Θαύμα: Οικογενειακή ευθύνη…

***

Άλλα λένε, άλλα γίνονται

* Δεν υπάρχουν ευθύνες, δεν είναι δυνατόν να προσωποποιηθούν; Ποιοι είναι αυτοί που αξιολόγησαν ως τυπικά ενήμερα πολλά επιχειρηματικά δάνεια τα οποία η ΕΚΤ έκρινε προβληματικά; Και δεν μιλάμε μόνο για τα στελέχη των τραπεζών αλλά και για τους ορκωτούς, που έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους.

***

* Κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι οι συχνές αντιπολιτευτικές παρεμβάσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου κατά αποφάσεων της κυβέρνησης. Ο κ. Μίχαλος έχει προσεγγιστεί και συμμετέχει στο νέο φόρουμ, που έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, με την επωνυμία Ρεύμα Σκέψης. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ποτέ δεν έκρυψε τις πολιτικές του βλέψεις αλλά και τη διαφωνία του σε πολλά ζητήματα με τον Αντώνη Σαμαρά. Όπως και ο κ. Στυλιανίδης, δεν κρύβει τις ηγετικές του φιλοδοξίες στη ΝΔ.

* Περιμέναμε με αγωνία τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και τη μεγάλη -υποτίθεται- παρέμβαση της κυβέρνησης. Και ποιο τελικά το αποτέλεσμα; Έγκυρες πηγές μάς αναφέρουν πως οι τράπεζες έχουν κοστολογήσει σε περίπου 8 έως 12 δισ. ευρώ τα δάνεια που θα έχουν τη δυνατότητα τελικής ρύθμισης από τα συνολικά 40 δισ. ευρώ που αφορούν επιχειρηματικό δανεισμό. Κατά τα άλλα μιλάμε και γράφουμε επί μήνες για δράσεις που δεν έχουν αντίκρισμα στην κοινωνία.

* Συνεχίζονται οι επαφές του ΣΥΡΙΖΑ σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Κάπως έτσι, στις 21 και 22 Νοεμβρίου, το Levy Economics Institute of Bard College διοργανώνει το δεύτερο ετήσιο συνέδριό του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη, έναν χρόνο μετά τον Αλέξη Τσίπρα, που τίμησε τη διοργάνωση που είχε πολυσυζητηθεί. Το συνέδριο διοργανώνεται με την αρωγή του Economia Civile, ενός φόρουμ που έχει σηκώσει μεγάλη συζήτηση στην Ιταλία και θα εστιάσει στη συνεχιζόμενη συζήτηση που αφορά τη συστημική αστάθεια της Ευρωζώνης. Κεντρικός θεματικός άξονας του φετινού συνεδρίου είναι: «Η Ευρώπη στο Σταυροδρόμι – Μια Ένωση Λιτότητας ή Ανάπτυξης». Θα κατατεθούν προτάσεις που αφορούν την τραπεζική ένωση, τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς και την επίβλεψη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, νομισματικής, δημοσιονομικής και εμπορικής πολιτικής στην Ευρώπη, καθώς και οι δευτερογενείς επιπτώσεις για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία, ο αντίκτυπος των πολιτικών λιτότητας στις ΗΠΑ και στις ευρωπαϊκές αγορές και η βιωσιμότητα των δημοσίων ελλειμμάτων και του χρέους. Το συνέδριο αποτελεί τη συνέχεια του περσινού
-ιδιαίτερα επιτυχημένου- συνεδρίου που διοργάνωσε το Levy Institute τον Νοέμβριο, πάλι στο Μέγαρο Μουσικής, τις εργασίες του οποίου παρακολούθησαν σε ημερήσια βάση περισσότερα από 600 άτομα.

* Ο ΟΤΕ και η Forthnet κατέθεσαν ενστάσεις στην Επιτροπή Προσφυγών της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», λόγω του αποκλεισμού τους από το επόμενο στάδιο της αξιολόγησης για το έργο του Σύζευξις 2, που αφορά την «Κεντρική Υποδομή Διασύνδεσης Δικτύου (SIX) και Υποδομές Κέντρων Δεδομένων», προϋπολογισμού 12,8 εκατ. ευρώ. Εντός διαδικασίας αξιολόγησης παραμένουν η κοινοπραξία εταιρειών Space Ελλάς – Unisystems – Lamda Hellix και η πρόταση της Mediterranean Nautilus, οι οποίες μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα περιμένουν την έκβαση των προσφυγών για να συνεχιστεί η αξιολόγηση των προσφορών.

Να πούμε και κάποια όχι…

* Αντιδρά, από όσα πληροφορούμαστε, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και γνωστός για τις καλές του σχέσεις με ευρείες κοινωνικές ομάδες Παναγιώτης Κοκκόρης, στις όποιες ανατροπές εισηγείται η «τρόικα» στο Ασφαλιστικό. Έχοντας αρκετές συγκρούσεις με τους δανειστές σε ένα καίριο πόστο, ο κ. Κοκκόρης εκτιμά πως θα πρέπει το υπουργείο να πει μερικά «όχι», καθώς οι προτάσεις των δανειστών υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Το ζητούμενο είναι όμως να υπάρξει και μια ενιαία κυβερνητική γραμμή για το θέμα, καθώς οι «τροϊκανοί» έχουν έλθει στην Αθήνα αγριεμένοι.

* Και μια και πιάσαμε τα ασφαλιστικά, να πούμε πως οι δανειστές έχουν βάλει, μαθαίνουμε, στο μάτι τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων. Δεν τους βλέπουμε και πολύ καλά λοιπόν τους φίλους οικοδόμους αλλά και μια σειρά ανθρώπων με ειδικά προβλήματα. Γιατί, συνήθως, ό,τι διαρρέεται από το υπουργείο πως ζητούν οι «τροϊκανοί», βλέπουμε στο τέλος να νομοθετείται.

* Άλλες 30 υποθέσεις που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ προωθεί η Γενική Διεύθυνση του ΣΔΟΕ στην Εισαγγελία. Οι υποθέσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις 25 που ξεψάχνιζε το ΣΔΟΕ επί δύο χρόνια. Πόσος χρόνος όμως χρειάστηκε για να εξακριβωθούν αυτές οι νέες 30 υποθέσεις; Μόλις ένας μήνας! Ναι, καλά διαβάσατε. Κι αυτό διότι πήρε ανάποδες ο νέος επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιώργος Κωστολιάς και υπό τον φόβο παραγραφής της υπόθεσης έχει σημάνει κινητοποίηση.

* Λάθος αναφέρουν οι περισσότεροι τον νέο υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ως Καραμανλικό. Ο βουλευτής Τρικάλων είναι Σαμαρικός, εσχάτως. Ο πατέρας του -και πρώην βουλευτής- Θεόδωρος Σκρέκας είναι αυτός που κρατάει σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό.

* Και μια ερώτηση: Από πέρυσι τα Χριστούγεννα περιμέναμε τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υπόθεση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Ποιος ο λόγος αυτής της μεγάλης καθυστέρησης;

* Βήμα στην Ευρωβουλή απέκτησαν οι απεργοί του εργοστασίου της Coca Cola στη Θεσσαλονίκη χάρη σε προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα της κ. Κούνεβα. Σε μια περίοδο που η διοίκηση της Coca Cola προσπαθεί να μας πείσει για το κοινωνικό της προφίλ με διαφημίσεις αναφορικά με τον ρόλο της στην κοινωνία και την αγορά, καλό είναι να ακούμε και τις άλλες φωνές.

* Δεν τον μαζεύουν. Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε μαζί με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη ο γνωστός και… απαραίτητος, καθώς κανένας πλέον δεν τον μαζεύει μετά τα λάθη με τον ΕΝΦΙΑ, Νίκος Καραβίτης. Όπως μαθαίνουμε, ο εν λόγω παραμένει αμετανόητος για τον φόρο που τόσο έχει κοστίσει στην κοινωνία, αλλά και πολιτικά στη δικομματική κυβέρνηση, ενώ σε πηγαδάκι έλεγε πως «επιτέλους οι Έλληνες πρέπει να μάθουν να πληρώνουν για τα σπίτια τους όπως σε όλη την άλλη Ευρώπη». Να τον χαίρονται αυτοί που τον επιλέγουν, που φαίνεται ότι μυαλό δεν βάζουν.

* Αυτοί ψηφίζουν, εμείς πληρώνουμε! Από τη στιγμή που στην Κοινοπραξία Μορέας, η οποία διαχειρίζεται τον οδικό άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, μετέχουν οι Όμιλοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ και Intracom, οι εθνοπατέρες μας δεν θα δυσκολευτούν να πουν το «ναι» στην πρόσθετη επιδότηση του Ελληνικού Δημοσίου, αν τα έσοδα από τα διόδια είναι χαμηλότερα των προβλέψεων.

* Ποιοι κρύβονται, άραγε, πίσω από την ξαφνική ειδική έρευνα του ΙΟΒΕ για τον κλάδο της ακτοπλοΐας; Τι σημαίνει ότι η μείωση του κόστους λειτουργίας των πλοίων πρέπει να επιτευχθεί μέσω των συνθέσεων των πληρωμάτων με κατάργηση της ελληνομάθειας;


Σχολιάστε εδώ