Το ξέρει η Κουμουνδούρου;

Ήταν τότε που, αν θυμάστε καλά, οι εκπρόσωποι του τουρκισμού στη Θράκη δεν ήθελαν να υπάρξει η οποιαδήποτε ανεξάρτητη παρουσία σοβαρού μουσουλμάνου στα ψηφοδέλτια των εθνικής εμβέλειας κομμάτων, προκειμένου το κόμμα του Σαδίκ να πάρει την πρωτιά στους δύο νομούς.

Ο κ. Χριστόπουλος, όπως ενημερωθήκαμε (από τα tourkikanea.gr), συμμετείχε σε ένα από τα πιο ακραία ανθελληνικά συνέδρια που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη με τίτλο «100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους. Αφομοίωση-Εξορία-Γενοκτονία», εννοώντας φυσικά την «εξορία και τη γενοκτονία» των… Τούρκων.

Στους ομιλητές περιλαμβανόταν και ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, του οποίου η παρέμβαση είχε θέμα «Πιέσεις και αφομοίωση που εφαρμόζεται εις βάρος των Τούρκων της Δυτικής Θράκης». Αποκαλυπτικές, δε, είναι οι υπόλοιπες συμμετοχές και η θεματολογία των εισηγήσεων: Ο Σ. Τσομπάνογλου με θέμα «Η καλυπτόμενη με απάτη ελληνική επέκταση», ο καθηγητής Χικμέτ Οκσούζ με θέμα «Εμπειρίες των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα», ο Δρ. Χασάν Ντεμιρχάν έκανε εισήγηση με θέμα «Ένα παράδειγμα των υπό προστασία σφαγών που έγιναν στην ελληνική εξέγερση», ο Δρ. Ε. Μούτσο από την Αλβανία μίλησε με θέμα «Ένα παράδειγμα των ελληνικών πολιτικών αφομοίωσης και γενοκτονίας: Αλβανοί της Τσαμουριάς», ο Δρ. Αχμέτ Εφίλογλου με εισήγηση για «Γενοκτονίες δραστηριότητες των Ελλήνων κατά των Τούρκων στη Δυτική Θράκη κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών» και ο Δρ. Αλί Φουάτ Ορέντς μίλησε με θέμα «Σφαγή και εξορία στον Μοριά, 1821-1844». Σε αυτό το συνέδριο λοιπόν συμμετείχε ο κ. Χριστόπουλος.

Να τον χαίρονται και στο κόμμα του και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο…

***

*Ωραίο κι αυτό που μάθαμε: Το υπουργείο Εξωτερικών είχε ρόλο θεατή στις διαπραγματεύσεις με Αιγύπτιους και Κύπριους για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στην τριμερή συνάντηση του Καΐρου. Όλα έγιναν από το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού και είναι ενδιαφέρον ότι ο ιδιαίτερα έμπειρος σε διαπραγματεύσιμες πολιτικός διευθυντής, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος, δεν συνόδευε την πρωθυπουργική αποστολή σε Λευκωσία και Κάιρο γιατί δεν περίσσευαν θέσεις στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος…

*Επειδή γράψαμε για την αναμόρφωση και τη μετατροπή σε Μουσείο του κτιρίου που στέγαζε το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης (είναι το σπίτι του Κεμάλ), προκύπτουν κάποια ερωτήματα:

Ποια ελληνική αρχή έδωσε τις απαραίτητες άδειες για τη διενέργεια των οικοδομικών και άλλων εργασιών αναπαλαίωσης του κτιρίου;

Υπήρξε συνεννόηση με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την αλλαγή χρήσης του συγκεκριμένου κτιρίου; Το σπίτι του Κεμάλ είναι πλέον μουσείο ή χώρος που καλύπτεται από διπλωματική ασυλία;

Οι νταλίκες που έφτασαν φορτωμένες με ρεπλίκες και αλλά αντικείμενα ελέγχθηκαν όταν πέρασαν τα σύνορα; Υπήρξε εκτελωνισμός ή πέρασαν ως «διπλωματικός σάκος»;

Θα είχε ενδιαφέρον να δώσει μια απάντηση για όλα αυτά το υπουργείο Εξωτερικών.

*Στο ΥΠΕΞ φαίνεται ότι λεφτά υπάρχουν για διάφορες άσχετες δραστηριότητες. Έτσι εγκρίθηκε ποσό 18.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης από το ΕΚΑΣ (Επιστημονικό Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού) όσον αφορά την «Εθνική Στρατηγική για την Ελληνική Διασπορά» με διάρκεια έναν χρόνο.

Μένει να δούμε ποιος κολλητός αναλυτής θα πάρει αυτή την αργομισθία των 18.000 ευρώ.

*Το ερώτημα που τίθεται είναι: Εάν το ΕΚΑΣ χρειάζεται να πληρώνει «αναλυτές» με καμιά εικοσαριά χιλιάδες ευρώ για κάθε ανάλυση, γιατί χρειάζεται ως θεσμός το ΕΚΑΣ; Θα μπορούσε απευθείας ο υπουργός να παραγγέλλει μερικές αναλύσεις για να συντηρεί έτσι και μερικούς φίλους του (η αναφορά είναι γενική και δεν εστιάζεται στον κ. Βενιζέλο).

*Ο κ. Νίμιτς ξαναχτύπησε, όπως κάνει πλέον τακτικά πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Κάλεσε τους δύο διαπραγματευτές αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για διαβουλεύσεις, αλλά, όπως φαίνεται, δεν είναι σε θέση ακόμη να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Η ονομασία «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», που θα μπορούσε να γίνει δεκτή από την Ελλάδα, συνοδεύεται με τόσες άλλες που αφορούν τη γλώσσα, το εύρος χρήσης αλλά και τη μη τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, που μάλλον καθιστούν ανεδαφικό το όλο πακέτο…

*Εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου πάντως και με δεδομένες τις πρωτοβουλίες της κ. Μέρκελ στα Δυτικά Βαλκάνια, δεν κάνει κακό να έχουμε τον νου μας και στο Σκοπιανό, εστιάζοντας στις μεθοδεύσεις του κ. Νίμιτς, που μπορεί να εξελιχτούν σε επικίνδυνες παγίδες στην ΕΕ.

*Στα Τίρανα παραμένει «ζεστός» ο ανθελληνισμός με τη μία ή την άλλη ευκαιρία, αν και φέτος τα μέτρα που είχαν ληφθεί στα σύνορα, αποτρέποντας σε μέλη της Χρυσής Αυγής να μετακινηθούν στη Βόρειο Ήπειρο για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, ήταν αποτελεσματικά.

Έτσι η μεγάλη εφημερίδα «Γκαζέτα Σκιπτάρε» κάνει αφιέρωμα στον πρώην διπλωμάτη, συγγραφέα και σταθερό ανθέλληνα Ξενοφών Κρισάφι (κρίμα το ελληνικό όνομά του), ο οποίος αποφαίνεται ότι οι εκάστοτε αλβανικές ηγεσίες πουλούν τμήματα του αλβανικού κράτους. Και όπως ένας πασάς χάρισε τη Σκόδρα στους Μαυροβούνιους, ο βασιλιάς Ζόγου πούλησε τον Άγιο Ναούμ στη Γιουγκοσλαβία έτσι και ο Μπερίσα χάρισε στην Ελλάδα 354 τ.χ. αλβανικού θαλάσσιου χώρου με τη Συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χώρων.

*Ο αλβανός συγγραφέας και πρώην διπλωμάτης επανέρχεται στη γνωστή θεωρία των «ελληνικών κύκλων» που υποτίθεται επιδιώκουν την προσάρτηση της Βορείου Ηπείρου. Και δεν είναι τυχαίο ότι προβάλλει ο κ. Κρισάφι την πρωτοφανή θεωρία ότι τα κοιμητήρια των ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, διαμορφώνουν τη γραμμή Χειμάρρα-Κλεισούρα-Κορυτσά και συνεπώς σχεδιάζουν επί του εδάφους την «εδαφική διεκδίκηση» επί της Βορείου Ηπείρου.

*Δυστυχώς όμως οι κάθε λογής αλβανοί ανθέλληνες εθνικιστές βρίσκουν και τα κάνουν. Εδώ και μια δεκαετία σχεδόν έχουν υποσχεθεί τη δημιουργία των δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων οι Αλβανοί, έχοντας μάλιστα εισπράξει και ανταλλάγματα γι’ αυτό, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει. Όσο για τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Συνόρων, μάλλον ο κ. Βενιζέλος θα περιμένει πολύ μέχρι να εκπληρώσει τις ψεύτικες δεσμεύσεις που του έδωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Αλβανίας Έ. Ράμα.

*Ποικίλα και μάλλον δηκτικά σχόλια κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ για τον διορισμό του κ. Χατζημαρκάκη ως πρέσβη εκ προσωπικοτήτων.

Ευτυχώς, έλεγε πρέσβης, γνωστός για τα πασοκικά φρονήματά του, που δεν κάνει πολλές μεταγραφές η Ελιά του κ. Βενιζέλου, γιατί τότε θα έπρεπε να εφεύρει και θέσεις κλητήρων εκ προσωπικοτήτων για να τους αποκαταστήσει επαγγελματικά…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ