Το χάος διαιωνίζεται στο Νεκροταφείο Σχιστού

Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε είναι ενδεικτικές, αν και ανατυπώνουν πολύ λίγα απ’ αυτά που συμβαίνουν στο νεκροταφείο. Έχουμε ξαναγράψει ότι εδώ και τρία χρόνια έχουν λήξει οι συμβάσεις στα κυλικεία και τα ανθοπωλεία που βρίσκονται στον χώρο, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει διαγωνισμός για να αναδειχθούν πλειοδότες. Προφανώς κάποιοι θέλουν να παραμείνουν οι σημερινοί. Η διοίκηση του νεκροταφείου τι κάνει; Εδώ και χρόνια, πάνω από τέσσερα, δεν έχει γίνει διαγωνισμός ούτε για τα καντήλια. Έτσι, βρίσκουν την ευκαιρία διάφοροι να κάνουν αυτήν τη δουλειά και να εισπράττουν πολύ χρήμα, αδήλωτο φυσικά. Η διοίκηση, που διαχειριζόταν τα καντήλια τον τελευταίο χρόνο, είχε έσοδα 1,3 εκατ. ευρώ! Στη συνέχεια σταμάτησε να παρέχει την υπηρεσία αυτή, ούτε έκανε διαγωνισμό για να την αναθέσει σε κάποιον. Για ποιον λόγο, άραγε; Κάποιον λάκκο έχει η φάβα.

***

// Σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα δημιουργείται καθημερινά στην οδό Πειραιώς στο ύψος της γέφυρας Καλαμάκη στα Καμίνια, στη διασταύρωση με τη Δ. Μουτσοπούλου. Στο σημείο αυτό υπάρχει φανάρι που καθορίζει την κυκλοφορία σ’ όσους κατευθύνονται προς τα Καμίνια. Δίπλα υπάρχει ελεύθερη λωρίδα για τα οχήματα που κατευθύνονται προς την Αθήνα. Γίνονται, όμως, κάποια έργα και η ελεύθερη λωρίδα έχει καταληφθεί από μπάζα και μηχανήματα και γίνεται ολόκληρο κομφούζιο με την ουρά των αυτοκινήτων να «μπλοκάρει» ακόμα και το κέντρο της πόλης, στην Εθνικής Αντιστάσεως! Μία λύση υπάρχει για το πρόβλημα: Να καταργηθεί το φανάρι όσο χρονικό διάστημα γίνονται τα έργα αφού και η μία λωρίδα του δρόμου έχει αχρηστευθεί, ή να υπάρχει κατά τις ώρες αιχμής τροχονόμος για να ρυθμίζει την κίνηση.

// Αυτά τα ποικιλόχρωμα διώροφα λεωφορεία (κόκκινα, κίτρινα και μπλε) που παίρνουν τους τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια και τους πηγαίνουν στην Αθήνα (Σύνταγμα), στο Μοναστηράκι και στην Ακρόπολη και δημιουργούν τα πλείστα όσα προβλήματα στην πόλη (κυκλοφοριακό κομφούζιο γιατί κινούνται αργά, επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, θόρυβο κ.λπ.) τι ανταποδοτικά τέλη πληρώνουν στον δήμο; Αληθεύει ότι τη βγάζουν με κάτι… ψίχουλα, τη στιγμή που σε άλλες πόλεις, όπως, π.χ., στην Κωνσταντινούπολη ή τη Φλωρεντία πληρώνουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον μήνα; Μήπως γι’ αυτό στις άλλες πόλεις έχουν αραιώσει την παρουσία τους κι έχουν… μαζευτεί όλα στον Πειραιά; Και κάτι ακόμα. Στον χώρο των κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά υπάρχουν κάποιες εταιρείες με πούλμαν που μαζεύουν τους τουρίστες για να τους πάνε στην Ακρόπολη. Από περιέργεια, προχθές, ζητήσαμε από έναν τουρίστα που είχε πληρώσει 10 ευρώ εισιτήριο να μας δείξει την απόδειξη. Και ήταν μία απόδειξη… διοδίων από Ελευσίνα προς Αθήνα ύψους 2,10 ευρώ! Να ένα θέμα που πρέπει να ελέγξει το ΣΔΟΕ.

// Μεγάλης έκτασης καταστροφές προκάλεσε η θεομηνία της προπερασμένης Παρασκευής στον Πειραιά. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Παλαιά Κοκκινιά και η Νίκαια. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την περασμένη Πέμπτη, ο δήμαρχος Γ. Μώραλης επεσήμανε ότι ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα ούτε τον χρόνο για να κάνει τόσο μεγάλα έργα για να αποφευχθεί νέα καταστροφή, αν σημειωθεί ξανά μια τέτοια καταιγίδα. Όπως είπε ο κ. Μώραλης, κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, ο δήμος δέχθηκε 72 κλήσεις για να παρέμβει. Όλες οι αιτήσεις για βοήθημα (το έκτακτο εφάπαξ επίδομα που δίνει το κράτος για αποκατάσταση νοικοκυριών) έχουν προωθηθεί, υπογράμμισε ο κ. Μώραλης, και μόλις δώσει η κυβέρνηση το «ok», τα χρήματα θα καταβληθούν.

// Μεγάλες ζημιές από την καταρρακτώδη βροχή έπαθε και το Μουσικό Σχολείο του Πειραιά. Τα υπόγεια πλημμύρισαν και επειδή εκεί βρίσκονται οι ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου, το σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Όπως είπε ο δήμαρχος, ήδη απαντλούνται τα νερά και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα μπουν συνεργεία ηλεκτρολόγων και μηχανοτεχνιτών για να αποκατασταθούν όλες οι βλάβες προκειμένου να λειτουργήσει το σχολείο από αύριο.

// Την Τρίτη θα γίνει μεγάλη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά με σκοπό να προωθηθούν προτάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση του ευρύτερου Πειραιά. Στη σύσκεψη, εκτός του αντιπεριφερειάρχη Γ. Γαβρίλη, θα μετέχουν οι δήμαρχοι Πειραιά Γ. Μώραλης και Νίκαιας-Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης.

// Το 56ο Δημοτικό Σχολείο που λειτουργεί μέσα στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας εδώ και 30 χρόνια με σκοπό τα παιδιά του ιδρύματος να συμβιώνουν με τα παιδιά της περιοχής, να δημιουργούν φιλίες και να μην αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένα, κάποιοι «ανεγκέφαλοι» θέλουν να το… καταργήσουν με το πρόσχημα ότι θα γίνουν εργασίες ανακαίνισης των κτιρίων και θα… εμποδίζει. Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο και ομόφωνα όλοι οι σύμβουλοι δήλωσαν την αντίθεσή τους.

// Μια και μιλάμε για το Χατζηκυριάκειο, όμως, να αναφέρουμε ότι στο δημοτικό συμβούλιο έγινε μια απίστευτη καταγγελία από τον Θ. Δρίτσα. Είπε, συγκεκριμένα, ότι ο πρόεδρος του ιδρύματος εξέφρασε την αγωνία και το άγχος από τον… ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσει και ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ! Ο βουλευτής και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε πόσο βάρβαρο πρέπει να είναι ένα κράτος που ασκεί φορομπηχτική πολιτική σε ιδρύματα που συντηρούν και στεγάζουν εκατοντάδες ορφανά παιδιά, χωρίς δικούς τους πόρους, βασιζόμενα μόνο στη φιλανθρωπία! Το ερώτημα, όμως, παραμένει: Από τον ΕΝΦΙΑ στα ορφανοτροφεία και τα ευαγή ιδρύματα, που τα τελευταία χρόνια έχουν… ξεχειλίσει από ανθρώπους που δυστυχούν, περιμένει να… σωθεί το κράτος;

// Διαβασμένος πάντως ήταν ο Μώραλης στο δημοτικό συμβούλιο. Πέρα από τα όσα είπε στην αρχή, και αυτά σίγουρα τα είχε προετοιμάσει, στις ερωτήσεις που έγιναν στη συνέχεια ήταν ετοιμόλογος και απαντούσε στην κάθε μία σωστά, χωρίς να ζητάει βοήθεια από τους συνεργάτες του και χωρίς να κομπιάζει. Όταν δε, η αντιπολίτευση θέλησε να μεταφέρει τη συζήτηση σε οικονομικά θέματα είχε… άσους στο μανίκι του, αφού παρουσίασε έγγραφα που ανέτρεπαν τους ισχυρισμούς της. Ρεσιτάλ, όμως, έδωσε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Δαβάκης που κατηύθυνε τη συζήτηση σε… ήρεμα νερά και σε δύο-τρεις περιπτώσεις που πήγε να… ξεφύγει την «μάζεψε» με εύστοχες παρεμβάσεις.

// Με ιδιαίτερη επιτυχία δραστηριοποιείται και στην Κύπρο ο πειραιώτης πρώην υπουργός και βουλευτής Μανώλης Μπεντενιώτης. Είναι στέλεχος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και «ψυχή» της Νομικής Σχολής του που έχει καταξιωθεί διεθνώς ως ένα από τα καλύτερα πανεπιστημιακά τμήματα του είδους. Μάλιστα, την 28η Οκτωβρίου που είχε μεταβεί στη Μεγαλόνησο για τον εορτασμό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επισκέφθηκε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και παρακολούθησε τις εκδηλώσεις που έγιναν εκεί για την ημέρα. Με έκπληξη δε, μεταξύ των φοιτητών της Νομικής Σχολής είδε κι ένα βαφτιστήρι του, καθώς και παιδιά υπουργών, καθηγητών Πανεπιστημίων και ανώτατων δικαστικών από την Ελλάδα!

// Έχουν περάσει δέκα μέρες και ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση του ΣΑΣ για τη δρομολόγηση πλοίου χωρίς επιδότηση στις γραμμές του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου. Πέρα από το γεγονός ότι αυτό αποτελεί κατάφωρη παρανομία, αφού οι αποφάσεις του ΣΑΣ πρέπει να εκτελούνται άμεσα από τον υπουργό, αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο και στο οποίο θα πρέπει να δώσει μια απάντηση ο κ. Βαρβιτσιώτης, είναι ποιος πληρώνει τα 200.000 ευρώ την εβδομάδα στο επιδοτούμενο πλοίο. Σε τρεις-τέσσερις μέρες η μη δρομολόγηση του πλοίου, που δεν επιδοτείται, θα έχει στοιχίσει μισό εκατομμύριο ευρώ, τα οποία εισπράττει χωρίς να τα δικαιούται η Hellenic Seaways! Αυτά τα χρήματα θα τα πληρώσει ο κ. Βαρβιτσιώτης ή θα τα… φορτώσει στον ταλαίπωρο λαό; Γιατί, κανονικά, για την καθυστέρηση εκείνος ευθύνεται και αν μη τι άλλο θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, αφού δεν υπάρχει κάποιος Εισαγγελέας να του τις υπενθυμίσει.


Σχολιάστε εδώ