Στα ενδότερα των ομάδων

* Φαίνεται ότι στην ΕΠΟ τούς αρέσει να προκαλούν την κοινή γνώμη! Είναι η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί στην ιστορία με τους ορισμούς των διαιτητών που σε κάθε αγωνιστική βγάζουν αρκετό κόσμο από τα ρούχα του.

* Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι επιλογές του Χιου Ντάλας και των συνεργατών του έφεραν τη διαιτησία στο επίκεντρο των συζητήσεων για τα λάθη και τις παραλείψεις του Χαράλαμπου Καλογερόπουλου στο ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Όπως επίσης και για τον ρόλο του Ηλία Σπάθα στην ίδια αναμέτρηση.

* Η ένταση αυξήθηκε από τη δημοσιοποίηση της απόφασης που έλαβε η διοίκηση της ΕΠΟ για την ένταξη του Καλογερόπουλου στους πίνακες των διεθνών. Από την Πέμπτη είχε αποφασίσει ο Χιου Ντάλας την αναβάθμιση του Αθηναίου, αλλά η Ομοσπονδία επισημοποίησε τη Δευτέρα την παράδοση του σήματος που δίνει η ΦΙΦΑ στους διεθνείς διαιτητές.

* Μόνο που στο μεσοδιάστημα είχε μεσολαβήσει άλλη μία κακή διαιτησία από τον Καλογερόπουλο, ο οποίος γενικά φρόντισε να δώσει πολλές αφορμές από την ημέρα που ανέβηκε στη Σούπερ Λίγκα. Με εντάσεις και ενστάσεις για κάθε ματς που σφύριξε σε επίπεδο μεγάλης κατηγορίας.

* Πώς, λοιπόν, πήρε ο Ντάλας την απόφαση και τον έχρισε διεθνή; Ποια ματς παρακολούθησε; Την αναμέτρηση Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ για το κύπελλο ή τον αγώνα Αστέρας Τρίπολης – Παναθηναϊκός για τα πλέι οφ, όταν οι Θεσσαλονικείς και οι Αρκάδες βράχνιασαν από τις δικαιολογημένες φωνές τους;

* Αλλά πέρα από το ερώτημα για το πόσο αδιάβαστος πιάστηκε ο Σκοτσέζος, πολλές απορίες δημιούργησε και η αποδοχή της ΕΠΟ για την αναβάθμιση του Καλογερόπουλου και, μάλιστα, την επομένη του ντέρμπι. Με κόσμο και κοσμάκη να ρωτάει ευθέως μήπως υπήρξε κάποιο αλισβερίσι.

* Φυσικά δεν μπορεί να υιοθετήσει κάποιος λογικός άνθρωπος τα σενάρια συνομωσίας που ακούγονται δεξιά και αριστερά για πάρε – δώσε ανάμεσα στους παράγοντες της Ομοσπονδίας και τους διαιτητές. Αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με σκεπτόμενους ανθρώπους, αλλά και με φανατισμένους, στο μυαλό των οποίων αρκεί ένας σπόρος καχυποψίας για να φουντώσει μέσα τους η ένταση και να θολώσει η κρίση τους.

* Εκεί οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια οι φίλοι των ομάδων, όσοι έχουν απομείνει στα γήπεδα, διότι η συντριπτική πλειοψηφία απομακρύνεται με όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Διότι η περίπτωση του Καλογερόπουλου είναι μία από τις πολλές που μας απασχολούν κάθε τρεις και λίγο.

* Η ιστορία με τον Ηλία Σπάθα είναι ακόμα πιο κραυγαλέα, διότι ο ορισμός του στην αναμέτρηση Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός έρχεται μερικές ημέρες ύστερα από το τιτίβισμα του Γιάννη Αλαφούζου περί αχλάδας και ουράς, αλλά κυρίως ανήμερα της απόφασης του αθλητικού δικαστή για τον Γιάννη Αναστασίου. Η ποινή ουσιαστικά αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς που χρησιμοποίησαν ο προπονητής του Παναθηναϊκού και ο δικηγόρος του, ο Γιάννης Κάρμης, ότι ο πειραιώτης ρέφερι έγραψε ψέματα στο φύλλο αγώνα.

* Και, όμως, για τον Ντάλας, την ΚΕΔ και την ΕΠΟ δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα και έτσι ορίστηκε ο Σπάθας σε ένα από τα κρισιμότερα ματς της αγωνιστικής, αλλά και ολόκληρου του πρωταθλήματος, ειδικά για τον πρώτο γύρο. Όχι πως συντελεί παράβαση η παρουσία του Σπάθα στην Τρίπολη, αλλά όπως και να το κάνουμε, κάθε διαιτητής μπορεί να επηρεαστεί από την πίεση που του ασκεί μια ομάδα και τη στήριξή του από την άλλη.

* Διότι μην παραβλέπουμε και την άμεση ανταπόκριση του Ολυμπιακού όταν ο Αλαφούζος στοχοποίησε τον διεθνή διαιτητή. Οι «ερυθρόλευκοι» έσπευσαν να στηρίξουν επικοινωνιακά τον Σπάθα και να ενημερώσουν τον κόσμο ότι η επίμαχη φωτογραφία, με τους Γιάννη Βρέντζο και Σάββα Θεοδωρίδη να βρίσκονται μπροστά από τον πειραιώτη ρέφερι, απλώς είχε τραβηχτεί σε μια εκδήλωση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά.

* Η παρουσία του Σπάθα στον αγώνα της Τρίπολης, πάντως, έδωσε την ευκαιρία στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης να αρχίσουν τα πρωτοσέλιδα για ύπαρξη παράγκας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τις διαρροές να αποδίδονται στον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, τον Βασίλη Γκαγκάτση, ο οποίος φέρεται να θεωρεί δεδομένη την επιστροφή του Θωμά Μητρόπουλου στην καθημερινότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

* Με τα ρεπορτάζ αρχίζουν να εξοργίζονται οι οπαδοί του ΠΑΟΚ που αρχίζουν να πιστεύουν στο όραμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και βλέπουν καχύποπτα κάθε απόφαση των διαιτητών, τους οποίους εκθέτουν η ΚΕΔ και η ΕΠΟ. Με διάχυτη την εντύπωση ότι στο πάρκο Γουδί τους αρέσει να προκαλούν και να εξοργίζουν τον κόσμο παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε όλα τα επίπεδα.

* Και αν για τον Σπάθα οι ενστάσεις προέρχονται από κάθε πλευρά, η παρουσία του Σωμαρακάκη στον αγώνα Εργοτέλης – ΠΑΟΚ ανεβάζει τη θερμοκρασία μόνο στην Τούμπα. Ποιος μπορεί να ρίξει άδικο στους φίλους του «δικέφαλου», που εκφράζουν την απορία πώς γίνεται να κρίνεται ανεπαρκής ο Αθηναίος για να στελεχώνει την ΚΕΔ και έναν μήνα μετά την αποπομπή του να αποκτά την επάρκεια για να κρίνει την απόδοση ενός διαιτητή σε ένα τόσο κρίσιμο ματς.

* Η διαιτησία θα συνεχίσει να απασχολεί όλες τις ομάδες επειδή κάποιοι παράγοντες θέλουν να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες και ορισμένοι άλλοι διότι πραγματικά πιστεύουν ότι αδικούνται ή έστω ευνοούνται κάποιοι άλλοι εις βάρος τους. Με τους νυν παράγοντες της ΕΠΟ να μην μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση και να δείχνουν εγκλωβισμένοι σε ένα αδιέξοδο που προκλήθηκε από προηγούμενες αποφάσεις όταν ακόμα επικρατούσε σχετική ηρεμία στο ποδόσφαιρο.

* Ενδεικτικά περιστατικά της σύγχυσης που επικρατεί είναι εκείνα με τον ορισμό διαιτητών που αποδεδειγμένα απουσιάζουν στο εξωτερικό αλλά και η συνύπαρξη παρατηρητών και βοηθών από τον ίδιο σύνδεσμο. Κάτι που απαγορεύεται διά ροπάλου από τον Κανονισμό Διαιτησίας. Για να μην προσθέσουμε και την άλλη παραβίαση των κανονισμών, οι οποίοι επιβάλλουν την ένταξη ενός διαιτητή στους πίνακες διεθνών με απόφαση του ΔΣ.

* Μόνο που στην περίπτωση του Καλογερόπουλου καταστρατηγήθηκε και αυτός ο κανονισμός, διότι την εισήγηση του Ντάλας έκανε δεκτή η εκτελεστική γραμματεία. Όργανο που κατά την προσφιλή τακτική του Γιώργου Σαρρή και του Γιάννη Παπακωνσταντίνου υποκαθιστά το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ.


Σχολιάστε εδώ