ΣΥΡΙΖΑ: Ελπίδες και αδυναμίες

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός ότι έχει έντονο φιλολαϊκό άρωμα. Γιατί όλα τα μέτρα αποσκοπούν στη βελτίωση της εισοδηματικής θέσης και της καθημερινότητας της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Από την άποψη αυτή το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τις βασικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και επιταχύνει την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Γιατί αυτό που είναι οφθαλμοφανές σήμερα είναι ότι η κρίση διαιωνίζεται με την ακολουθούμενη από τη σημερινή κυβέρνηση οικονομική πολιτική, η οποία μακροπρόθεσμα οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο ή σε πλήρη εξουθένωση του λαού. Αν το οικονομικό του πρόγραμμα παρουσιάζει αρετές και ελπίδες, δεν συμβαίνει το ίδιο σε πολλούς άλλους τομείς, όπου το πρόγραμμα και η συμπεριφορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζουν σοβαρές αδυναμίες. Οι αδυναμίες αυτές πρέπει να θεραπευτούν, γιατί διαφορετικά θα αποβούν σε βάρος της καθημερινότητας του Έλληνα. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι αδυναμίες αυτές του προγράμματος και της συμπεριφοράς του ΣΥΡΙΖΑ:

α) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Τις τελευταίες μέρες παρακολουθήσαμε τις σοβαρές ανωμαλίες στην ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχαν προηγηθεί ανωμαλίες και στην ομαλή λειτουργία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά σε μικρότερη έκταση. Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι όλοι όσοι δεν έχουν την ιδιότητα του φοιτητή πρέπει να αφήσουν ήσυχα τα παιδιά να σπουδάσουν και ότι είναι απαράδεκτο να παρακωλύουν την εκπαίδευση των φοιτητών. Επομένως, η απόφαση του πρύτανη κ. Φορτσάκη να απαγορεύεται η είσοδος μη φοιτητών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι όχι απλά σωστή και νόμιμη, αλλά και αναγκαία για την εξασφάλιση της ομαλότητας στην εκτέλεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να μετατρέπονται σε χώρους πολιτικής προπαγάνδας και σε χώρους στρατολόγησης φοιτητών σε κομματικές οργανώσεις. Η κομματικοποίηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των φοιτητών πρέπει να σταματήσει πάση θυσία. Τα τραπεζάκια που έχουν στήσει τα κόμματα μέσα στα πανεπιστήμια πρέπει να γίνουν καυσόξυλα. Δεν είναι δυνατόν μια μικρή μειοψηφία αιωνίων φοιτητών ή κομματικών στελεχών, που δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο, να εμποδίζουν την εκπαίδευση των παιδιών μας. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκαν επικεφαλής ενός αριθμού πολιτών, μπήκαν στο πανεπιστήμιο και δημιούργησαν μπάχαλο, όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο κ. πρύτανης. Αυτό είναι μια σοβαρή αδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές θα έπρεπε να ζητήσουν συνάντηση με τον πρύτανη για τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο και αυτό θα ήταν μια αξιοπρεπής συμπαράσταση στους αδύναμους. Όμως, εάν δεν αποκομματικοποιηθούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τότε θα υποβαθμιστούν τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα σε μεγάλο βαθμό και τη θέση τους θα πάρουν τα ιδιωτικά. Τότε όμως ο λαός θα πληρώσει τις άστοχες ενέργειες των κομματικών μηχανισμών. Και σ’ αυτό το κατάντημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης, γιατί, καθώς φαίνεται, στις ενέργειές του για την εκπαίδευση παρορμάται αποκλειστικά και μόνο από αντιπολιτευτικό μένος. Και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι και πέρυσι τέτοια εποχή το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν λειτουργούσε εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του τότε πρύτανη. Ο υπουργός Παιδείας και ο τωρινός πρύτανης ας αναλάβουν πρωτοβουλία για την αποκομματικοποίηση της παιδείας. Η κατάσταση αυτή που επικρατεί στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα οφείλεται στην εσφαλμένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε την εκπαίδευση και τη δημόσια διοίκηση σε πλήρη κομματικοποίηση. Ας προσέξει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στην παιδεία, γιατί μέχρι τώρα η συμπεριφορά του έχει σοβαρές αδυναμίες, που δυσαρεστεί μια πολύ μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, ο οποίος προσδοκά από αυτόν μια σωστή πολιτική σε όλους τους τομείς.

β) ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μεγάλη αδυναμία και η πολιτική του στο μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι εντελώς άστοχη και απαράδεκτη. Στην Ελλάδα έχουν καταφτάσει όλοι οι παραβατικοί τύποι των βαλκανικών χωρών, που έχουν αναπτύξει υψηλή τεχνολογία διάπραξης εγκλημάτων. Η εδώ εγκατάσταση μεγάλου αριθμού μεταναστών, νομίμων και λαθραίων, έχει προκαλέσει έξαρση της εγκληματικότητας στη χώρα μας σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού. Οι έλληνες πολίτες σήμερα δεν αισθάνονται ασφαλείς και δυστυχώς αυτή τη σκληρή πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ την αγνοεί, ενώ η πολιτική του στον τομέα αυτό είναι εντελώς άστοχη και δεν προστατεύει καθόλου τον έλληνα πολίτη. Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται με την αθρόα είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα είναι σοβαροί και, όπως φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους έχει μελετήσει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι η κυριότερη πύλη εισόδου μεταναστών, κυρίως από την Ασία, και επιπλέον έχουμε την Τουρκία που με το αζημίωτο διευκολύνει τους μετανάστες να έρθουν στη χώρα μας, η οποία, λόγω της κρίσης και της ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού να φρουρήσει αποτελεσματικά τα σύνορά μας, έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι. Σήμερα η ελληνική οικονομία δεν είναι σε θέση να απορροφήσει εργατικό προσωπικό πέραν του ήδη απασχολούμενου. Και για τον λόγο αυτό έχουμε και υψηλή ανεργία. Αυτό σημαίνει ότι μια απελευθέρωση της εισόδου μεταναστών οδηγεί στην οικονομική εξόντωση ελλήνων και ξένων εργαζομένων. Τη σκέφτηκε αυτή τη διάσταση του θέματος ο ΣΥΡΙΖΑ; Πέραν αυτού έχουμε και σοβαρή εξασθένηση της ομοιογένειας του πληθυσμού της χώρας μας. Θα επιθυμούσε, άραγε, ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί εξουσία σε μια Ελλάδα με υψηλή εγκληματικότητα, υψηλή ανεργία ελλήνων και ξένων εργαζομένων και με ανομοιογένεια του πληθυσμού; Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να λάβει υπόψη του σοβαρά την κατάσταση που θα δημιουργηθεί με μια αθρόα μετανάστευση. Και στο σημείο αυτό θα θέλαμε να αναφέρουμε την άποψη του μοναχού Δαμασκηνού του Αγίου Όρους (ησυχαστήριου του Φιλαδέλφου), την οποία περιλαμβάνει στην από 15-10-2014 επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, τον κ. Τσίπρα και τους βουλευτές της ελληνικής Βουλής: «Η έξωθεν κατευθυνομένη αθρόα είσοδος λαθρομεταναστών, οφειλομένη και εις την ολιγωρία των ελληνικών αρχών να φυλάξουν τα σύνορα, αποβλέπει εις την αλλοίωσιν της πληθυσμιακής ομοιογενείας του ελληνικού έθνους, το οποίον μέχρι πρότινος είχε ενιαίαν εθνικών και θρησκευτικών συνείδησιν και δεν διευκόλυνε τους διεθνείς ταραξίας, διά να δημιουργήσουν εις την Ελλάδα συγκρούσεις, τύπου ”Συρίας” και ”Κοσσυφοπεδίου”».

Έχουμε την ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει το θέμα αυτό και θα καθορίσει την πολιτική του με σύνεση και σωφροσύνη.

γ) ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Το σοβαρότερο, νομίζουμε, πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η αδυναμία χάραξης της νομισματικής και πιστωτικής πολιτικής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Το σημαντικότερο κυριαρχικό δικαίωμα στον οικονομικό τομέα το έχουμε μεταβιβάσει στην ηγεσία της Ευρωζώνης και αυτό έχει επιδεινώσει, κατά την άποψή μας, την οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας. Σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα οι απόψεις των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς διαφορετικές ενώ υπάρχει μια παλινωδία όσον αφορά τους χειρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό. Ορισμένα στελέχη έχουν την άποψη ότι πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ και στην Ευρωζώνη. Ενώ άλλα επιφανή στελέχη έχουν τη γνώμη ότι μέσα στην Ευρωζώνη δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση και η σωστή οδός είναι η επάνοδος στη δραχμή. Για το σοβαρό αυτό θέμα δυστυχώς δεν υπάρχει ευθυγράμμιση στον ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορούμε και πρέπει να σεβόμαστε την άποψη του καθενός, αλλά όμως μέσα σε ένα κόμμα που θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού, η δημοσιοποίηση διαφορετικών απόψεων φέρνει κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών. Αυτές οι παλινωδίες και οι διαφορές απόψεων σε ένα τόσο σοβαρό θέμα πρέπει να σταματήσουν γιατί είναι η μεγάλη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κομματικά όργανα θα πρέπει να ασχοληθούν και να μελετήσουν τη λύση στο πρόβλημα αυτό. Ας αποφασίσουν επιτέλους ποιο είναι το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και του λαού μας: «Ευρώ ή δραχμή»;

Εκτός από τις τρεις παραπάνω αδυναμίες, που αφορούν τα σπουδαιότερα ίσως προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, υπάρχουν και άλλες αδυναμίες στην πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε την έλλειψη θέσεων σε ορισμένα εθνικά θέματα, την πολιτική για τη διατήρηση των ελληνοχριστιανικών αξιών και τον σεβασμό στην επικρατούσα κατά το Σύνταγμά μας θρησκεία. Αναλαμβάνοντας την εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει υπόψη του ότι δεν παραλαμβάνει καμένη γη απλώς, αλλά αναλαμβάνει να κυβερνήσει ένα σκάφος που πλέει σε ωκεανό προβλημάτων. Γι’ αυτό πρέπει να έχει και την κατάλληλη προπαρασκευή.


Σχολιάστε εδώ