Κάποιος να μιλήσει στον άγγλο πρέσβη

Ο κ. Κίτμερ προφανώς θα επιθυμούσε να είναι πολιτιστικός η τουριστικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα ή ακτιβιστής της LGBT κοινότητας, αλλά αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει η ελληνική πλευρά, που βλέπει με λύπη την παντελή έλλειψη πολιτικής εκπροσώπησης της Βρετανίας στην Ελλάδα… Παρεμπιπτόντως, τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου ο κ. Κίτμερ τις τίμησε κάνοντας ένα ωραίο ταξίδι αναψυχής στην… Αυστραλία…

Αλλά για να δείτε πόσο υπολογίζουν πια την Ελλάδα φίλοι και σύμμαχοι, αρκεί να σας πούμε ότι ο αμερικανός πρέσβης κ. Πίρσον έχει εξαφανιστεί εδώ και μερικές εβδομάδες και γυρνά σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, μιλώντας σε δεξιώσεις και εκδηλώσεις για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και άλλα τινά.

***

Τον χαβά τους οι Τούρκοι

Δεξίωση για την 91η επέτειο της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας, που ακολούθησε τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρέθεσε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς. Η δεξίωση δόθηκε στη «Μεγάλη Βρετάνια», καθώς το μόνο που δεν υπολογίζει πια η τουρκική διπλωματία είναι το χρήμα. Το «παρών» για λόγους πρωτοκόλλου έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, ενώ εκτός των γνωστών κοσμικών και των διαφόρων
«επαγγελματιών» της ελληνοτουρκικής φιλίας παραβρέθηκε και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, εξάλλου, προσφάτως επέστρεψε από την Άγκυρα όπου και μίλησε με θερμά λόγια για τον Ν. Αναστασιάδη επειδή είχε αποδεχθεί το Σχέδιο Ανάν…

* Το γεγονός φυσικά ότι την ίδια στιγμή η Τουρκία προχωρά σε νέο Αττίλα, με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, δεν πτόησε την πρώην υπουργό Εξωτερικών, η οποία εξάλλου έχει κι άλλα credits, μια και πρόσφατα πρωτοστάτησε στην υιοθέτηση ψηφίσματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης εναντίον των Αρμενίων, κάτι που με μεγάλη χαρά υποδέχθηκαν και οι Τούρκοι και οι Αζέροι.

* Με την ευκαιρία της επετείου πολλά φορτηγά μετέφεραν τις προηγούμενες
εβδομάδες αντικείμενα και ρεπλίκες αντικειμένων, που ανήκαν στον Κεμάλ Ατατούρκ, στο κτίριο του τουρκικού γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ήταν και το σπίτι του, ενώ λειτουργεί πλέον ως μουσείο.

Η αμοιβαιότητα τι γίνεται;

Επειδή οι Τούρκοι πραγματικά το εννοούν όταν δηλώνουν ότι τα πάντα πρέπει να γίνονται υπό καθεστώς αμοιβαιότητας, έχει ζητήσει, άραγε, το ελληνικό ΥΠΕΞ τη δημιουργία Μουσείου, π.χ., στη μνήμη του Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην ίδια τη Σμύρνη, όπου ο Ελληνισμός και η
υπερχιλιόχρονη παρουσία του στην Ιωνία εξαφανίστηκε με μια μονοκοντυλιά του Κεμάλ, τον οποίο τιμούν με τις δεξιώσεις στη «Μεγάλη Βρετανία» και με το μουσείο στη Θεσσαλονίκη;

* Είχαμε χαιρετίσει τις συμφωνίες που κάθε τρεις και λίγο έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ελληνικών κυβερνήσεων με τα Τίρανα για το θέμα των νεκροταφείων των ελλήνων πεσόντων στο Αλβανικό Μέτωπο. Είναι δυνατόν, τουλάχιστον έξι χρόνια μετά τις ανακοινώσεις ότι οι Αλβανοί αποδέχθηκαν τη συμφωνία, τα οστά των ελλήνων ηρώων να αναζητούν
ακόμη το τελευταίο καταφύγιό τους;

* Νέο διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ) ορίσθηκε με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Β. Βενιζέλου. Το νέο ΔΣ αποτελείται από τους: Δημήτριο Κουντουμά, πρέσβη επί τιμή, Δημήτριο Καραμήτσο-Τζιρά, πληρεξούσιο υπουργό, Αναστάσιο Παπαθωμά, γραμματέα ΟΕΥ Α’, Παναγιώτη Οικονόμου, πληρεξούσιο υπουργό Β’ και Ευθύμιο Τζιώκα εμπειρογνώμονα σύμβουλο Β’.

* Είπαμε για το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, δεχθήκαμε αρκετά τηλεφωνήματα για διευκρινίσεις. Οι δύο συνταξιούχοι πρέσβεις, που δραστηριοποιούνται στο Ίδρυμα, ενημερωθήκαμε ότι προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους. Και χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε την προσφορά οποιουδήποτε προσώπου, ούτε φυσικά του Ιδρύματος, απλώς να θυμίσουμε ότι το ερώτημα που θέσαμε είναι από πού χρηματοδοτείται το Ίδρυμα και πόσα ευρώ επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

* Και φυσικά από τον προϋπολογισμό του να προκύπτει ότι το Ίδρυμα δεν υπάρχει
απλώς και μόνο για να χρηματοδοτεί τους μισθούς του προσωπικού του, τα λειτουργικά έξοδα των στελεχών του και τα έξοδα συντήρησης των γραφείων του, αλλά για να προσφέρει
πραγματικό και ουσιαστικό έργο.

* Και μια και το έφερε η κουβέντα, είδαμε την πραγματικά φιλότιμη προσπάθεια του Ιδρύματος για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, καθώς διαθέτει και γραφείο στην Ουάσινγκτον. Οπότε αναζητήσαμε και πληροφορίες για τη δραστηριότητα του γραφείου αυτού και βρήκαμε το εξής: Επικεφαλής: «Δρ. Ζωή Κοσμίδου, πρεσβευτής σύμβουλος πολιτιστικών θεμάτων. Η Δρ. Ζωή Κοσμίδου εκπροσωπεί το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε πολιτιστικές συναντήσεις στις ΗΠΑ».

Πραγματικά αδυνατούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει ο τίτλος «πρεσβευτής σύμβουλος πολιτιστικών θεμάτων» και κυρίως αυτό που καθόλου δεν μπορούμε να κατανοήσουμε είναι ότι ο λόγος ύπαρξης του γραφείου στην Ουάσινγκτον είναι για να υπάρχει κάποια κυρία (πιθανότατα καθ’ όλα αξιόλογη) που εκπροσωπεί το Ίδρυμα σε… πολιτιστικές συναντήσεις στις ΗΠΑ.

Πάντως θα επανέλθουμε, με την πεποίθηση ότι θα βοηθήσουμε το ΙΕΠ να απαλλαγεί από κακές συνήθειες του παρελθόντος και να γίνει πιο αποτελεσματικό και πιο… οικονομικό.

-Στις 3 Νοεμβρίου ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί σε ένα ιδιαίτερο κοινό στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Μανιάτης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του εξαιρετικά σημαντικού think tank Center of Strategic and International Studies-CSIS με αντικείμενο φυσικά τον ρόλο των ανακαλύψεων των ελληνικών υδρογονανθράκων στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με τίτλο «Αναπτύσσοντας το ενεργειακό παζάρι στην Ανατολική Μεσόγειο». Οι πόρτες ενός εκ των σημαντικότερων αμερικανικών think tank δεν ανοίγουν τόσο εύκολα. Αλλά όταν τη χορηγία της εκδήλωσης αναλαμβάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τότε ανοίγουν όλες οι πόρτες, ακόμη και στην Ουάσινγκτον.

***

Είδαμε την κ. Νάντια Βαλαβάνη να πηγαίνει στα τουρκοσυριακά σύνορα και ήταν ιδιαίτερα θετική η απόφασή της αυτή, καθώς πέραν της αλληλεγγύης, που παγίως δείχνει η ελληνική κοινή γνώμη για τους Κούρδους, έδειξε και πολιτικά αντανακλαστικά. Η αγωνία της κ. Βαλαβάνη και του ΣΥΡΙΖΑ για την τύχη της κουρδικής πόλης, που εκφράστηκε μάλιστα με το σύνθημα: «Το Κομπάνι δεν θα πέσει», από πολλούς εξελήφθη ως έμμεσος χαιρετισμός των βομβαρδισμών της «Συμμαχίας των προθύμων» εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Γιατί αν υπάρχει ακόμη όρθιο το Κομπάνι, αυτό έγινε επειδή οι υπερασπιστές του Κούρδοι υποστηρίχθηκαν από σκληρούς βομβαρδισμούς των αμερικανικών κυρίως αεροσκαφών και την αερομεταφορά εφοδίων από τα αμερικανικά μεταγωγικά.

Δυστυχώς, το Κομπάνι δεν σώζεται με σκέτη… «αλληλεγγύη» από τις Βρυξέλλες ή από τα ζεστά και άνετα γραφεία μας στην Αθήνα, ούτε φυσικά με μια αυθημερόν επίσκεψη στα στρατόπεδα προσφύγων.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ