Κάηκε και ο Χαρδούβελης

Το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα τεταμένο καθότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι τελευταίες εξελίξεις συνιστούν ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Κάτι που, όπως ομολογούν, θα αποτυπωθεί και στο αποτέλεσμα της κάλπης, ιδίως δε αν οι εκλογές διεξαχθούν τον προσεχή Μάρτιο με αφορμή τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε αντίθεση με αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, θεωρούν ότι αυτήν τη φορά το πλήγμα είναι ακόμη πιο ισχυρό, από τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται καθαρά να υποκύπτει στις πιέσεις και τους εκβιασμούς των δανειστών. «Μια κυβέρνηση που άγεται και φέρεται από την “τρόικα” δεν έχει καμιά προοπτική», λένε γαλάζιοι βουλευτές, ορισμένοι εκ των οποίων παραδέχονται ότι «ακόμη κι αν υπήρχαν κάποιες πιθανότητες ανάκαμψης της ΝΔ, μετά τα τελευταία γεγονότα έχουν πλέον μηδενισθεί». Ο εκνευρισμός περισσεύει μεταξύ των βουλευτών καθώς δεν έχουν τρόπο να υπερασπιστούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Σε πιο δύσκολη θέση βρίσκονται όσοι εκλέγονται στην περιφέρεια κι έχουν πιο άμεση επαφή με τους πολίτες. «Πώς θα πάμε να τους εξηγήσουμε όλα αυτά που γίνονται; Τη μια ημέρα αποφασίζουμε κάποια πράγματα και την επομένη τα αλλάζουμε», σημειώνουν. Ακόμη και ο «βασιλικότερος του βασιλέως» Άδ. Γεωργιάδης υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι η εξέλιξη δεν είναι υπερασπίσιμη.

Ορισμένοι από τους βουλευτές εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους ότι τα τελευταία γεγονότα θα επηρεάσουν το κλίμα σε σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και θα δυσκολεύσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μαζέψει τους 180. Τα «πυρά» των βουλευτών, εκτός από τον κ. Χαρδούβελη, έχουν στόχο και το Μέγαρο Μαξίμου που δεν παρενέβη έγκαιρα προκειμένου να αποτρέψει τους λανθασμένους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου. Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας έχει ανοίξει πάλι η συζήτηση που υπήρχε και επί ημερών Γ. Στουρνάρα, για την επιλογή του κ. Σαμαρά να τοποθετήσει εκ νέου εξωκοινοβουλευτικό στο υπουργείο Οικονομικών. Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι δεν έχουν το άγχος του πολιτικού κόστους και της επανεκλογής, λένε, τους επιτρέπει να παίρνουν εύκολα και χωρίς δισταγμό αποφάσεις επώδυνες για την κοινωνία. Ακόμη, λόγω του ότι προέρχονται από τον χώρο των τεχνοκρατών, δεν έχουν την παραμικρή επαφή με τους πολίτες και αδυνατούν να αντιληφθούν τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ ως προς τον κ. Χαρδούβελη, αλλά και συνολικά το οικονομικό επιτελείο, είναι το γεγονός ότι για τη… διορθωτική διάταξη πήγε και τους ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτό ήταν επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου για να μην οξυνθούν περαιτέρω τα πνεύματα, ενώ άλλες έλεγαν ότι ήταν απαίτηση των ίδιων των βουλευτών.

Αντεπίθεση

Από την πλευρά του ο κ. Χαρδούβελης επιχειρεί να υψώσει ανάχωμα για να αντιμετωπίσει τις «επιθέσεις» των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, και όχι μόνον. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι δεν ήταν δική του επιλογή η απόφαση να πάνε κόντρα στις εντολές των δανειστών. Αντίθετα, λένε, είχε προειδοποιήσει τους Σαμαρά και Βενιζέλο ότι αν η κυβέρνηση αγνοούσε τα μηνύματα που έφταναν από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο μπορεί να υπήρχαν ανεπιθύμητες συνέπειες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα μηνύματα είχαν φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου. Με την ευκαιρία, από το περιβάλλον του κ. Χαρδούβελη, τονίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών ήταν αντίθετος και με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά να ανακοινώσει μονομερώς την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, με τις γνωστές σε όλους επιπτώσεις. Ο κ. Χαρδούβελης επιχειρεί να απαντήσει και στην κριτική που του ασκείται από μεγάλο αριθμό βουλευτών ότι ως τεχνοκράτης έχει πλήρη άγνοια όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, τόνισε ότι δεν έχει σχέση με τα βόρεια προάστια, ενώ αποκάλυψε ακόμη ότι ως παιδί έφυγε από το σπίτι κι έζησε σε οικοτροφείο! Αναφορές που έγιναν δεκτές από τους βουλευτές με ειρωνείες και επικριτικά σχόλια.


Σχολιάστε εδώ