Η ΔΗΜΑΡ λέει «ναι» στον ΣΥΡΙΖΑ
Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, για ακόμη μια φορά, χωρίζεται σε δύο «στρατόπεδα», αφού στο άκουσμα ότι μπαίνει «φρένο» στον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, αντέδρασε -μεταξύ άλλων- ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης. Με δήλωσή του, μάλιστα, υπογράμμισε ότι «η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει και οφείλει να επιμείνει και να αναβαθμίσει τον διάλογο που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού Κέντρου, με στόχο τη μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού προς την προοδευτική κατεύθυνση και τη διαμόρφωση συσχετισμών για την προοδευτική – δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας».
Όπως πληροφορείται το «Π», η διαφοροποίηση του κ. Τσούκαλη ακολούθησε τις σοβαρές ενστάσεις που εκδηλώθηκαν κατά την ταραχώδη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ το βράδυ της Πέμπτης, οπότε και συζητήθηκε το θέμα του διαλόγου με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την εισήγηση του κ. Κουβέλη διαφώνησαν έξι στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Γιώργος Σιακαντάρης, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Ευγενία Μπουρνόβα και Σεραφείμ Καρακικές, οι οποίοι υποστήριξαν τη συνέχιση του διαλόγου με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, όπως είχε ξεκινήσει με την αποστολή των επιστολών από τον Φώτη Κουβέλη μετά τις ευρωεκλογές, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, όταν ρώτησαν τον πρόεδρο γιατί δεν εξαιρεί στην πρότασή του από τον διάλογο και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις.
Ακολούθησαν έντονοι διάλογοι και μπροστά στο αδιέξοδο ο κ. Κουβέλης τροποποίησε την αρχική του εισήγηση και αναγκάστηκε να προτείνει διακοπή του διαλόγου με όλες τις πλευρές. Ωστόσο, λίγο αργότερα, έγινε ξεκάθαρο ότι η απόφαση που ελήφθη ήταν για διακοπή του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ, αλλά συνέχισή του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Αγίου Κωνσταντίνου, «τα μέλη του οργάνου αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να συνεχισθεί ο διάλογος για την προοδευτική διακυβέρνηση με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας». «Αποφασίστηκε, επίσης», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, «ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί ο διάλογος με το ΠΑΣΟΚ, λόγω της σύμπλευσής του με τη ΝΔ και της επιλογής του να συνεχίζει να συνυπηρετεί τις ασκούμενες πολιτικές».
Υπέρ της απλής αναλογικής
Το δεύτερο σκέλος, στο οποίο και εστίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ την εβδομάδα που προηγήθηκε, με αφορμή και τη συζήτηση που πυροδότησαν οι δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου, ήταν αυτό της εφαρμογής της απλής αναλογικής. «Η απλή αναλογική είναι το μόνο εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει γνήσια τους κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς και διασφαλίζει την ισότητα της ψήφου», σημείωναν κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου. Ειδικότερα, η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της κατάργησης του bonus των 50 εδρών «και κάθε άλλης διάταξης που παραμορφώνει τη βούληση των εκλογέων, όπως είναι το όριο εισόδου στη Βουλή του 3%, άμεσα και από την παρούσα Βουλή, χωρίς την αναμονή της συνταγματικής αναθεώρησης». Με λίγα λόγια, ζητά να καταργηθεί το πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή – αίτημα απολύτως δικαιολογημένο, αν λάβει κανείς υπόψη τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει στα γκάλοπ, ξεχνώντας όμως τις εθνικές ιδιαιτερότητας που υπάρχουν στην Θράκη. Υπογραμμίζουν, τέλος, ότι η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία είναι εντελώς αναντίστοιχη με τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα και θυμίζουν πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, από τον Οκτώβριο του 2013, έχει καταθέσει σχετική πρόταση στη Βουλή.