Υπάρχει άλλος δρόμος, πέρα από τη λιτότητα, διαμηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλήξει ότι η συγκυβέρνηση φέρεται πλέον ως «πληγωμένο θηρίο» και για αυτό, εκτιμούν, δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα οικονομικά δεινά που προκαλεί η πολιτική της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, ο Κ. Ήσυχος, έσπευσε με δήλωσή του να καταγγείλει ότι στο περιβάλλον του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά υπάρχουν κάποιοι που βολεύονται με μια ένταση με την Τουρκία προκειμένου να ζητήσουν, εν όψει «εθνικού κινδύνου», συναίνεση για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Η δήλωση του θεσμικά υπεύθυνου για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού στην Κουμουνδούρου επιδιώκουν να κάψουν κάθε σενάριο που απεργάζεται η συγκυβέρνηση προκειμένου να εγκλωβίσει τους ψηφοφόρους σε διλήμματα που δεν αφορούν την πραγματική κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα της χώρας. Εκτιμούν ότι όσοι στη συγκυβέρνηση σκέφτονται σενάρια «εθνικής κρίσης» προκειμένου να αποσπάσουν την πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας παίζουν με τη φωτιά, αφού τα θέματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για εσωτερική κατανάλωση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ οικοδομούν σταδιακά την εικόνα του υπεύθυνου κόμματος που «έρχεται» και ως εκ τούτου είναι προσεκτικοί στις παρεμβάσεις τους και για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής αλλά και για την εσωτερική πολιτική συγκυρία.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η επίσκεψη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, στην οποία ζήτησε να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα ορίσει την ημερομηνία των εκλογών, θα καταλήξει στο πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας και θα δεσμεύσει την παρούσα κυβέρνηση ότι δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία με τους εταίρους μας, η οποία θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση.

Στο τελευταίο σημείο επιμένει σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, υπενθυμίζοντας τη ρήση Τσίπρα στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρα δήλωσε ότι τη μελλοντική κυβέρνησή του δεν θα τη δεσμεύει καμία συμφωνία που θα υπογράψει η παρούσα συγκυβέρνηση με τους δανειστές της χώρας, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι: «…αυτό το λέω για να το ακούσουν και στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες και στην Αμερική».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι επιφορτισμένα με την εκπόνηση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος, μελέτησαν με προσοχή την αντίδραση των περίφημων αγορών, που εκτόξευσαν σε απαγορευτικό ύψος το κόστος δανεισμού της χώρας στην περίπτωση αποχώρησης από το Μνημόνιο και ως εκ τούτου επεξεργάζονται σχέδια αντίδρασης από μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα καταγγείλει τα Μνημόνια και θα διαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους.

«Τι θα κάνουμε εάν ως κυβέρνηση χρειαστούμε δανεικά και οι αγορές ζητούν τοκογλυφικά επιτόκια», είναι το ερώτημα που απασχολεί τα αρμόδια στελέχη και για αυτό φροντίζουν στην Κουμουνδούρου από τώρα να αποκαταστήσουν μια γραμμή επαφής με τους επιτελείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ενδεχόμενες εξελίξεις που θα προκύψουν με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή ανακοινώθηκε πως ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί σύντομα (ίσως και μέσα στην εβδομάδα) με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, συνάντηση που θα δώσει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το κόμμα που στις εκλογές του Ιουνίου το 2012 τρόμαζε την Ευρώπη, αλλά μια υπεύθυνη δύναμη που εντός της ΕΕ και του ευρώ θα προσπαθήσει να ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα αλλά και να δώσει το παράδειγμα στην ΕΕ ότι υπάρχει «άλλος δρόμος» πέραν της εμμονής της Γερμανίας για την αέναη λιτότητα.

Σε κάθε περίπτωση, στην Κουμουνδούρου σημειώνουν και καταγράφουν με ενδιαφέρον τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, ο οποίος έχει πλέον περάσει από τη δαιμονοποίηση του Τσίπρα στην παρουσίαση της εικόνας ενός ηγέτη που είναι υπεύθυνος, έχει «ωριμάσει» και επειδή είναι εν αναμονή πρωθυπουργός, πρέπει να συζητούν μαζί του οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σχολιάστε εδώ