Χαρδούβελης, «ΔενΔιας» και η σάρα και η μάρα

Με υπουργό Οικονομικών έναν… Χαρδούβελη -και ο πιο ηλίθιος αντιλαμβάνεται το μέγεθος του ανδρός με τη διατύπωση «έναν… Χαρδούβελη»-, με άσχετο υπουργό Άμυνας τον «ΔενΔια» (σύμφωνα με τον οξυδερκέστατο «Μετέωρο» της «Εφ.Συν.»), του οποίου η κενή κεφαλή μοιάζει με αργίτικο πεπόνι, και με τη σάρα και τη μάρα που πλαισιώνει κυβερνητικούς και άλλους αξιωματούχους, ποιος τη χάρη μας! Είμαστε αχτύπητοι ως χώρα και ως λαός με τόσους σαρδανάπαλους ηγετίσκους της δεκάρας.

Ερώτημα περιττό: Ποιος είναι καλύτερος, ο Γκίκας Χαρδούβελης, «που το βαφτιστικό του θυμίζει επώνυμο και το επίθετό του παρατσούκλι» («Μετέωρος»), ή ο κ. «ΔενΔιας», που υποτίθεται ότι είναι υπουργός Εθνικής Άμυνας και ασχολείται ακόμα με το προηγούμενο υπουργείο του την ώρα της σοβαρότατης κρίσης πέριξ της Κύπρου; Η απάντηση δίνεται από τον κάθε, σίγουρα έκθαμβο, αναγνώστη κατά βούληση. Προσωπικά θεωρώ «καλύτερο» εκείνον που τους επέλεξε. Τον Σαμαρά δηλαδή. Τον ασίκη και καραμπουζουκλή.

Στην τραγελαφική εποχή που ζούμε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τις γνωστές «δάφνες» (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Προεδρικά Διατάγματα) που έχει στο… ενεργητικό του, δέχθηκε τον αρχηγό της… ανεπίληπτης ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ του συστήματος Σταύρο Θεοδωράκη. Θυμίζω ότι ο κ. Θεοδωράκης, σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή τού Νίκου Χατζηνικολάου, απάντησε σε αίτημα παριστάμενου τηλεθεατή να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις ως εξής: «Δεν συμφωνώ. Διότι ο κόσμος θα σπεύσει να αγοράσει τρόφιμα που δεν παράγουμε εμείς, εισαγόμενα δηλαδή, και τα χρήματα αυτά θα πηγαίνουν στο εξωτερικό»! Με πόσα θαυμαστικά, αναρωτιέμαι, να κοσμήσει κανείς αυτό το απάνθρωπο -και ξεβρακωτικό για τον ίδιο- «επιχείρημα»; Ούτε λίγο ούτε πολύ, τάχθηκε υπέρ τού να πεθαίνουν της πείνας οι όλο και περισσότερο φτωχοποιούμενοι Έλληνες! (Δελτίο ειδήσεων ραδιοφωνικού σταθμού χαρακτήρισε «βαρυσήμαντη» (!) τη συνάντηση Παπούλια – Θεοδωράκη την Πέμπτη).

Στη «σάρα και τη μάρα» του τίτλου συγκαταλέγεται δικαιωματικά και ο συνταγματολόγος και νυν υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, μνημονιακός κατά τα άλλα, μέχρι το κόκαλο. Ο οποίος ψοφάει κυριολεκτικά για αυτοπροβολή και αυτοδιαφήμιση. Την πρώτη ημέρα (Τετάρτη) του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας διατύπωσε την πρόθεσή του να παραχωρήσει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα την αρμοδιότητα να καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων σε αυτά. Πρόθεση που θα υλοποιηθεί διά… τροπολογίας. Είναι γνωστό, λόγω ελλείψεως υλικοτεχνικών δυνατοτήτων και βοηθητικού προσωπικού, ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ζητούν 30% έως και 50% λιγότερους νεοεισερχόμενους φοιτητές, με αποτέλεσμα να δεχθούν ασμένως τη «βόμβα», όπως χαρακτηρίστηκε, του Λοβέρδου για χοντρό ψαλίδισμα. Αλγεινή εντύπωση, ωστόσο, και πολλά ερωτηματικά προκαλεί η λίαν αρνητική συγκυρία που επέλεξε ο Λοβέρδος για να ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο μεταθέτοντας την ευθύνη στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων. Αυτός, πάντως, ένιψε τας χείρας του! Εκτός και υπήρξε, όπως συμβαίνει συνήθως, ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ μεταξύ των δύο πλευρών. Ανεξαρτήτως, όμως, της τελευταίας υποθετικής πρόβλεψής μου, είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκωθούν οι μαθητές των Λυκείων και οι γονείς τους, γεγονός που θα πλήξει ΚΑΙ αυτό τη συγκυβέρνηση.

Στη «σάρα και τη μάρα» δεν συμπεριλαμβάνεται ο… άμωμος Βενιζέλος. Αυτός ξεχωρίζει με την ευγλωττία του. Τον νοσταλγήσατε, μήπως; Προ ετών είχε ιπποκόμο του τον Λοβέρδο. Αργότερα τα πράγματα άλλαξαν. Και ο Λοβέρδος, τρομάρα του, έγινε… αυτοδύναμος! Είχε ιδρύσει μάλιστα και προσωπικό κόμμα με ακαταλαβίστικα αρχικά γράμματα, το οποίο διέλυσε, μια χαψιά το έκανε, μόλις έπαψε να τον βολεύει. Για τον Βενιζέλο μιλάω, όμως, και μου ξεφύτρωσε πάλι ο Λοβέρδος για να με καθυστερήσει. Ο Βενιζέλος, λοιπόν, είναι -τον παρασύρει σ’ αυτό η ευγλωττία του- εξ επαγγέλματος δολοπλόκος και μηχανορράφος, καθότι και δικηγόρος. Η μεγάλη ατυχία του συνίσταται στο ότι, ενώ δεν συμπεριλαμβάνεται στη «σάρα και τη μάρα», αντιμετωπίζει το τέλος τής συνολικής λαϊκής παροιμίας -«Η σάρα, η μάρα και το κακό συναπάντημα»-, όπου «το κακό συναπάντημα» είναι ο Γιωργάκης!

Υ.Γ.: Την Πέμπτη ο Μανώλης Γλέζος και η γερμανίδα πρόεδρος της ομάδας GUE/NGE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα: «Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν». Άκουσα τον Μανώλη Γλέζο και στην εισαγωγική του παρέμβαση και στην αναλυτική -και εντυπωσιακή- απάντησή του στην ερώτηση που του τέθηκε. Ήταν εξαιρετικός. Την Gaby
Zimmer, για να γράψω το ονοματεπώνυμό της στα γερμανικά, την άκουσα, αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω τι έλεγε, διότι στα λεγόμενά της έπεφτε απάνω η αγγλική μετάφραση. Πάντως, όπως έμαθα, ήταν επίσης εκπληκτική. Αναμένεται διεθνής απήχηση.


Σχολιάστε εδώ