Λύσεις για τις πλημμύρες ψάχνουν στον Πειραιά

Στην αρχική τοποθέτησή του, ο Γ. Γαβρίλης απαρίθμησε τα σημεία που εμφανίσθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις και ήταν τα εξής: Παλαιά Κοκκινιά (διασταύρωση των οδών Βαλαωρίτου και Χαλκίδος, Πέραμα, στα εκδοτήρια των πορθμείων, στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στο ύψος της διασταύρωσης με τη λεωφόρο Σαλαμίνας, στο Κερατσίνι και Κορυδαλλός – Νίκαια. Για τα τρία σημεία υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις στην Περιφέρεια Αττικής και υλοποιούνται μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα, όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ή ενέργεια για την Παλαιά Κοκκινιά. Μετά τη σύσκεψη ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Δεν μου έκανε εντύπωση η απουσία της ΕΥΔΑΠ, η οποία θα έπρεπε να ήταν εδώ. Δυστυχώς επιβεβαιώσαμε αυτό που ισχυριστήκαμε από την πρώτη ημέρα των πλημμυρών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Παλαιά Κοκκινιά και τους Αγίους Αναργύρους. Πως δεν είναι θέμα καθαρισμού των φρεατίων, αλλά ευρύτερων αντιπλημμυρικών έργων σε διαδημοτικό επίπεδο. Οφείλουμε όλοι οι δήμοι να συνεργαστούμε με την περιφέρεια, να μελετήσουμε γιατί δημιουργούνται προβλήματα και να προχωρήσουμε με ευρεία σύνθεση σε αντιπλημμυρικά έργα. Αν το προσεχές διάστημα συμβούν ίδια σε ένταση καιρικά φαινόμενα, θα έχουμε παρόμοιες καταστάσεις. Δε μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, πρόκειται για παθογένειες δεκαετιών, το πρόβλημα εστιάζεται σε πάρα πολλά σημεία, ωστόσο θα κοιτάξουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε σε συνεργασία με την περιφέρεια, ώστε τουλάχιστον σε ένα μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα να λύσουμε το πρόβλημα».

***

// Άμεση ήταν η αντίδραση της Αντιπεριφέρειας Πειραιά στο θέμα της κατάστασης που επικρατεί στο Νεκροταφείο Σχιστού. Μετά το πρώτο δημοσίευμά μας, στις αρχές Σεπτεμβρίου, συνεργεία της αντιπεριφέρειας, με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Γ. Γαβρίλη, έκαναν αυτοψία στον χώρο και παρατηρήσεις στους υπεύθυνους για αποκατάσταση της καθαριότητας και της ευνομίας. Στελέχη του Τμήματος Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της αντιπεριφέρειας έκαναν νέα αυτοψία στον χώρο και στην έκθεσή τους αναφέρουν ότι: «Στο βόρειο τμήμα του κοιμητηρίου, σε μεγάλη ανοιχτή έκταση, απέναντι από το χωνευτήρι και πλησίον του χώρου με τις οστεοθυρίδες, έχουν εναποτεθεί πρόχειρα μεγάλες ποσότητες αδρανών υλικών (τεμάχια τσιμέντου και μαρμάρου) και ογκωδών απορριμμάτων σε ανοιχτές μαύρες σακούλες (προϊόντα εκταφών, όπως σάβανα και ενδύματα νεκρών, τεμάχια φέρετρων, ξύλα, υπολείμματα στεφάνων κ.ά.), με αποτέλεσμα ο χώρος αυτός να αποτελεί χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Τα ανωτέρω ευνοούν την ανάπτυξη τρωκτικών κι εντόμων υγειονομικής σημασίας και δημιουργούν αντιαισθητικές, οχληρές και πιθανόν ανθυγιεινές καταστάσεις για τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους του κοιμητηρίου και τη δημόσια υγεία γενικότερα». Κατόπιν αυτών ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τον Σύνδεσμο των δήμων που διαχειρίζεται το νεκροταφείο να πάρει άμεσα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Παράλληλα έχει δε κινήθηκε η διαδικασία επιβολής κυρώσεων, επειδή μετά από έλεγχο των υπηρεσιών της ΠΕ Πειραιά διαπιστώθηκε ότι στο κοιμητήριο δεν τηρούνται περιβαλλοντικοί όροι. Το ερώτημα είναι ο Διαδημοτικός Σύνδεσμος, που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του νεκροταφείου στο Σχιστό, ευθύνες δεν έχει για τη σημερινή κατάσταση;

// Ένα νέο infokiosk τοποθέτησε η δημοτική Αρχή Πειραιά στο ισόγειο του δημαρχείου της πόλης, προκειμένου οι πολίτες να καθοδηγούνται άμεσα στις υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά. Σε πρώτη φάση, μέσω αυτού του μηχανήματος, το οποίο περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το πού βρίσκονται όλα τα τμήματα και οι υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά, με σκοπό την καλύτερη δυνατή και γρηγορότερη εξυπηρέτησή τους.

// Διογκώνεται το κύμα διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Μετά τον Δήμο Πειραιά που, διά του δημάρχου του, δεσμεύθηκε ότι θα αντιταχθεί στο ξεπούλημα του λιμανιού και το δημοτικό συμβούλιο Περάματος με ψήφισμά του τάχθηκε κι αυτό εναντίον της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Στο ψήφισμα, τονίζει ότι: «Είμαστε υποχρεωμένοι να συμβάλουμε όλοι σε ένα ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο που θα παλέψει για την αποτροπή της καταστροφικής επιλογής ξεπουλήματος του ΟΛΠ στους ιδιώτες».

// Από τον Ιανουάριο του 2013 και τον Φεβρουάριο του 2014 υπάρχουν δύο βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά που παραπέμπουν γνωστό Πειραιώτη, που έχει «περάσει» απʼ όλους τους πολιτικούς χώρους, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για πλαστογραφία και απάτη, κατά συρροή και κατʼ εξακολούθηση, με σκοπό τον προσπορισμό ποσού ιδιαίτερα μεγάλου και απόκρυψη εισοδημάτων, αλλά ακόμα οι δίκες δεν έχουν προσδιοριστεί! Οι κακές γλώσσες στο λιμάνι λένε ότι ο λεγάμενος έχει… άκρες στη Σκουζέ και… πάει πίσω η έκδοση με στόχο τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται να παραγραφούν. Δεν ξέρουμε αν είναι έτσι, όμως ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πειραιά καλό θα ήταν να ρίξει μια ματιά.

// Την παγκόσμια ημέρα αντιμετώπισης του διαβήτη θα τιμήσει ο ιατρικός κόσμος του Πειραιά, αλλά και η κοινωνία της πόλης με μια μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο, υπό την αιγίδα του δήμου.

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης έχει το διεθνούς ακτινοβολίας Διαβητολογικό Τμήμα του Τζάνειου Νοσοκομείου, το οποίο παρακολουθεί σε μόνιμη βάση 30.000 διαβητικούς ασθενείς! Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι διακεκριμένοι καθηγητές της Ιατρικής, ειδικευμένοι στον διαβήτη και ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Ανδρέας Μελιδώνης. Καταβάλλεται μάλιστα προσπάθεια να φωταγωγηθεί εκείνο το βράδυ το Δημοτικό Θέατρο με μπλε χρώμα καθώς αυτό έχει καθιερωθεί διεθνώς ως το χρώμα του διαβήτη.

// Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του υπουργείου Παιδείας, που έχει τίτλο «Το υπουργείο κοντά στον πολίτη» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Δημοτικό Θέατρο. Πάνω από 300 Πειραιώτες συγκεντρώθηκαν προκειμένου να ενημερωθούν για τις δράσεις του υπουργείου Παιδείας σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, την πιστοποίηση, την αναγνώριση και την κοινωνία. Ομιλητές ήταν η Αναστασία Στεφανίδου, που αναφέρθηκε στα προγράμματα της Διά Βίου Μάθησης, ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης Π. Μανούρης, ο Γ. Χατζηγεωργίου που μίλησε για τα προγράμματα της Νέας Γενιάς και ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού Γιάννης Βουτσινάς που ανέλυσε διεξοδικά τις δράσεις του τομέα που προΐσταται σε θέματα πιστοποιήσεων προσόντων και τίτλων και επαγγελματικών διεξόδων για τους νέους.

// Αποχαιρέτισε τους φίλους του, την περασμένη εβδομάδα, ο νέος Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος λίγο πριν αναχωρήσει για ν’ αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Μεταξύ των πρώτων που είδε ήταν ο φίλος του και στενός του συνεργάτης στο Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών Γιώργος Δαβάκης, που τον είχε τοποθετήσει και γενικό διευθυντή του κόμματος. Του ζήτησε μάλιστα να πάει μαζί του στις Βρυξέλλες για να αναλάβει θέση στο γραφείο του. Ο Γ. Δαβάκης, όμως, που είναι σήμερα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, αφού τον ευχαρίστησε, του απάντησε ότι δεν μπορεί να δεχθεί γιατί έχει δεσμευθεί απέναντι στον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Γ. Μώραλη να μην εγκαταλείψει για οποιονδήποτε λόγο τον Πειραιά και να μείνει μαζί τους ολόκληρη την πενταετία για να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις στην υλοποίηση του έργου που έχουν ξεκινήσει.

// Από τον επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ στον δήμο Κορυδαλλού Γιάννη Διάκο πήραμε επιστολή-απάντηση στο δημοσίευμά μας της περασμένης Κυριακής για τις εκλογές στον ΠΕΣΥΔΑΠ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Προσωπικά εγώ δεν ήμουν εκλέκτορας στη διαδικασία εκλογής και δεύτερον δεν θα βρεθεί κανένας συνάδελφος από το εκλεκτορικό σώμα της διαδικασίας που ”ενοχλήθηκε” τηλεφωνικώς ή διά ζώσης από εμένα υπέρ ή κατά κάποιου υποψηφίου για τις συγκεκριμένες εκλογές. Άρα, έχει λάθος πληροφόρηση ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος και αυτό αποδεικνύεται στη συνέχεια της συγκεκριμένης στήλης που γράφει και για κάποιον άλλον συνάδελφό μου της πλειοψηφίας του Δήμου Κορυδαλλού ότι ψήφισε τον κ. Λαγουδάκη, ενώ δεν ήταν καν εκλέκτορας!».

Στον φίλο Γιάννη έχουμε να πούμε ότι ποτέ δεν γράψαμε ότι ψήφισε τον κ. Λαγουδάκη. Γράψαμε ότι τον στήριξε. Το ποιους «ενόχλησε» και πώς, θα του το πουν αυτοί, που το είπαν και σʼ εμάς, αφού είναι κοινοί γνωστοί. Ο Πειραιάς είναι ένα μεγάλο χωριό και γνωριζόμαστε καλά όλοι μεταξύ μας. Το ίδιο ισχύει και για τον άλλον συνάδελφό του, που αναφέρει. Τα υπόλοιπα που περιγράφει ο Γ. Διάκος είναι μια ανάλυση των τάσεων του εκλογικού σώματος κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία που δεν ενδιαφέρει πλέον κανέναν γιατί ό,τι ήταν να γίνει, έγινε. Όσον αφορά τα «ευφυολογήματα» για τα… γουναράδικα, καλύτερα ας τα αφήσουμε γιατί μετά θα πάμε και στις παροιμίες, όπως σε εκείνη που λέει: Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; Για το παζάρι τού Περάματος μιλάει, άραγε; Αυτά…


Σχολιάστε εδώ