Παρελθόν, παρόν και μέλλον της ελληνικής Θράκης

Στόχος της ημερίδας, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Μαρτζούκος είναι «να συμβάλουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τη Θράκη -όπως το ονειρεύεται η τοπική κοινωνία». Σχολιάζοντας τις πρόσφατες προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας στην Κύπρο τόνισε: «Αν κρίνει κανείς την εν γένει την πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, δεν πρέπει να εκπλήσσεται από την τελευταία εξέλιξη. Αυτό το οποίο απαιτείται, μεταξύ άλλων, και δε θα κουραζόμαστε να το λέμε, είναι ότι χρειαζόμαστε την αποτρεπτική μας ισχύ, την οποία δυστυχώς σταδιακά χάνουμε και αν αυτό συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο και επικίνδυνο. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν αφορμή για πολλές αναθεωρήσεις στη χώρα μας».

Ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Σεμπαϊδήν Καραχότζα, εκ των εισηγητών, υπογράμμισε: «Εγώ αυτό το οποίο διεκδικώ για μένα, τα παιδιά μου και τους συντοπίτες μου, είναι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Αυτό που δηλώνουμε για μας είναι έλληνες Πομάκοι, είναι η καταγωγή μας αυτή και δεν μπορεί πάνω σε αυτή να παίζονται πολιτικά παιχνίδια. Πρέπει επιτέλους να αφήσουν ήσυχους τους μουσουλμάνους πολίτες της Θράκης να αυτοπροσδιοριστούν, είτε λέγονται τουρκογενείς, είτε αθίγγανοι, είτε Ρομά».

Η ημερίδα έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους Θρακιώτες, αλλά και όσους ενδιαφέρονται για τη Θράκη να προβληματιστούν πάνω στα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, όχι μόνο το παρελθόν της και το παρόν της, αλλά κυρίως το μέλλον.

Θέματα μουσουλμανικών μειονοτήτων, θρησκευτικής ελευθερίας και οικονομικής ανάπτυξης ανέδειξε ο πανεπιστημιακός Θεοφάνης Μαλκίδης, ενώ ο πρώην υπουργός, στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις απειλές άμυνας και ασφάλειας της περιοχής.

Στην τρέχουσα εκπαιδευτική πραγματικότητα της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης αναφέρθηκε η Χαρά Νικοπούλου, δασκάλα -υπεύθυνη του Παιδαγωγικού Προγράμματος «Κιβωτού της Δόμνας Βιζβίζη», το οποίο και είχε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ημερίδας στην Κομοτηνή.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Αλκιβιάδης Δερβιτσιώτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΔΠΘ, ο οποίος αναφέρθηκε στη θρησκευτική λατρεία της μουσουλμανικής μειονότητας της ελληνικής Θράκης, ενώ θέματα οικονομίας και ανάπτυξης της Θράκης, τις ευκαιρίες, τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς ανέπτυξε ο Δημήτριος Ζακοντίνος, οικονομολόγος – Α’ αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ.


Σχολιάστε εδώ