Επιχείρηση «αράχνη» από Ντόρα για Σαμαρά

Πολλές είναι οι αιτίες που έχει δώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη βουλευτή και πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη ώστε να μετανιώνει που επέστρεψε στη σημερινή ΝΔ. Δεν φθάνει μόνο ότι ο πρωθυπουργός δεν την έστειλε ως εκλεκτή του για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρότι λέγεται πως ήταν ένα από τα ζητήματα που είχαν συμφωνήσει η Μπακογιάννη με τον Σαμαρά, για να επιστρέψει εκείνη στο «μαντρί».

Η απόφαση του πρωθυπουργού να αποδεχθεί την πρόταση του κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, την πίκρανε, επειδή θεωρούσε σχεδόν βέβαιο ότι θα πήγαινε στις Βρυξέλλες. Είχε προλάβει να αποκαταστήσει και να πυκνώσει τις επαφές με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, μεταφέροντάς του όλα όσα πληροφορείται από το «μητσοτακικό μπλοκ» της ΝΔ. Αλλά ήθελε να παίξει και το τελευταίο χαρτί της, σε δύο επίπεδα.

Στον διάδρομο που οδηγεί από το γραφείο πρωθυπουργού στη Βουλή προς το γνωστό περιστύλιο, όπου περιμένουν οι κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών, ακούστηκε σε «γαλαζοπράσινο» πηγαδάκι ότι «και μ’ ένα υπουργείο σαν το Άμυνας η Ντόρα θα έκανε δουλειά αντί να (ξανα)ξύνει τις πληγές που άφησε ο Σαμαράς όταν έριξε τον πατέρα της, το 1993». Ίσως και γι’ αυτό έκανε εσωκομματική αντιπολίτευση ή άφηνε αιχμές έως ότου ο Αβραμόπουλος αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Ειδική αποστολή από τον Μπακογιάννη

Πολύ έξυπνα κάποιοι παρατήρησαν ότι, δύο ημέρες πριν από την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας (και γιος της Ντόρας) Κώστας Μπακογιάννης ανακοίνωσε ότι η έκταση της πρώην ΜΕΡΥΠ στη Λαμία θα εκχωρηθεί από τον Στρατό στην περιφέρεια προκειμένου να στεγάσει την έδρα της. Κάτι τέτοιο δεν θα είχε γίνει αν δεν υπήρχε (αναγκαστικά) επικοινωνία του Μπακογιάννη με τον Αβραμόπουλο ώστε εκτός των υπηρεσιακών θεμάτων να πληροφορηθεί και άλλα ενδιαφέροντα, όπως ποια ονόματα ακούγονταν για το Πεντάγωνο.

Ως το απόγευμα της Τετάρτης που έγινε γνωστό το γεύμα Σαμαρά και Καραμανλή στο «Χίλτον», η Ντόρα περίμενε να είναι η έκπληξη ή έστω να μετακινηθεί από το Δημόσιας Διοίκησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να αποκατασταθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες από τον πρωθυπουργό.

Πολλές φορές η Μπακογιάννη αναφέρεται σε ενέργειες και πρωτοβουλίες του Σαμαρά και της ομάδας του που δεν συγκρίνονται με την τακτική που ακολούθησε παραδοσιακά η ΝΔ επί κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή. Επίσης, φέρεται να θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να διορθώσει εμπράκτως όσα δεινά προκάλεσε με τη στάση του από το 1993, παρά τις καλές προθέσεις και τη συγχωρητική διάθεση που αποδεδειγμένα έχει επιδείξει ο πατέρας και η οικογένειά της προς τον Σαμαρά.

Το νέο επιτελείο

Επειδή όμως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι και τώρα η κόρη του Μητσοτάκη έχει κι εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχε η κ. Μπακογιάννη με γνωστό δημοσιογράφο ενημερωτικής ιστοσελίδας (που ξαφνικά αγάπησε τον ΣΥΡΙΖΑ) ενημερώθηκε ότι πολιτευτής από τη Θεσσαλονίκη διέρρεε (ίσως σκοπίμως) ότι ο Σαμαράς δεν επρόκειτο να την κάνει Επίτροπο, όπως δεν θα απάλλασσε με θεσμικό τρόπο το ευρωψηφοδέλτιο από στελέχη όπως οι Ρόδη Κράτσα και Μαριέττα Γιαννάκου.

Δεν επιβεβαιώσαμε αν τελικώς η κ. Μπακογιάννη επικοινώνησε με τον «έμπιστο φίλο και καλό συνεργάτη του πατέρα της» που ήταν και υφυπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τον Απόστολο Κράτσα. Γνωρίζουμε πάντως ότι έκανε την καρδιά της πέτρα, διαβεβαίωσε την κόρη της Αλεξία πως δεν θα εκφράσει ξανά διαφωνίες για τον «εύκαιρο» (Ανδρέα Παπαδόπουλο) «που μπήκε στο σπίτι των Μητσοτάκηδων με μια φέτα καρπούζι».

Οι χρησμοί του γαμπρού

Αντιθέτως μάλιστα, του έχει αναθέσει να συνεργαστεί με τη στενή συνεργάτριά της, την Φωτεινή Γιαννούλη, ώστε να κάνουν στοχευμένες παρεμβάσεις και δημοσιεύματα για να παραμείνει παρούσα η κ. Μπακογιάννη ώστε να παίξει ρόλο την επόμενη ημέρα. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις από τον Κυριάκο και θα δώσει το δικό της νεοφιλελεύθερο και κεντροδεξιό στίγμα.

Στέλεχος από τη ΔΗΜΑΡ (που κρατά ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και με τον Σπύρο Λυκούδη) επιβεβαιώνει την πληροφορία λέγοντας ότι ο Ανδρέας Παπαδόπουλος «εκτιμά» ότι ο νεο-δελφίνος και μνηστήρας της θέσης του Σαμαρά, ο Νίκος Δένδιας, τώρα που πήγε στο Πεντάγωνο θα αναλάβει πρωτοβουλίες (όπως στο Δικαιοσύνης και στο Ανάπτυξης) που «θα προκαλέσουν αφορμές για σχόλια από την Ντόρα».

Πιο φαρμακερή είναι η εκτίμηση του Παπαδόπουλου, πως μετά την αναβάθμιση του «αβερωφικού» Κώστα Σκρέκα, στη θέση του υπουργού Ανάπτυξης, «ο οποίος έχει ενδιαφέρον βιογραφικό, είναι λίγο μεγαλύτερος από την Αλεξία και πρέπει να προσπαθήσει σκληρά για να αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στα νέα καθήκοντά του».

Ο ιστός της αράχνης έχει αρχίσει ήδη να στήνεται κι αν ισχύει πως στα Σφακιά δεν ξεχνούν, αλλά μόνο περιμένουν την κατάλληλη στιγμή, ως γνήσια Κρητικοπούλα η Ντόρα θα τιμήσει την παράδοση και την καταγωγή της.


Σχολιάστε εδώ