Συμμετοχή σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει ο Φ. Κουβέλης

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, όπως δηλώνουν στο «Π» στελέχη του ηγετικού πυρήνα της Αγίου Κωνσταντίνου, συνέδραμε η πρωτοβουλία του κ. Φώτη Κουβέλη να επισκεφθεί τον πρώτο πολίτη της χώρας ζητώντας τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, καθώς κατά τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ το χρέος «δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται αναδιάρθρωση».

Η πρωτοβουλία του να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταφράστηκε από κάποιους ως παρέμβαση με απόλυτα σαφές περιεχόμενο και από κάποιους άλλους ως καθαρή κίνηση «φυγής» από τα εσωκομματικά προβλήματα. Στο «διά ταύτα», ο επικεφαλής της Αγίου Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι οι πολιτικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις των κομμάτων είναι παραδεκτές στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας, επιμένοντας ότι πρέπει να μείνουν στην άκρη και να αναζητηθεί κοινός πολιτικός τόπος για τη διαπραγμάτευση του χρέους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, είχε η εκτίμησή του μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια (η οποία, όπως μαθαίνει το «Π», έγινε σε εξαιρετικό κλίμα) ότι τον Μάρτιο θα γίνουν εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Δύο εικοσιτετράωρα μετά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανήλθε και σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε πως οι εκλογές δεν είναι κατάρα. «Οι εκλογές αποτελούν μια βασική δημοκρατική λειτουργία και ο ελληνικός λαός ας επιλέξει το περιεχόμενο της πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί», είπε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, την οποία δεν μπορούν σήμερα να εξασφαλίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, ο Φώτης Κουβέλης άνοιξε τα χαρτιά του και εμμέσως πλην σαφώς στάθηκε στο ότι «πρέπει να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που έχουν σχέση με τη δυνατότητα δημιουργίας μιας προοδευτικής διακυβέρνησης». Αποφεύγοντας επιμελώς να απαντήσει στο ερώτημα τι θα πράξει ο ίδιος εάν κληθεί να μετάσχει σε κυβέρνηση Αριστεράς, δε δίστασε να αποκαλύψει ότι «αν η προοδευτική διακυβέρνηση προκύψει ως το αποτέλεσμα προγραμματικών συμφωνιών… προφανέστατα τότε συζητάμε τα πάντα».

Υπερκινητικότητα από την ΚΟ

Κατά τα λοιπά, η φόρα της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ στην προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται ακόμη και στον «συγχρονισμό» των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Άλλο ένα αποδεικτικό στοιχείο ότι έρχονται όλο και πιο κοντά είναι οι πανομοιότυπες τροπολογίες που κατέθεσαν τα δύο κόμματα. Πρώτον, η νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των μικροομολογιούχων από την εφαρμογή του PSI, την οποία υπέγραψε ο κ. Κουβέλης με τους βουλευτές του κόμματος και αντίστοιχα από τον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Νάντια Βαλαβάνη με άλλους εννέα βουλευτές.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της… κοινοβουλευτικής υπερκινητικότητας, η Αγίου Κωνσταντίνου ζήτησε άμεση έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για τη Συνταγματική αναθεώρηση με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου. Στο κείμενο που υπογράφει και ο πρόεδρος του κόμματος περιλαμβάνονται και οι βασικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ για τις αλλαγές άρθρων του Συντάγματος, μεταξύ των οποίων η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η καθιέρωση μηχανισμών για την αποφυγή πρόωρων εκλογών και η αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τέλος, με το βλέμμα στραμμένο στην «ολική επαναφορά» του κόμματος, η ΔΗΜΑΡ αρχίζει έναν κύκλο από ημερίδες, αρχής γενομένης από την αυριανή εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα: «Δικαίωμα στην εργασία, δικαίωμα στη ζωή. Από την ανεργία στην ανασφάλεια». Εκεί αναμένεται να τοποθετηθούν έγκριτοι εργατολόγοι, όπως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης.


Σχολιάστε εδώ