Στο τραπέζι του Χίλτον και η κυβέρνηση… δεξιάς ενότητας
Οι δύο άνδρες εξέτασαν όλες τις πτυχές ενός τέτοιου εγχειρήματος, καθώς και τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει σ’ αυτό ο πρώην πρωθυπουργός. Ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες ένα τέτοιο σενάριο έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, αν δεν είναι εντελώς ανέφικτο. Δεδομένου ότι τόσο ο Π. Καμμένος όσο και οι περισσότεροι από τους -προερχόμενους από τον χώρο της Κεντροδεξιάς- βουλευτές πολύ δύσκολα θα συμπορεύονταν με τον κ. Σαμαρά.
Η συνάντηση -για πρώτη φορά σε δημόσιο χώρο- πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ο οποίος θέλησε με τον τρόπο αυτό να στείλει ένα μήνυμα ενότητας προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα ήθελε να αμβλύνει τις αντιρρήσεις (διαφωνίες) των καραμανλικών βουλευτών που συχνά-πυκνά το τελευταίο διάστημα εγείρουν ενστάσεις για πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής. Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την ικανοποίησή τους, καθώς εκτιμούν ότι ο στόχος επετεύχθη. Από την άλλη, ενδεχομένως κι ο κ. Καραμανλής να ήθελε να αποσαφηνίσει τη θέση του και να αποδυναμώσει τις «υπόγειες διαρροές» από πρόσωπα που κινούνται στις παρυφές του μπλοκ των Σαμαρικών ότι δεν βοηθάει όσο πρέπει την κυβέρνηση και την παράταξη. Άλλωστε, κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια, ο πρώην πρωθυπουργός, παρά τις επιφυλάξεις (ενστάσεις) που είχε για την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Σαμαράς, ουδέποτε τις δημοσιοποίησε. Αντίθετα, σε αρκετές περιπτώσεις συνέβαλε στην αποφόρτιση του κλίματος έντασης στο εσωτερικό της παράταξης. Στο πλαίσιο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης, διαψεύδοντας τις περί του αντιθέτου φήμες που σκοπίμως κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής συζήτησαν, όπως ήταν φυσικό, το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δεν… επεκτάθηκαν σε συγκεκριμένα ονόματα. Διαβεβαίωση που αντιμετωπίσθηκε με αρκετή επιφύλαξη, εξ ου και αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης αναπτύχθηκε έντονη φημολογία περί υποψηφιότητας του Κ. Καραμανλή. Από το περιβάλλον του έσπευσαν να υπενθυμίσουν την… πάγια θέση του πρώην πρωθυπουργού ότι δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα. Μάλιστα ο εκ των στενών συνομιλητών του, βουλευτής Γ. Βλάχος, υπερθεμάτισε λέγοντας ότι ο κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να αναλάβει καμιά πρωτοβουλία προκειμένου να πιέσει ανεξάρτητους βουλευτές να ψηφίσουν για Πρόεδρο. Διαψεύδοντας με τον τρόπο αυτό πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από βουλευτές προσκείμενους στον κ. Σαμαρά. Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως υποστηρίζουν ότι ναι μεν ο κ. Καραμανλής είπε στον πρωθυπουργό ότι δεν ενδιαφέρεται να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο αυτό.
«Πρέσινγκ»
Ανεξάρτητα από το τι ειπώθηκε ή δεν ειπώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση, είναι βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει το «πρέσινγκ» προς τον πρώην πρωθυπουργό. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς που έχουν κάνει στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Καραμανλής είναι το μόνο πολιτικό πρόσωπο που θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις ψήφους 180 βουλευτών. Κι αυτό θα είναι το μόνιμο επιχείρημά τους στο διάστημα που απομένει μέχρι να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εκτιμούν (προσδοκούν) ακόμη ότι μια υποψηφιότητά του θα προκαλέσει ρήγμα κι ενδεχομένως διάσπαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κάτι που θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την παρουσία του κόμματος στην πολιτική σκηνή της χώρας. «Ο Κ. Καραμανλής έχει υψηλό αίσθημα ευθύνης και αν πρόκειται για το συμφέρον της χώρας, θα πράξει το καθήκον που του αναλογεί», παρατηρούν έμπειρα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με την έννοια ότι αν τα πράγματα φτάσουν σε οριακό σημείο, θα δεχτεί να είναι υποψήφιος.
«Ο Καραμανλής έχει ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό ότι δεν ενδιαφέρεται να γίνει Πρόεδρος και δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη…», απαντούν άλλοι βουλευτές. Περισσότερο αρνητικοί είναι ορισμένοι Καραμανλικοί, που φαίνεται να προτιμούν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και να έχουν -αν είναι εφικτό- την ευκαιρία να… ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με τον σημερινό πρωθυπουργό.
«Όχι για Καραμανλή»
Την ίδια στιγμή ενδείξεις και πληροφορίες δεν δικαιολογούν τη βεβαιότητα και την αισιοδοξία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού. Η προοπτική αυτή κάθε άλλο παρά ενθουσιάζει τους βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι άγνωστο ποια στάση θα τηρήσει ο Γ. Παπανδρέου. Προβεβλημένος βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός δήλωσε στο «ΠΑΡΟΝ» ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει τον Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι βουλευτές που θα εναντιωθούν και επίσημα θα προσεγγίσουν, αν δεν ξεπεράσουν, τους δέκα, κάτι που θα δυσκολέψει τις κινήσεις του Β. Βενιζέλου. Αν αγνοήσει τις αντιρρήσεις τους, το ΠΑΣΟΚ αναπόφευκτα θα μπει σε τροχιά διάσπασης. Αλλά και από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων τα μηνύματα είναι το ίδιο αρνητικά. Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση των κ. Σαμαρά και Καραμανλή, ο Π. Καμμένος κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει Πρόεδρο προκειμένου να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Έσπευσε μάλιστα να πάρει αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης. Ενώ ο βουλευτής Π. Χαϊκάλης, που ορισμένοι πιθανολογούσαν ότι θα μπορούσε να διαχωρίσει τη θέση του από την επίσημη γραμμή του κόμματος, τόνισε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει για Πρόεδρο για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία ότι «χρηματίστηκε»!