Τίτλους τέλους στο ΠΑΣΟΚ βάζει ο Βενιζέλος

Ο Βενιζέλος έχει συγκαλέσει διήμερη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής (ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα) στην οποία καταγράφονται απουσίες γνωστών και προβεβλημένων στελεχών τα οποία έχουν ήδη πάρει αποστάσεις από τις διαδικασίες διάλυσης (όπως λένε) του Κινήματος και το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη πιέζει ασφυκτικά για να τρέξουν οι διαδικασίες, παρά τις πολύ σοβαρές αντιδράσεις πρωτίστως των στελεχών που πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και την έκδηλη πλέον απροθυμία του ίδιου του Παπανδρέου να μπει στη διαδικασία του ιδρυτικού συνεδρίου για να «κλείσει ο κύκλος του ΠΑΣΟΚ».

Πάντως, για την ώρα, το ΠΑΣΟΚ παραμένει διχασμένο αναφορικά με το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Υπέρ αυτής της διαδικασίας τάσσονται μια σειρά από στελέχη και πρωτίστως υπουργοί, όπως π.χ. οι Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Έφη Χριστοφιλοπούλου κ.ά. Με την όλη διαδικασία διαφωνούν για την ώρα στελέχη όπως οι Θάνος Μωραΐτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Πεταλωτής, ενώ ισχυρές επιφυλάξεις έχει διατυπώσει και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επίμονα ζητά να προηγηθεί ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ και από εκεί να αξιολογηθούν τα περαιτέρω βήματα. Επιφυλακτικός έως αρνητικός προς το ενδεχόμενο παράκαμψης του ΠΑΣΟΚ και δημιουργίας Δημοκρατικής Παράταξης είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα, μετά τις δύο ομιλίες του στο πλαίσιο της Έκθεσης «από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», έχει καταστήσει σαφές ότι έχει πάρει διακριτές αποστάσεις από το όλο εγχείρημα, ενώ το Σαββατοκύριακο, που έχει συγκληθεί η συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής, θα είναι απών -εκτός απροοόπτου- καθώς έχει προγραμματίσει ταξίδι στο Παρίσι.

Πάντως η κατάσταση με τον Γ. Παπανδρέου είναι ακανθώδης και οι σχέσεις του με τον Βενιζέλο, μετά μάλιστα τα όσα συνέβησαν στο Ζάππειο, είναι τεταμένες. «Αγκάθι» θεωρείται και το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος βουλευτής εκ νέου ο Παπανδρέου, στην περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές, καθώς και αν θα πολιτευθεί τελικά στην Αχαΐα ή αν θα ζητήσει να πάει σε άλλη εκλογική περιφέρεια. Ακούγεται, μάλιστα, έντονα ότι πιθανόν να θελήσει να κατέλθει στο υπόλοιπο Αττικής. Σύμφωνα, όμως, με ορισμένες πληροφορίες, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Βενιζέλος να μη συμφωνήσει σε πιθανό αίτημα του Παπανδρέου για να μετακομίσει από την εκλογική περιφέρεια της Αχαΐας.

Πάντως, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής, ο Βενιζέλος αναμενόταν να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές αλλαγής σελίδας του κόμματος στη βάση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από το Πολιτικό Συμβούλιο το προηγούμενο διάστημα.

Επίσης αναμενόταν να κάνει έκκληση για ενότητα στο κόμμα και να προχωρήσει σε νέο κάλεσμα για συμπόρευση στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, τόσο ο Βενιζέλος όσο και οι στενοί του συνεργάτες, σε κάθε ευκαιρία, διαμηνύουν πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να «αυτοδιαλυθεί» ή να αλλάξει το όνομά του, αλλά θα συμπορευθεί με άλλες δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου που όλοι θα έχουν την αυτονομία τους.


Σχολιάστε εδώ