Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Το θέμα έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μανώλης Γλέζος με την κοινή συνέντευξη που έδωσε στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο της Επιτροπής της Ευρωομάδας της Αριστεράς κ. G. Zimmer (ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος Die Linke), ενώ -όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων Κώστας Τζαβάρας- αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα Διεθνές Συνέδριο με αποκλειστικό θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο αγώνας γίνεται γερμανοελληνικός!

«Από θέμα ελληνικό ανυψώνεται σε ευρωπαϊκό. Η σημερινή μέρα είναι “συμβολική”, καθώς ο αγώνας από ελληνικός γίνεται γερμανοελληνικός», δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος. Αναφέρθηκε ακόμη στις ρίζες της γερμανοελληνικής φιλίας, που βασίζεται σε αγώνες και όχι στην τύχη ή σε πολιτικαντισμούς. Και ξεκαθάρισε: «Δεν είναι σε καμία περίπτωση υπεύθυνος ο γερμανικός λαός αλλά το Γ΄ Ράιχ. Δεν θέλουμε να μας ζητάνε συγγνώμη οι γερμανοί πολίτες και ο γερμανικός λαός, δεν τους ταυτίζουμε με το Γ΄ Ράιχ, ζητάμε την αποκατάσταση της δικαιοσύνης».

Η G. Zimmer υποστήριξε ότι ένα «πέπλο λήθης έχει καλύψει το θέμα», εντοπίζοντας τις ευθύνες για αυτό στην «άρνηση των πολιτικών να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους». Δήλωσε ακόμη την υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της στο αίτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με τον Μαν. Γλέζο θα προσπαθήσει να φέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη, παρʼ όλες τις δυσκολίες. Εξήγησε επίσης ότι έλαβε την απόφαση να ζητήσει να επανεξεταστεί το θέμα και να επωμιστεί η Γερμανία την ευθύνη αντί να την αποποιείται, προσθέτοντας ότι είναι σημαντική αυτή η συμβολική εκδήλωση, ώστε να «συναντήσουμε με σεβασμό ο ένας τον άλλο».

Στη συνέντευξη παρευρέθηκε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλης.

Διεθνείς προσωπικότητες στο Συνέδριο

Πρώτα ονόματα θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνεται από την Επιτροπή της Βουλής, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου. Έχουν προσκληθεί καθηγητές πανεπιστημίου, πολιτικοί και διπλωμάτες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα.

Ήδη έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, καθηγητής Τζουλιάνο Αμάτο και ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Τζουζέπε Τεζάουρο.

Την Οργανωτική Επιτροπή αποτελούν οι καθηγητές Προκόπης Παυλόπουλος, Σπύρος Φλογαΐτης και Στέλιος Περράκης.

Στόχος είναι η διεθνοποίηση του προβλήματος, και σε αυτό θα συμβάλει το διεθνές κύρος των προσκεκλημένων. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι οφειλές είναι νόμιμες, αλλά η Γερμανία αρνείται να τις καταβάλει.


Σχολιάστε εδώ