Στα χαρακώματα ΠΑΣΟΚ – Μαξίμου για τα εργασιακά…

Τις επόμενες ημέρες το μυστήριο λύθηκε… Η διαρροή για τον συνδικαλιστικό νόμο έγινε απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου, εν αγνοία και της Γεν. Γραμματείας ενώ, όταν έγινε γνωστό το πλήρες περιεχόμενό του, ο Ευ. Βενιζέλος πήρε τηλέφωνο τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ζητώντας αφενός μεν εξηγήσεις, αφετέρου, δε, ζήτησε να απαλειφθούν συγκεκριμένες προβλέψεις που τώρα συζητούνται (χωρίς να γίνονται γνωστές) σε τηλεδιασκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια της «τρόικας».

Ποια σημεία έκαναν έξαλλη την ομάδα του ΠΑΣΟΚ; Η πρόβλεψη για κατάργηση των πρωτοβάθμιων σωματείων και των ομοσπονδιών (!) σε συνδυασμό με τη λήψη απόφασης για απεργία από το 50% συν ένα των μελών, όπως και η επαναφορά του «λοκ άουτ», ύστερα από προσφυγή των εργοδοτών στα αστικά δικαστήρια! Το επόμενο διάστημα και μέχρι την ψήφιση των νέων μέτρων (με μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό στις 7 Δεκεμβρίου) θα έχουμε πολλά επεισόδια που θα βάλουν σε δοκιμασία τη συγκυβέρνηση…

Όπως μας έλεγε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που μετέχει στην ομάδα που συζητά με το κλιμάκιο της «τρόικας», στην ερώτηση για το ποια είναι τα σημεία που τινάζουν στον αέρα κάθε προσέγγιση, η απάντησή του ήταν ότι στην ουσία θέλουν την κατάργηση του συνδικαλισμού.

Παρέμβαση Εισαγγελέα για ΟΑΕΔ!

Στο μεταξύ, την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Αθηνών προκάλεσαν δημοσιεύματα, ανάμεσά τους και η αναφορά στο «ΠΑΡΟΝ», για τα πρόσφατα προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας του ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία διερευνά σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την κάλυψη των 5.000 νέων θέσεων επιδοτούμενης εργασίας που απευθύνονταν σε ανέργους ηλικίας 25 έως 66 ετών, στις 8.10.2014.

Τα δημοσιεύματα είχαν καταγράψει τις καταγγελίες δεκάδων ενδιαφερομένων που προσπαθούσαν από το πρωί της συγκεκριμένης ημέρας να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, ωστόσο το σύστημα του ΟΑΕΔ ήταν για αρκετές ώρες εκτός λειτουργίας, ενώ όταν επανήλθε, απλά τους ενημέρωνε πως είχαν καλυφθεί και οι 5.000 θέσεις εργασίας!

Η διοίκηση του ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας δεν έδωσαν από τότε καμιά εξήγηση ή διευκρίνιση, παρά τη φημολογία περί πρόσβασης στο σύστημα από συγκεκριμένα κομματικά γραφεία. Πάντως η παρέμβαση της Εισαγγελίας δεν πρέπει να είναι εντελώς άσχετη με τη νέα προκήρυξη, την περασμένη εβδομάδα, από τον ΟΑΕΔ άλλων 6.000 νέων θέσεων εργασίας για το ίδιο πρόγραμμα!

«Μπούσουλας» περικοπών στις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων

Από τους 1.500 συνταξιούχους της πρώην Εμπορικής Τράπεζας ξεκινούν μεθοδευμένα, όπως φαίνεται, οι νέες μειώσεις στις συντάξεις όλων των τραπεζοϋπαλλήλων.

Οι μειώσεις θα επεκταθούν στο σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς το ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων) βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης, με τις διαθέσιμες αναλογιστικές μελέτες να του δίνουν μόλις τρία χρόνια βιωσιμότητας.

Οι συνταξιούχοι της Εμπορικής είδαν το σύνολο των συνταξιοδοτικών τους παροχών (κύριων και επικουρικών) να μειώνεται κατά 5,2% και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιουλίου του 2014, έπειτα από απόφαση του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑ). Και αυτό λόγω της καταβολής όχι μόνο της επικουρικής αλλά και της κύριας σύνταξης από το ίδιο επικουρικό ταμείο!

Συγκεκριμένα, το ΕΤΕΑ κλήθηκε ως διάδοχος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ να δίνει όχι μόνο επικουρική αλλά και μέρος ή το σύνολο της κύριας σύνταξης στους συνταξιούχους της πρώην Εμπορικής και σε συνδυασμό με την εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» οδήγησε σε περικοπές στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών.

Βέβαια η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας… ξέχασαν την απόφαση του 2010 σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές για τους συνταξιούχους της Εμπορικής θεωρούνται 50% κύριες και το υπόλοιπο επικουρική, με αποτέλεσμα η μείωση να γίνει στο σύνολο των αποδοχών.


Σχολιάστε εδώ