ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΕΝΦΙΑ, αλλά ο Στουρνάρας πήρε και προαγωγή!

Μετά την απόφαση αυτή προκύπτει τεράστιο θέμα ευθύνης του Γιάννη Στουρνάρα και της κυβέρνησης, γιατί είχαν προειδοποιηθεί πολύ πριν ψηφισθεί ο ΕΝΦΙΑ ότι υπάρχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας. Με την απόφαση 1972/2012, το Συμβούλιο της Επικρατείας, και πάλι σε Ολομέλεια, είχε πει ότι το ΕΕΤΗΔΕ -το «χαράτσι» Βενιζέλου-, που είχε το ίδιο πρόβλημα, ήταν κατ’ εξαίρεση ανεκτό μέχρι το τέλος του 2012. Κυρίως λόγω της διαφοράς αντικειμενικών και εμπορικών αξιών. Πέραν τούτου, ο πρώην υπουργός και καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος είχε στείλει -και είχε δημοσιοποιήσει στη συνέχεια- ήδη από την 1η Νοεμβρίου του 2013, δηλαδή πριν από την ψήφιση του ΕΝΦΙΑ, εκτενέστατο υπόμνημα στους Σαμαρά – Στουρνάρα.

Σε αυτό, έχοντας υπόψη του και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 1972/2012, τόνιζε ακριβώς ότι η διαφορά αντικειμενικών και εμπορικών αξιών θα καθιστούσε τον ΕΝΦΙΑ αντισυνταγματικό, ως αντίθετο προς την αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη. Τότε ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε χαρακτηρισθεί «αντάρτης» και είχε αντιμετωπίσει στην Ολομέλεια της Βουλής την ειρωνεία του Γιάννη Στουρνάρα.

Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι θα έψαχνε τους υπαιτίους για τον ΕΝΦΙΑ. Τώρα τους έχει και με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μόνο που ο ένας είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος και ο άλλος, ο κ. Καραβίτης, στο ΔΣ του ΟΤΕ. Δηλαδή, αντί «ποινής» πήραν και προαγωγή.

Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Διαπιστώνει ότι η Διοίκηση έχει παραλείψει παρανόμως να προβεί στην επιβαλλομένη από το άρθρο 41.1 του Νόμου 1249 του 1982 έκδοση αποφάσεως αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών της χώρας. Αναβάλλει την έκδοση οριστικής αποφάσεως και τάσσει στη Διοίκηση εξάμηνη προθεσμία από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης προκειμένου να προβεί στην άνω οφειλόμενη ενέργεια».

Η σημαντική αυτή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή στελεχών, φίλων και του προέδρου της Δράσης Θόδωρου Σκυλακάκη, με δικηγόρο τον αντιπρόεδρο της Δράσης Τάσο Αβραντίνη, θα προσφέρει οικονομική ανακούφιση σε εκατομμύρια πολίτες που φορολογούνται με τρόπο παράλογο για περιουσία που ουσιαστικά δεν έχουν. Αποτελεί ταυτόχρονα δικαίωση της επίμονης εκστρατείας της Δράσης ενάντια στην παράλογη φορολογία των ακινήτων.

Ο πρόεδρος της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποδεικνύεται ότι για να βοηθήσεις ουσιαστικά τους πολίτες δεν χρειάζονται φωνασκίες και λαϊκισμός. Χρειάζεται σοβαρή δουλειά, τεκμηρίωση, επιχειρήματα και επιμονή. Αυτά έκανε η Δράση και με τα ελάχιστα μέσα και την περιορισμένη κάλυψη που είχε πέτυχε σήμερα μια μεγάλη νίκη, για την οποία είμαι υπερήφανος. Αν οι πολίτες μάς δώσουν περισσότερη δύναμη, θα κάνουμε πολύ περισσότερα για αυτούς».


Σχολιάστε εδώ