικούς σταθμούς γίνονταν δεκτά, ενώ σήμερα πολλά παιδιά έμειναν έξω. Η τακτική της ισοπέδωσης όλων είναι παλαιομοδίτικη και δεν τιμά ούτε πείθει κανέναν. Στη Μ. Φύκια απάντησε ο δήμαρχος λέγοντας ότι τα μέλη των ΚΑΠΗ έχουν πλέον δωρεάν αναψυκτικά ενώ πριν τα πλήρωναν και ότι θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα των δωρεάν εκδρομών που παλαιότερα τις είχαν… ξεχάσει.

// Να μην προχωρά ο δήμος σε πλειστηριασμούς ακινήτων δημοτών που αδυνατούν να πληρώσουν τυχόν χρέη τους, ζήτησαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα.

// Αποκαθίσταται προοδευτικά η δυνατότητα απορρόφησης ολοένα και περισσότερων παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του δήμου, μετά τον διαγωνισμό που έγινε και προσλήφθηκαν βρεφοκόμοι και νηπιαγωγοί.

// Άλλη μια παρέμβαση του συμβούλου της πλειοψηφίας Δημήτρη Παρασκευόπουλου προκάλεσε η συζήτηση που αφορούσε διαγραφή χρεών κάποιων καταστηματαρχών προς τον δήμο. Ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης Τάσος Κάρλες επέμενε πως ορισμένες οφειλές είναι μεγάλες, ο Παρασκευόπουλος τον ρώτησε πόσο χρέος είχε ένας καταστηματάρχης. Όταν άκουσε ότι χρωστούσε πάνω από 150.000 ευρώ αντέδρασε, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να βάζετε πρόστιμα σε επαγγελματίες του Πειραιά τόσο υψηλά; Τι έχουν κάνει επιτέλους και πήγατε να τους… εξοντώσετε; Όλα τα μαγαζιά στην πλατεία χρωστάνε 30 και 40 χιλιάδες ευρώ από πρόστιμα που τους είχατε επιβάλει. Πώς θα επιβιώσουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις που απασχολούν και δεκάδες ανθρώπους;». Όμως, τα πρόστιμα δεν διεγράφησαν γιατί η Νομική Υπηρεσία δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι αυτό ήταν απόλυτα σύννομο. Έτσι το θέμα θα έρθει πάλι για συζήτηση στο επόμενο συμβούλιο.

// Εντυπωσιακή ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε το διεθνώς καταξιωμένο Διαβητολογικό Κέντρο του Τζάνειου Νοσοκομείου, την περασμένη Τετάρτη στο Δημοτικό Θέατρο, με τη συμπαράσταση και τη βοήθεια του Δήμου Πειραιά. Ειδικευμένοι επιστήμονες, όπως ο διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου Ανδρέας Μελιδώνης, η διακεκριμένη διαβητολόγος κ. Ηρακλειανού, η πολύ γνωστή διατροφολόγος κ. Φακατσέλη και άλλοι ανέλυσαν το θέμα, επικεντρώνοντας στην πρόληψη και τις συνέπειες. Τόνισαν δε, ότι ο διαβήτης δεν είναι «μπαμπούλας» και με σωστή διατροφή και φαρμακευτική αγωγή αντιμετωπίζεται. Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, οι βουλευτές Τ. Νεράντζης, Κ. Κατσαφάδος και Π. Μελάς, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Β. Ανεμοδουρά, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πάνω από 400 άτομα.

Το… παρατράγουδο της όλης υπόθεσης συνέβη όταν οι βουλευτές κλήθηκαν για να χαιρετίσουν την ημερίδα. Τότε πολλοί από το ακροατήριο σηκώθηκαν και φώναξαν: «Τι τους θέλετε αυτούς; Τι να μας πουν; Ότι είχαμε την ινσουλίνη τζάμπα και τώρα την πληρώνουμε;».

// Μία ακόμη κοινωνική εκδήλωση βοήθειας προς τον συνάνθρωπο διοργανώνει ο Όμιλος UNESCO Πειραιά και Νήσων. Συγκεκριμένα, την Τρίτη στις 6 μ.μ. στον χώρο της Δομής Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, που βρίσκεται στον Πύργο του Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο παροχής Πρώτων Βοηθειών από τον γιατρό Διονύση Βαλλιανάτο.

«Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε πρώτες βοήθειες. Είναι πολύ καλύτερο να κάνουμε κάτι, παρά να μην κάνουμε τίποτα!», τόνισαν σε κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Ιωάννης Μαρωνίτης και ο γιατρός Διονύσης Βαλλιανάτος.

// «Σε μια ρόγα από σταφύλι έπεσαν… δυο-τρεις σπουργίτες και τρωγόπιναν οι φίλοι…», αναφέρει το γνωστό ποιηματάκι, κάπως παραφρασμένο βέβαια, που μαθαίναμε στο Δημοτικό. Τώρα, ποια είναι η ρόγα, ποιοι είναι οι φίλοι, τι τρώνε και πού κάνουν… σαφάρι, θα τα πούμε στη συνέχεια. Γιατί αυτή η ιστορία έχει μεγάλο βάθος, όπως φαίνεται. Υπομονή…

// Ολοκληρώθηκε στη Βοσνία το 2ο Διεθνές Συνέδριο του ELAIN (Διαβαλκανικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο ΤΑ) στο οποίο συμμετέχουν όλες οι πρωτεύουσες των βαλκανικών χωρών και σχεδιάστηκε από τον ΠΕΣΥΔΑΠ στο πλαίσιο του προγράμματος Europe for Citizens της ΕΕ, η οποία και το χρηματοδοτεί. Οι σύνεδροι υιοθέτησαν ομόφωνα τις προτάσεις του ΠΕΣΥΔΑΠ για διατήρηση και διεύρυνση του δικτύου και για σύσταση θεματικού υποδικτύου με χώρους περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Το επόμενο συνέδριο θα γίνει τον Απρίλιο του 2015 στην Αθήνα.


Σχολιάστε εδώ