Παραμύθι οι μεταρρυθμίσεις

Αναγκαίες οι επισημάνσεις αυτές με αφορμή ρεπορτάζ που ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για φορολογικές και άλλες υποθέσεις, όπως για έγκριση επενδύσεων, είναι όμηροι των δικαστηρίων. Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Φορτώνουν τα δικαστήρια με εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις, όταν οι υποδομές και ο αριθμός των δικαστών δεν επαρκούν για τον όγκο των μηνύσεων, των αγωγών και γενικά των προσφυγών. Μόνο οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις μέχρι το τέλος Απριλίου ήταν πάνω από 400.000. Και για 228.010 από αυτές δεν έχει προσδιορισθεί δικάσιμος!

Η Ελλάδα, με βάση στοιχεία του 2012, είναι στην τελευταία θέση μεταξύ 18 ευρωπαϊκών χωρών, με μέσο χρόνο επίλυσης των διαφορών 1.500 μέρες (!), δηλαδή 4 χρόνια για να βγει οριστική απόφαση.

Μία ακόμη ένδειξη του προβλήματος που δημιουργείται από τον τεράστιο όγκο των υποθέσεων είναι το ότι ο μέσος όρος καθαρογραφής μιας απόφασης στη χώρα μας είναι 5-6 μήνες, όταν στη Γερμανία χρειάζονται 5-6 μέρες!

Και εδώ αρχίζουν οι… απορίες για τις αιτίες που δημιουργούν την κατάσταση αυτή. Η κύρια αιτία για το ότι χρειάζεται δεκαπλάσιος χρόνος προκειμένου να τελεσιδικήσει μια υπόθεση είναι ότι στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και απλοί πολίτες για διάφορους λόγους. Δεν φταίνε όμως όσοι προσφεύγουν για να βρουν το δίκιο τους. Φταίνε οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Ανάπτυξης που δεν αναζητούν λύσεις. Και η απλούστερη λύση -δοκιμασμένη, μάλιστα, στην πράξη- είναι η αντιγραφή αυτού που ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου οι υποθέσεις εκδικάζονται στα δικαστήρια σε χρόνο πολλαπλάσια λιγότερο, όπως στη Γερμανία. Απορεί επίσης κανείς γιατί δεν αναζητούν τρόπους εξωδικαστικής επίλυσης, με τους οποίους και τα έξοδα για την προσφεύγουσα επιχείρηση θα είναι πολύ λιγότερα και ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας μικρότερος και θα ωφεληθεί και το κράτος και η επιχείρηση.

Η κυβέρνηση, και προσωπικά ο πρωθυπουργός, μιλάει για μεταρρυθμίσεις, που όμως δεν τις βλέπουμε, ενώ υπάρχουν αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα, χωρίς κόστος για το Δημόσιο, φέρνοντας έσοδα και ανακουφίζοντας τις επιχειρήσεις αλλά και περιορίζοντας σημαντικά τον όγκο των υποθέσεων που κατακλύζουν τα δικαστήρια. Και αυτό απλώς επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει μπούσουλα.


Σχολιάστε εδώ