Η μείωση των εισιτηρίων, χαστούκι στους παράγοντες

Έπειτα από επτά αγωνιστικές στη Σούπερ Λίγκα, οι αριθμοί από τις εκκαθαρίσεις προκαλούν έντονο προβληματισμό. Σε ολόκληρη την 8η αγωνιστική κόπηκαν 50.775 εισιτήρια. Και να φανταστεί κάποιος ότι υπήρχε ντέρμπι αιωνίων και πως ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ αγωνιζόταν στην Τούμπα και όλοι περίμεναν από τους οπαδούς του να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Τον αγώνα με τη Βέροια, όμως, παρακολούθησαν μόνο 9.500 άτομα. Απογοητευτικό νούμερο, που γέμισε θλίψη τον Ιβάν Σαββίδη και τους συνεργάτες του.

Η οικονομική κρίση αποτελεί μια εξήγηση για την απουσία του κόσμου από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Αλλά δεν αρκεί από μόνη της για να αποδώσει το μέγεθος του προβλήματος. Ο κόσμος απομακρύνεται επειδή λείπει και το θέαμα. Σε πολλές περιπτώσεις οι ελληνικές ομάδες θυμίζουν συλλόγους μικρών κατηγοριών στα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Οι επιλογές ξένων παικτών γίνονται από το καλάθι, με μοναδικό σκεπτικό να ξοδευτούν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα χωρίς τον παραμικρό αγωνιστικό σχεδιασμό.

Το κακό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ξένοι υπερκοστολογούνται, με συνέπεια ο κόσμος που γνωρίζει, να στρέφει την πλάτη του στις πρακτικές των παραγόντων. Όπως, άλλωστε, πράττει το κοινό σε πολλές επιχειρήσεις.

Μια άλλη εξήγηση για την απομάκρυνση του κόσμου από τα γήπεδα έχει ως επίκεντρο την καχυποψία από τη συμπεριφορά των θεσμικών οργάνων. Οι πρακτικές που ακολουθούν η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα προκαλούν σε πολλές περιπτώσεις το κοινό αίσθημα, με συνέπεια η έλλειψη πίστης στην ισονομία να λειτουργεί ανασταλτικά για την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα.

Ρόλο παίζουν επίσης οι κακές γηπεδικές εγκαταστάσεις. Εδώ και δεκαετίες ακούμε για την ανάγκη να φτιαχτούν σύγχρονα γήπεδα, αλλά τέτοιες επενδύσεις δεν γίνονταν ούτε προ κρίσης. Πόσω μάλλον τώρα. Ποιος μπορεί να πάει σε ένα γήπεδο και να αισθανθεί άνετα; Να πιει έναν καφέ; Να φάει ένα αξιόλογο πιάτο φαγητό; Ή, για να πάμε στις απλές υπηρεσίες, ποιος μπορεί να πάει σε μια τουαλέτα γηπέδου δίχως να του έρθει αναγούλα από τη δυσωδία; Απλά ζητήματα που αφορούν και την υγεία του καθενός.

Αν προσθέσουμε στο παζλ και τη βία, τότε αυτόματα βλέπουμε τους λόγους που από χρόνο σε χρόνο μειώνονται τα εισιτήρια, άρα και οι θεατές στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Πολλοί γονείς φοβούνται να πάνε σε κάποιο ματς, πολύ, δε, περισσότερο αποφεύγουν να πάρουν τα παιδιά τους για να δημιουργήσουν νέες γενιές φιλάθλων. Με συνέπεια, βέβαια, να μαραζώνει το ποδόσφαιρο μέρα με την ημέρα χωρίς να ενδιαφέρεται κάποιος επί της ουσίας για να περιορίσει τις αιτίες που απομακρύνουν τον κόσμο.

Μία από τις ελπίδες για τη βελτίωση της κατάστασης έχει ως πηγή την επικείμενη αύξηση του ανταγωνισμού. Με την απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού, ο κόσμος δεν βρίσκει λόγο να παρακολουθήσει ένα έργο που το βλέπει συχνά. Η επικείμενη επιστροφή της ΑΕΚ, η εξυγίανση του Παναθηναϊκού και η ενίσχυση του ΠΑΟΚ ενδέχεται να αυξήσουν το ενδιαφέρον του κόσμου, άρα και τα εισιτήρια στα γήπεδα. Προς όφελος των ομάδων, αλλά κυρίως του αθλήματος, που τείνει να εξελιχθεί σε έκπτωτο βασιλιά…


Σχολιάστε εδώ