Μη μας φοβάστε, το μήνυμα που στέλνει ο Τσίπρας

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Στουρνάρα (πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας). Μια συνάντηση που προκάλεσε αρκετές συζητήσεις τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στα επιτελεία των κομμάτων της συγκυβέρνησης, αφού, όπως είναι γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στοχοποιήσει τον Γ. Στουρνάρα τόσο ως υπουργό Οικονομικών (είχε καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του) όσο και για τον διορισμό του ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στην Κουμουνδούρου, απαντώντας στην κριτική για την εν λόγω συνάντηση, τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει την υποχρέωση θεσμικά να συζητάει με τους πάντες, από τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ μέχρι και τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Επιμένουν ότι το ουσιαστικό θέμα δεν είναι οι εντυπώσεις από μια τέτοια συνάντηση, αλλά η ουσία των όσων συζητήθηκαν και παραπέμπουν στις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος για μια ακόμα φορά (μετά την ομιλία του στη Βουλή για την πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση) ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί «καμία συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα πριν από τη δημοκρατική διέξοδο (σ.σ. εκλογές) και πριν από τη συνολική διαπραγμάτευση για την απομείωση του δημόσιου χρέους».

Η αναφορά αυτή έχει να κάνει με τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την αξιοποίηση των 11,5 δισ. ευρώ που έμειναν αδιάθετα μετά τη δημοσιοποίηση των «τεστ αντοχής» των ελληνικών τραπεζών. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην αναφορά αυτή, ότι το ποσό αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί για τη λήψη μέτρων που θα ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα όπως αυτά περιγράφηκαν στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία για την Κουμουνδούρου αποτελεί τον κορμό των προγραμματικών δηλώσεων της μελλοντικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε παραπολιτικό επίπεδο, αυτό που συζητήθηκε ήταν η συμμετοχή του Π. Λαφαζάνη στη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα (είχε αντιδράσει όταν πριν από λίγο καιρό επισκέφθηκαν τον νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας οι Γ. Δραγασάκης και Γ. Σταθάκης) και μάλιστα σχολιάστηκε έντονα το ότι η «Αυγή» δημοσίευσε ευμεγέθη φωτογραφία στην πρώτη σελίδα με πρώτο πλάνο τον Π. Λαφαζάνη.

Όπως είναι φυσικό, η παρουσία του Π. Λαφαζάνη (τυπικά και θεσμικά αυτονόητη, αφού είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος) προκάλεσε συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος και οι ερμηνείες που δόθηκαν ήταν αρκετές.

Ξεκινούσαν από το ότι ο Π. Λαφαζάνης είναι ένας «σταχανοβίτης» του κόμματος που δεν θα δημιουργήσει σε καμία περίπτωση πρόβλημα στον Αλ. Τσίπρα και έφταναν μέχρι το ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας να είναι παρών και ο Π. Λαφαζάνης στη συνάντηση με τον Στουρνάρα, θέλησε να δείξει σε όλους (στο εσωτερικό και κυρίως στο εξωτερικό) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται με όλα τα στελέχη του και δεν τα περιθωριοποιεί επειδή έχουν ριζοσπαστικές απόψεις, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις προκαλούν ανατριχίλα στο κατεστημένο.

Μια άλλη ανάγνωση της παρουσίας Λαφαζάνη στη συνάντηση, είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας θέλησε να δείξει ότι όποια άποψη και να έχει κάποιο στέλεχος, στις θεσμικές παρεμβάσεις και συναντήσεις του κόμματος, που είναι στα πρόθυρα της κυβέρνησης, όλοι πρέπει να δίνουν το «παρών» και συντάσσονται με τις επιλογές της ηγεσίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας επίγνωση ότι η πρωτιά είναι πλέον δεδομένη και το μόνο που μένει είναι να καταγραφεί η διαφορά της, έχουν επιλέξει τον δρόμο της ήρεμης δύναμης που είναι απλώς θέμα χρόνου να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν, όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Real.gr, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης θα αρχίσει μία φορά την εβδομάδα να κάνει ενημέρωση στους πολιτικούς συντάκτες, διαδικασία που έχει καταργήσει η κυβέρνηση εδώ και τρία περίπου χρόνια.

Η «θεσμική συμπεριφορά» του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τους επιτελείς του κόμματος, θα είναι το επόμενο χρονικό διάστημα η καλύτερη απάντηση στην «πανικόβλητη συγκυβέρνηση» και σε κινδυνολογικές δηλώσεις, όπως του Κ. Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «μη κανονικό κόμμα».


Σχολιάστε εδώ