Τους δικούς του… μουτζαχεντίν ετοιμάζει ο Σαμαράς
Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, στο επιτελείο του πρωθυπουργού αντιλαμβάνονται ότι η ήττα στις επόμενες εκλογές είναι πλέον αναπόφευκτη, ειδικά δε αν αυτές διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάρτιο με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους τονίζουν ότι ο κ. Σαμαράς θα παραμείνει στη θέση του όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κριτική που θα ασκηθεί από πολλά στελέχη θα είναι πολύ σκληρή. Κι είναι πολύ πιθανό να τεθεί και θέμα αλλαγής ηγεσίας, ειδικά δε στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία ηττηθεί με μεγάλη διαφορά (6-8 μονάδες) από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν στο σενάριο της… μικρής ήττας, ούτως ώστε η αμφισβήτηση των πεπραγμένων του κ. Σαμαρά να είναι περιορισμένη και ελεγχόμενη. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει εξασφαλίσει αυτοδυναμία και κατά συνέπεια το πολιτικό τοπίο θα είναι ρευστό και «ανοιχτό» σε ποικίλες διεργασίες και συγκλίσεις. Η… αισιοδοξία των παραγόντων του πρωθυπουργικού γραφείου ότι δεν πρόκειται να τεθεί θέμα ηγεσίας στηρίζεται και στο γεγονός ότι -όπως λένε- δεν υπάρχει το προβεβλημένο στέλεχος εκείνο που θα μπορέσει να ηγηθεί μιας κίνησης ανατροπής του. Η Ντ. Μπακογιάννη έχει «καεί», λένε, ο Ν. Δένδιας δεν διαθέτει το πολιτικό εκτόπισμα, οι Κυρ. Μητσοτάκης και Κ. Χατζηδάκης είναι «λίγοι». Τη… θεωρία αυτή δεν ασπάζονται πολλοί μέσα στην παράταξη, αφού, όπως τονίζουν, «αν η ήττα της παράταξης είναι βαριά, τίποτα δεν θα μείνει όρθιο», εννοώντας ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες όσο και δραματικές.
Παρά τα όσα λένε, στο Μέγαρο Μαξίμου οργανώνονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα αντιδράσεων που θα προκληθούν την επομένη των εκλογών, ύστερα από μια ήττα. Συστηματικά τους τελευταίους μήνες προωθεί σε θέσεις-κλειδιά, σε κυβέρνηση και κόμμα, στελέχη που όταν προκύψει ζήτημα αμφισβήτησης να αναλάβουν τη δημόσια υπεράσπισή του, δρώντας ουσιαστικά ως… «μουτζαχεντίν» της παράταξης. Στη συγκεκριμένη ομάδα οι σχετικές φήμες εντάσσουν όλα τα στελέχη που εκπροσωπούν τη λεγόμενη λαϊκή Δεξιά, όπως οι Αργ. Ντινόπουλος, Γ. Γιακουμάτος, Σ. Βούλτεψη, Κατ. Παπακώστα, που ανέλαβαν κυβερνητικές θέσεις στον τελευταίο ανασχηματισμό, ενώ αγνοήθηκαν άλλα σαφώς πιο ικανά, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, στελέχη. Με το ίδιο σκεπτικό επελέγη πρόσφατα ο Κ. Σκρέκας για το υπουργείο Ανάπτυξης, δεδομένου ότι η επιλογή του συνιστά μεγάλο ρίσκο, λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αλλά και της συγκυρίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της παράταξης, στο πλευρό του κ. Σαμαρά θα τεθεί και ο Μ. Βορίδης, ο οποίος εδώ και αρκετούς μήνες είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αναλαμβάνει μυστικές αποστολές για λογαριασμό του πρωθυπουργού. Ο Βορίδης δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του να ηγηθεί κάποια στιγμή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν θα το πετύχει ερχόμενος σε σύγκρουση με τον Σαμαρά. Δεδομένου ότι απέναντί του θα έχει και τους Καραμανλικούς, δεν έχει καμιά πιθανότητα να πετύχει τον σκοπό του. Με τον Βορίδη εκτιμάται ότι θα συνταχθεί και ο Άδ. Γεωργιάδης, που μπορεί να μην έχει ηγετικές φιλοδοξίες, επιθυμεί, ωστόσο, να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας…