Σε άλλη γραμμή ο Παπούλιας από τον Σαμαρά
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπούλιας εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος, αν όχι θορυβημένος, με την ένταση που επικρατεί σε ορισμένα μέτωπα, πρωτίστως σ’ αυτό των εθνικών θεμάτων, αλλά και της οικονομίας. Οι ανησυχίες του γίνονται ακόμη πιο έντονες λόγω του κλίματος πόλωσης που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας που τροφοδοτείται και από την εκκρεμότητα της Προεδρικής εκλογής. Για τον λόγο αυτό θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο. Το επισήμανε μάλιστα και στις επαφές που είχε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι πρέπει να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες, εννοώντας τη σύγκληση του Συμβουλίου των Αρχηγών, τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ο κ. Σαμαράς εμφανίσθηκε αρνητικός σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης με την αντιπολίτευση και ειδικά με τον Αλ. Τσίπρα. Κι ότι ο τελευταίος θα επιχειρούσε να αξιοποιήσει το Συμβούλιο Αρχηγών προκειμένου να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε με την επιμονή που επέδειξε ο κ. Παπούλιας και η ενόχληση ήταν αποτυπωμένη στο πρόσωπό του κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο.
Σημειώνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου είχε σπεύσει εκ των προτέρων να «υπονομεύσει» οποιαδήποτε πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παραμονές της συνάντησης, συνεργάτες του κ. Σαμαρά τόνιζαν ότι δεν τίθεται θέμα Συμβουλίου Αρχηγών, κάτι που, όπως λέγεται, ενόχλησε τον κ. Παπούλια.
Διάσταση μεταξύ κυβέρνησης και Προέδρου της Δημοκρατίας καταγράφεται, όμως, όχι μόνο ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και ως προς την έντασή τους. Στη (δημόσια) συνομιλία του με τον πρωθυπουργό ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε σε «όλα αυτά που επέρχονται σαν χιονοστιβάδα». Μη κρύβοντας, με τον τρόπο αυτό, τις ανησυχίες του για την εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, αλλά και τις επερχόμενες εξελίξεις στο ζήτημα με τα Σκόπια. Αντίθετα οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος επιμένουν ότι στο μέτωπο της οικονομίας όλα είναι υπό έλεγχο, θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για την επόμενη ημέρα και η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο. Παράλληλα επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και στα εθνικά θέματα και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της Τουρκίας με ανακοινώσεις και επικλήσεις περί διεθνούς νομιμότητας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Ο κ. Παπούλιας εκτιμά ότι πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών με στόχο να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο. Θεωρεί μάλιστα λανθασμένη την άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει την πρωτοβουλία. Ανάλογες απόψεις εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Πλην όμως η κυβέρνηση όχι απλώς διαφωνεί, αλλά υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται καν λόγος για κάτι τέτοιο. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Β. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών για τον απλούστατο λόγο ότι δεν… έχει προκύψει εθνικό θέμα!