Βίοι αντίθετοι…

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθούν αποκλίνουσες στρατηγικές με αποτέλεσμα τα περιθώρια διαλόγου, και πολύ περισσότερο συναίνεσης, να είναι περιορισμένα έως μηδενικά. Η κυβέρνηση ζητάει συναίνεση για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του ζητάει συναίνεση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και να ακολουθήσει η ανάδειξη Προέδρου. Λογικό κι επόμενο ήταν να πέσει στο κενό η έκκληση του Κ. Παπούλια για την ανάγκη να υπάρξει η ελάχιστη συναίνεση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο Αντ. Σαμαράς εκφράζει τη βεβαιότητα ότι πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν διότι, όπως σημείωσε, οι βουλευτές υπεύθυνα σκεπτόμενοι θα εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντίθετα ο Αλ. Τσίπρας εκτιμά ότι οι εκλογές είναι αναπόφευκτες διότι δεν πρόκειται να βρεθούν 180 βουλευτές να ψηφίσουν και εξ αυτού καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμιά συμφωνία με τους δανειστές. Ακόμη πιο… προχωρημένος ο Π. Καμμένος ζητάει την άμεση παραίτηση του Κ. Παπούλια για να προκηρυχθούν εκλογές. Ο Δ. Κουτσούμπας ξεκαθαρίζει ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ψηφίσει κανέναν για Πρόεδρο, ενώ ο Στ. Θεοδωράκης επισημαίνει την ανάγκη ο Πρόεδρος να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία και οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Νοέμβριο του 2015.

Μετρούν αντίστροφα

Με τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ -την περασμένη Πέμπτη- ξεκίνησε ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για τη δρομολόγηση των αποφάσεων που θα διαμορφώσουν τη σχέση Ελλάδας και δανειστών στην επόμενη ημέρα. Η τελική συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και να επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης του ίδιου μήνα. Στόχος της κυβέρνησης είναι η πιστωτική γραμμή στήριξης να μη συνοδεύεται από νέο πρόγραμμα ή αναγκαστικό δανεισμό και με περιορισμένο τον ρόλο (τεχνικός σύμβουλος) του ΔΝΤ. Ειδικότερα ο Γκ. Χαρδούβελης μίλησε για μια μεταβατική περίοδο -μέχρι και 12 μήνες- περιορισμένης εποπτείας. Οι προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες αφού από την πλευρά τους οι δανειστές επιθυμούν ένα πλήρες πρόγραμμα με δημοσιονομικούς στόχους, ασφυκτικούς ελέγχους και με το ΔΝΤ σε ενεργό ρόλο. Τις επόμενες ημέρες θα έρθει στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί για ουσιαστικές συζητήσεις με την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλεί ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί καμιά συμφωνία, ενώ το ΚΚΕ θεωρεί ότι τα Μνημόνια θα συνεχιστούν και την επόμενη ημέρα με τη λήψη νέων βάρβαρων και αντιλαϊκών μέτρων.

Φήμες

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν δραματικά είναι πλέον θέμα ημερών η επιστροφή της «τρόικας» στην Αθήνα, καθότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι αποφάσεις για τη μετά Μνημόνιο περίοδο. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές καθώς η κυβέρνηση έχει χαράξει «κόκκινες γραμμές» για εργασιακά και ασφαλιστικά, με τους δανειστές να επιμένουν στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι ακόμη μεγάλη, εξ ου και στη διάρκεια της εβδομάδας κυκλοφόρησαν φήμες για το ενδεχόμενο παράτασης τεσσάρων έως έξι μηνών του υφιστάμενου προγράμματος. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, στον οποίο αποδόθηκαν οι φήμες, τις διέψευσε ενώ η κυβέρνηση έκανε λόγο για… παρεξήγηση. Με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι προχωράει στην υπογραφή ενός νέου Μνημονίου που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα για τον ελληνικό λαό…

Ανάχωμα…

Ανάχωμα στις συνεχιζόμενες (εντεινόμενες) προκλήσεις της Τουρκίας εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει η τριμερής συμφωνία Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου για συνεργασία στο τομέα της ενέργειας. Στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λευκωσία, ο Αντ. Σαμαράς στηλίτευσε τις ενέργειες της Άγκυρας στην ΑΟΖ και επανέλαβε την αμέριστη στήριξη της Ελλάδος στην Κύπρο. Η προκλητικότητα της Τουρκίας εκδηλώνεται πλέον σε πολλά μέτωπα: Τις προηγούμενες ημέρες πολεμικό πλοίο της έκανε τον περίπλου των Κυκλάδων μπαίνοντας στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ενώ, τούρκος βουλευτής μιλώντας στην Ελληνική Βουλή, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «Νότια» και «Βόρεια Κύπρο» και υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να μοιραστούν τους πόρους από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Στην Αθήνα η κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών με το επιχείρημα ότι δεν έχει προκύψει εθνικό ζήτημα. Αντίθετα, μεθαύριο Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Β. Βενιζέλος συγκαλεί από κοινού το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό.

Ένταση

Η ένταση που επικρατεί σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο μεταφέρεται και στα σχολεία, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν ανοιχτά τις μαζικές καταλήψεις, ενώ η κυβέρνηση τα κατηγορεί ευθέως για υποκίνηση των κινητοποιήσεων. Ο υπουργός Παιδείας Ανδ. Λοβέρδος διαβεβαιώνει ότι δεν θα χαθεί καμία διδακτική ώρα και για την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται με τις καταλήψεις θα γίνουν μαθήματα σε αργίες και Σαββατοκύριακα. Το κλίμα φορτίσθηκε ακόμη περισσότερο μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που ζήτησε από τις κατά τόπους δικαστικές αρχές την εφαρμογή των νόμων για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων. Να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου και σε περιπτώσεις εκτεταμένων φθορών να αναζητηθούν ευθύνες μεταξύ των κηδεμόνων των μαθητών που πρωτοστατούν στις καταστροφές.


Σχολιάστε εδώ