Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

Στο μεταξύ οι οικονομικοί αναλυτές διαβλέπουν στον ορίζοντα και γρήγορη χαλάρωση της σκληρής λιτότητας εκ μέρους της Γερμανίας. Η λιτότητα και ο περιορισμός της ιδιωτικής κατανάλωσης προκάλεσαν σημαντική πτώση στις γερμανικές εξαγωγές. Με τον εφιάλτη αυτόν ξύπνησαν η κ. Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομίας ο ανένδοτος υπερασπιστής της λιτότητας κ. Σόιμπλε. Και αυτή θα είναι άλλη μια ελπίδα για τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος που θα διώξει την ύφεση από την Ευρώπη και θα βοηθήσει την προσπάθεια ανάκαμψης και περιορισμού της ανεργίας. Και οι εργαζόμενοι ας ελπίσουμε ότι θα πάρουν ανάσα. Επιτέλους οι ηγέτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης κατανόησαν ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση οδηγεί σε συντριβή την Ευρωζώνη και την ΕΕ;

2 Ο μέχρι προ 15 ημερών Επίτροπος αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ, ο αυστριακός κ. Γιοχάνες Χαν δήλωσε ευρισκόμενος στις 23 και 24 Οκτωβρίου στην Ελλάδα (περιοδεία στο Βόρειο Αιγαίο και τη Δυτική Μακεδονία) ότι «είμαι περισσότερο αισιόδοξος για την Ελλάδα από ό,τι ήμουν πριν από δύο χρόνια. Και την αισιοδοξία του τη στηρίζει στην αίσθηση που τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τώρα υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Και πρόσθεσε ότι απομένει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη. Έτσι έδειξε ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη γραμμή της ηγεσίας της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που συνεχώς ζητάνε την εφαρμογή νέων μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Τα ίδια μάς λέει και ο τέως Επίτροπος. Ακόμη δήλωσε ότι είναι θετική η εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας μας, που δυστυχώς δεν έχουν ωφελήσει ακόμη τον ελληνικό λαό. Δεν μας είπε όμως ο κ. Γιοχάνες Χαν γιατί η πρόοδος της οικονομίας μας δεν ωφέλησε ακόμη τον λαό. Και αν πράγματι υπάρχει πρόοδος ποιοι ωφελήθηκαν; Το αληθές, κύριε Χαν, είναι ότι τα μέτρα που μας υποχρέωσε να λάβουμε η «τρόικα» ζημίωσαν αφάνταστα τον ελληνικό λαό και ωφέλησαν τους δανειστές μας, τους τραπεζίτες, τους «Ηρακλείς του Συστήματος» και ορισμένους κολλητούς των κυβερνήσεων της τελευταίας πενταετίας και πολύ περισσότερο της σημερινής κυβέρνησης. Δυστυχώς αποτελεί νόμο ότι σε κάθε οικονομική κρίση υπάρχουν οι ζημιωμένοι (οι αδύναμοι, δηλαδή η πλειοψηφία του λαού) και οι κερδισμένοι (οι πολιτικά και οικονομικά ισχυροί). Τα υπόλοιπα που λέγονται είναι λόγια παρηγοριάς. Ας μη μας δουλεύουν, λοιπόν, ξένοι και ημέτεροι.

3 Και το «δούλεμα» συνεχίζεται, από τους ξένους τραπεζίτες αυτή τη φορά. Η γνωστή ελβετική τράπεζα Credit Bank, μεγάλη προστάτις της φοροδιαφυγής και του «μαύρου» χρήματος από νόμιμες ή παράνομες δραστηριότητες, μας πληροφορεί ότι το 2013 μέσα στην κρίση γίναμε πλουσιότεροι! Αυτά γράφει στην ετήσια έκθεσή της για τον πλούτο των νοικοκυριών παγκοσμίως. Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκε το 2013 κατά 15%! Θαύμα! Και άδικη η γκρίνια του έλληνα εργαζόμενου. Η καλή μας τράπεζα ίσως κρίνει από την αύξηση των καταθέσεων των ελλήνων πελατών της, που φαίνεται ότι παρουσίασαν αύξηση. Πράγματι το 10% του ελληνικού πληθυσμού έγινε πλουσιότερο. Πρόκειται για τους «ημετέρους», ενώ το 50% έφτασε στη φτώχεια και το 40% μετά βίας εξασφαλίζει τα προς το ζην αναγκαία. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες στο τέλος του 2009 ήταν 185 δισ. ευρώ και το α’ τρίμηνο του 2014 ήταν στα 128 δισ. ευρώ. Οι αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 12 δισ. Τα ακίνητα έχασαν την αξία τους κατά 65-70%. Πάνω από 1 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Γίναμε, λοιπόν, πλουσιότεροι σε δυστυχία και ανέχεια.


Σχολιάστε εδώ