Αρνείται να συμμορφωθεί η Cosco στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου!

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, θα πρέπει να αλλάξουν δύο όροι, ο ένας από τους οποίους αναφέρεται στην καταβολή του ελάχιστου ετήσιου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο προέβλεπε η αρχική σύμβαση παραχώρησης του 2008. Η καταβολή του ανεστάλη έπειτα από αίτημα των Κινέζων λόγω της οικονομικής κρίσης, με το επιχείρημα ότι η κίνηση των εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε και η καταβολή του θα συνεχιστεί από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία θα επανέλθει στο επίπεδο του 2008. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ορίζει ότι οι Κινέζοι θα πρέπει να το καταβάλλουν από το 2021 μέχρι τη λήξη της ισχύος της σύμβασης με τον ΟΛΠ.

Η Cosco δεν δέχεται την απόφαση αυτή και απαιτεί να καταργηθεί ολοκληρωτικά η υποχρέωση καταβολής ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, παρότι ήταν βασική προϋπόθεση της σύμβασης του 2008. Και στη θέση του ΟΛΠ, ότι δεν μπορεί να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η απάντηση των Κινέζων είναι: Δεν μας ενδιαφέρει τι λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο!

Ο ΟΛΠ, πάντως, είναι ανυποχώρητος στην εφαρμογή της απόφασης του ΕΣ, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Γιώργο Ανωμερίτη να δηλώνει ότι «ο ΟΛΠ είναι υπέρ των νέων επενδύσεων μέσω συμβάσεων παραχωρήσεων υπό τον αυτονόητο (και συμβατικό) όρο της τήρησης του ενωσιακού δικαίου και των αποφάσεων των οργάνων της Πολιτείας».


Σχολιάστε εδώ