Και τα εθνικά θέματα στο κυνήγι των 180

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η ένταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με υπαιτιότητα της Άγκυρας, αλλά και οι επικείμενες εξελίξεις στο Σκοπιανό θα ενισχύσουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. Στη βάση ότι πρέπει να επικρατήσει κλίμα συναίνεσης και ενότητας στο εσωτερικό της χώρας και να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα η οποία -κατά την κυβέρνηση- θα τεθεί εν αμφιβόλω σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Αν παραστεί ανάγκη, η επιχειρηματολογία αυτή θα διανθιστεί με μερικές… πινελιές κινδυνολογίας προκειμένου να ενεργοποιήσει και τους πλέον αισιόδοξους. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι διαχρονικά η ένταση στο πεδίο των εθνικών θεμάτων λειτουργεί υπέρ της εκάστοτε κυβέρνησης, καθώς σε τέτοιες στιγμές οι πολίτες αναζητούν τη σταθερότητα και αποφεύγουν τα πειράματα και τις αλλαγές. Κι αυτό όχι μόνο στις περιπτώσεις που η ένταση περιορίζεται στο επίπεδο των προκλήσεων, αλλά ακόμη κι όταν παίρνει διαστάσεις «θερμού επεισοδίου». Επικαλούνται μάλιστα τα γεγονότα του Ιανουαρίου 1996 με την τουρκική απόβαση στα Ίμια, αφού λίγους μήνες αργότερα ο Κ. Σημίτης είχε κερδίσει τις εκλογές.

Στο μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στη Λ. Συγγρού, περισσεύει η αισιοδοξία ως προς την έκβαση της Προεδρικής εκλογής τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Προσμετρούν ήδη -άγνωστο μέσω ποιας διαδικασίας- ως σίγουρους 172 με 174 βουλευτές και αναζητούν επιπλέον έξι με οκτώ για να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 180. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος, αλλά συγκρατημένος συγκριτικά με προηγούμενες φορές. Δήλωσε ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο διότι έχει την πεποίθηση (όχι τη βεβαιότητα) ότι υπεύθυνα σκεπτόμενοι οι βουλευτές θα εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η απόφασή του να χαμηλώσει τον πήχη είναι σύμφωνα με ορισμένους κίνηση στρατηγικής, καθώς η βεβαιότητα που εξέφραζε μέχρι πρότινος όχι μόνο δυσκόλευε τις παρασκηνιακές διεργασίες, αλλά έδωσε «υπόσταση» στα σενάρια και τις φήμες «περί «προσηλυτισμού» -έναντι οικονομικών και άλλων ανταλλαγμάτων- βουλευτών.

Μετρούν ονόματα

Η αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου ότι τελικώς θα συγκεντρωθεί ο αριθμός 180 στηρίζεται σε δύο… παραδοχές: Η πρώτη, ότι ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών (5-7) από τους Ανεξάρτητους Έλληνες θα συνταχθούν με την πλειοψηφία και θα ψηφίσουν για Πρόεδρο. Κι η δεύτερη, ότι σ’ αυτούς θα προστεθούν άλλοι δέκα από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, στις επόμενες εκλογές το κόμμα του Καμμένου πολύ δύσκολα θα μπει στη Βουλή κι αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνονται οι βουλευτές του. Ως εκ τούτου, ορισμένοι εξ αυτών -όσοι επιθυμούν να παραμείνουν ενεργοί στο πολιτικό παιχνίδι- θα ψηφίσουν για Πρόεδρο ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ένταξή τους στη Νέα Δημοκρατία. Ο κατάλογος δε του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ονόματα των: Τ. Κουΐκ, Μ. Τσαρούχα-Κόλλια, Π. Χαϊκάλη, Μ. Χρυσοβελώνη, Π. Μελά, Ελ. Κουντουρά και Στ. Ξουλίδου. Σημειωτέον ότι κανείς από τους παραπάνω δεν έχει αφήσει ούτε εμμέσως να εννοηθεί ότι προτίθεται να συνταχθεί με την πλειοψηφία, ενώ ορισμένοι (Χαϊκάλης, Κουΐκ) έχουν τοποθετηθεί αρνητικά με κατηγορηματικό τρόπο.

Στους αρχικούς 155 (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), εκτός από τους 5-7 των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στο πρωθυπουργικό επιτελείο προσθέτουν ακόμη 12-15 από την πτέρυγα των ανεξάρτητων. Με το σκεπτικό ότι οι περισσότεροι τοποθετούνται ιδεολογικά στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς και… «δεν θα θελήσουν με τη στάση τους να διευκολύνουν και να στηρίξουν τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ». Άλλοι προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που διεγράφησαν ή αποχώρησαν από τη ΔΗΜΑΡ και οι οποίοι διαφωνούν με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Επισήμως κανείς εξ αυτών δεν έχει πάρει θέση και κατά συνέπεια κανείς δεν γνωρίζει τι αποτελέσματα θα έχουν οι παρασκηνιακές επαφές και η προσπάθεια κορυφαίων στελεχών της ΝΔ να τους πείσουν «να κάνουν το σωστό».

Ενδεικτική του πόσο ρευστή είναι η κατάσταση με τους ανεξάρτητους είναι η σύγχυση που προκλήθηκε με κάποιες (υποτιθέμενες;) δηλώσεις του Β. Πολύδωρα που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει για Πρόεδρο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι διαστρεβλώθηκαν οι απόψεις του, αλλά από τη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν ότι δεν… άντεξε τις πιέσεις και αναγκάσθηκε να ανασκευάσει. Χωρίς να το παραδέχονται ανοιχτά, για ευνόητους λόγους, στο Μέγαρο Μαξίμου προσμετρούν ακόμη τις ψήφους των ανεξάρτητων (προερχόμενων από τη Χρυσή Αυγή) Στ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλου. Η αγωνία τους να εκλεγεί Πρόεδρος και να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές φαίνεται να «επισκιάζει» το γεγονός ότι οι παραπάνω αποτελούσαν μέχρι πριν από λίγους μήνες μέλη μιας -κατά τον Εισαγγελέα- «εγκληματικής οργάνωσης». Και που είναι πολύ πιθανό να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στη δίκη που αναμένεται να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2015.


Σχολιάστε εδώ