Πάμε για φούντο και η χώρα και εμείς

Βουλευτές αλλά και στελέχη πρώτης γραμμής είναι όχι απλώς μουδιασμένα αλλά βαθιά απογοητευμένα για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα και σημειώνουν ότι «θα κληθούμε να βαφτίσουμε πάλι το ψάρι κρέας, να πούμε ότι δεν είναι νέο Μνημόνιο αυτό που έρχεται αλλά μια δομική συμφωνία-πλαίσιο». Τονίζουν ακόμα ότι «η κυβέρνηση αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων, αφού δεν μπόρεσε να ετοιμάσει ένα εθνικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση και το χειρότερο δεν έκανε ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, δεν τήρησε καμιά “κόκκινη γραμμή” και ετοιμάζεται να φέρει νέα μέτρα στο πλαίσιο ενός νέου Μνημονίου».

Έμπειρο, μάλιστα, κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σημείωνε με έμφαση πως δυστυχώς «ο βασιλιάς είναι γυμνός και αυτό το βλέπει πια όλος ο ελληνικός λαός», ενώ αναρωτιόταν πώς θα περάσει από τη Βουλή το οποιοδήποτε επώδυνο μέτρο που ζητά η «τρόικα». Επίσης δεν είναι λίγοι οι «πράσινοι» βουλευτές που λένε ευθέως πλέον πως «έχουν κλείσει όλα και το νέο Μνημόνιο είναι εδώ. Το μόνο πρόβλημα και το μόνο ανοιχτό θέμα είναι το πώς θα παρουσιαστεί στον λαό, με τι περιτύλιγμα και με ποια επικοινωνιακή πολιτική».

Μάλιστα, προχθές το μεσημέρι (Παρασκευή, ένα μόλις 24ωρο μετά το Eurogroup), μια μικρή ομάδα βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώθηκε σε γραφείο γνωστού «πράσινου» στελέχους, σχεδόν σε κατάσταση πανικού, προκειμένου να αξιολογήσει τις αποφάσεις του Eurogroup και να «διερευνήσει» τις διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό. Κατά την έκφραση βουλευτή που μετείχε στη συνάντηση, «πάμε για φούντο και η χώρα και εμείς. Αν το αποδεχτούν, είναι οριστική ταφόπλακα για την Ελλάδα και όσους συναινέσουμε».

Η δυσφορία, ο προβληματισμός, οι αντιδράσεις που ήδη καταγράφονται, αλλά και οι μαζώξεις βουλευτών και στελεχών μεταφέρθηκαν τάχιστα στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, έντονα θορυβημένος για την κριτική που αρχίζει να διατυπώνεται και πάλι μέσα στο κόμμα του, έσπευσε από τη Λευκωσία, στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κύπρο, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την «ψυχρολουσία» της συνεδρίασης του Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση των Ευρωπαίων «εντάσσεται απολύτως στον σχεδιασμό» της κυβέρνησης. Σημείωσε μάλιστα πως η Ελλάδα έχει «απολύτως ολοκληρωμένο σχέδιο και κάνουμε όλα τα βήματα ούτως ώστε, έως το τέλος της χρονιάς, να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους και να έχει αλλάξει σελίδα η χώρα».

Πάνε και οι 180…

Το κλίμα όμως, και στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση, βαραίνει όλο και περισσότερο όσο περνούν οι ώρες και αποκωδικοποιούνται οι παράμετροι της απόφασης του Eurogroup. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα έλεγε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, λίγο μετά τη δήλωση του κ. Βενιζέλου: «Οι πιθανότητες να καλλιεργηθεί ένα κλίμα προσέγγισης της προεδρικής πλειοψηφίας των 180 βουλευτών, μέσα από μια αξιοπρεπή συμφωνία για την επόμενη ημέρα μετά το Μνημόνιο, μαζί με ελάφρυνση του χρέους, εξανεμίζονται».

Εκτιμούν επίσης πως το κλίμα θα βαρύνει περαιτέρω όταν οριστικοποιηθεί και το πλαίσιο αξιολόγησης της «τρόικας», αλλά και οι πολύ αυστηροί όροι που θα συνοδεύουν την προληπτική γραμμή πίστωσης προς την Αθήνα. Όπως λένε μάλιστα, αυτά όλα θα περιορίσουν και τα περιθώρια χειρισμών που θα έχει το Μαξίμου έναντι της προεδρικής εκλογής.


Σχολιάστε εδώ