Μάχη με τον χρόνο…

Τις προσπάθειες της κυβέρνησης δυσχεραίνουν αφενός η σκληρή στάση που τηρούν οι δανειστές και αφετέρου το ρευστό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Στόχος είναι όλα τα παραπάνω να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ούτως ώστε να υπάρχουν νέα δεδομένα εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επισημαίνει την ανάγκη ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης, απηύθυνε μάλιστα προσκλητήριο ενότητας και συστράτευσης, αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) από την πλευρά της δεν δείχνει πρόθυμη να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Σαμαρά, καθώς θεωρεί ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές θα είναι ένα ακόμη Μνημόνιο με άλλη ονομασία. Κι ως εκ τούτου διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε ένα «νέο έγκλημα». Κατηγορεί μάλιστα τη κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο και κινείται με μοναδική πυξίδα τη δημιουργία εντυπώσεων εν όψει εκλογών.

«Όπλο»

Στην προσπάθειά της να πείσει τους δανειστές, η κυβέρνηση θα έχει ως «όπλο» τα αποτελέσματα των stress tests που έδειξαν ότι οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση. Που σημαίνει ότι τα 11,4 δισ. που υπάρχουν στο ταμείο μπορούν να διατεθούν για άλλους σκοπούς, τη μείωση του χρέους ή την ενίσχυση του ταμείου για την προληπτική πίστωση. Οι δανειστές προκρίνουν την δεύτερη εκδοχή. Αντ. Σαμαράς και Β. Βενιζέλος έσπευσαν να δηλώσουν ότι τα αποτελέσματα πιστοποιούν την έξοδο της χώρας από την κρίση, προκάλεσαν ωστόσο τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μετά την αρχική αμηχανία του ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις και να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού. Το δε ΚΚΕ παρατήρησε ότι η ανακεφαλαίωση των Τραπεζών επιτεύχθηκε με τη μόνιμη υποθήκη των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.

Εγγυήσεις

Βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία για την επόμενη ημέρα είναι η ομαλή και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την «τρόικα». Οι επικεφαλής της επιμένουν να ζητούν εγγυήσεις προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα για το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Μεγάλα «αγκάθια» παραμένουν οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά που ζητούν επιτακτικά οι δανειστές, αλλά οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος αρνούνται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να προωθήσουν. Αντίθετα έχουν ήδη συμφωνήσει για τις αλλαγές στα συνδικαλιστικά, αλλά και στις απολύσεις (5.500-6.500) δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που θα προκαλέσει τις οξύτατες αντιδράσεις των εργαζομένων – ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν ήδη πανελλαδική απεργία για τις 27 Νοεμβρίου. Ενώ, αναζητείται η χρυσή τομή στο ζήτημα του ενιαίου μισθολογίου και των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Οι υπουργοί έχουν λάβει σαφείς εντολές να ρυθμίσουν άμεσα όλες τις εκκρεμότητες προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν.

«Πλήγμα»

Απρόσμενο «πλήγμα» για τη κυβέρνηση ήταν η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που διαπιστώνει μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για την μετά Μνημόνιο εποχή και πως η κυβέρνηση κινείται χωρίς πυξίδα για την επόμενη ημέρα. Θεωρεί υπεραισιόδοξο τον στόχο για 2,9% ανάπτυξη το 2015, ενώ επισημαίνει ότι η υπερφορολόγηση δεν βοηθά στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την έκθεση «κόλαφο» για την κυβέρνηση κι ότι αποδομεί τα επιχειρήματά της για την έξοδο από την κρίση. Ωστόσο, η έκθεση περιέχει μηνύματα και για την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού τονίζει ότι η εποπτεία από τους δανειστές θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, ενώ σημειώνει ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται ανεδαφικές προσδοκίες για ικανοποίηση πάσης φύσεως αιτημάτων που προβάλλουν οι πολίτες.

Τριμερής

Ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ, οι ισχυρές χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Μ. Βρετανία κ.ά.) αποφεύγουν να πάρουν σαφή θέση. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, μάλιστα, που ήρθε στην Αθήνα, τήρησε ίσες αποστάσεις καλώντας όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα μέτωπο έναντι της Άγκυρας, Ελλάδα-Κύπρος και Αίγυπτος προωθούν μια τριμερή συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Τα διαδικαστικά συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν μέσα στην εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών στη Λευκωσία. Την προσεχή Παρασκευή θα ταξιδέψει στην Κύπρο ο Αντ. Σαμαράς και από εκεί αναμένεται να στείλει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα του νησιού. Στη συνέχεια θα πάει στο Κάιρο για την ολοκλήρωση της τριμερούς συμφωνίας.

Σενάρια

Η -σε κοινή θέα για πρώτη φορά στα χρονικά- συνάντηση Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή επανέφερε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μαζί και τα σενάρια για το ενδεχόμενο να είναι ο πρώην πρωθυπουργός υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα. Από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά ανέφεραν ότι η συζήτηση ήταν γενικής φύσεως, δεν έπεσαν στο τραπέζι συγκεκριμένα ονόματα, ενώ συνεργάτες του κ. Καραμανλή τόνιζαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο διχάζονται οι απόψεις για το αν μπορούν ή όχι να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Στο μεταξύ συνεχίζεται -χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα μέχρι τώρα- η δικαστική έρευνα με αφορμή δημοσιεύματα («Kontra News»), αλλά και καταγγελίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί «χρηματισμού» βουλευτών από επιχειρηματίες για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ