Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

Η συνέντευξη του κ. Άκερμαν παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αλλά λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων της στήλης μας αυτής θα περιοριστούμε στον σχολιασμό μόνο δύο σημείων της συνέντευξης. Το πρώτο αφορά την καθυστέρηση της επέμβασης της Ευρωζώνης στην κρίση υπερχρέωσης της Ελλάδος. Ο κ. Άκερμαν μας λέει ότι την εποχή του 2010 τα «μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας δεν είχαν την αναγκαία υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης, που φοβόταν την κοινή γνώμη και δεν ήταν έτοιμη να διασώσει οικονομικά την Ελλάδα». Ειλικρινής απάντηση και επιβεβαίωση της διαπίστωσης ότι η Ευρωζώνη άργησε να παρέμβει στην ελληνική κρίση. Δεν είναι δικαιολογία φυσικά ότι το 2010 δεν υπήρχαν οι σχετικοί μηχανισμοί. Δηλαδή οι κορυφαίοι παράγοντες της Ευρωζώνης είχαν τότε την πεποίθηση ότι οι οικονομίες των κρατών-μελών είναι άτρωτες! Το δεύτερο σημείο είναι η προειδοποίηση του κ. Άκερμαν, προς κάθε ενδιαφερόμενο, ότι αναγνωρίζει την πολύ σημαντική πρόοδο (!) «αλλά <Β> δεν πρέπει να δίνονται ψευδείς υποσχέσεις. Οι δύσκολοι καιροί δεν έχουν ακόμη περάσει για τον ελληνικό λαό». <Δ> Οι «ψεύτικες υποσχέσεις» είναι υπόδειξη για τον κ. Σαμαρά! Και το «δύσκολοι καιροί» σηματοδοτεί το ζοφερό μέλλον που περιμένει τον ελληνικό λαό. Και όμως Σαμαράς και Βενιζέλος άλλα υπόσχονται, χωρίς και να τεκμηριώνουν, έστω και στο ελάχιστο, τις τόσο αισιόδοξες προβλέψεις τους!

2 Το παράδοξο τις μέρες αυτές είναι η μείωση της τιμής του πετρελαίου. Η άνοδος της ισοτιμίας του δολαρίου φυσιολογικά θα έπρεπε να οδηγήσει και σε αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού», καθώς οι διεθνείς συναλλαγές γίνονται σε δολάρια (πετροδολάρια). Και όμως βλέπουμε να γίνεται το αντίθετο. Βέβαια, εάν συνεχιστεί αυτή η πτώση της τιμής και εν όψει του χειμώνα αυτό θα είναι ευεργεσία κυρίως για τα νοικοκυριά, που θα καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης. Όμως για το όφελος των ελληνικών νοικοκυριών έχουμε σοβαρές αμφιβολίες, καθώς οι φορομπήχτες του δικού μας υπουργείου Οικονομικών κάποιο τρόπο θα σκεφτούν για να εισπράξουν τους φόρους που έχουν προϋπολογίσει από την κατανάλωση πετρελαίου. Το κέρδος όμως από την πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού» δεν περιορίζεται μόνο στα νοικοκυριά, καθώς διαχέεται σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Ποιοι παράγοντες προκάλεσαν αυτή την «αφύσικη» πτώση της τιμής του πετρελαίου; Στις ΗΠΑ πρέπει να αναζητήσουμε τον «φταίχτη». Η παραγωγή στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών. Αυτή η αυξημένη παραγωγή των ΗΠΑ προκάλεσε αύξηση της προσφοράς πέρα από τη ζήτηση και δημιούργησε «πλεόνασμα προσφοράς», με συνέπεια την πτώση της τιμής. Αληθινό θαύμα: πετρέλαιο στα αζήτητα! Γιατί όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ επέτρεψαν (ή ανέχτηκαν) την υπερπαραγωγή αμερικανικού πετρελαίου; Άραγε η κυβέρνησή τους θέλησε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης, μετά την εφαρμογή των σε βάρος της Ρωσίας κυρώσεων για το θέμα της Ουκρανίας; Η μια άποψη που υποστηρίζεται από ορισμένους οικονομικούς αναλυτές, αλλά και παράγοντες. Η άλλη άποψη, που φαίνεται επικρατούσα, είναι ότι οι ΗΠΑ με την υπερπαραγωγή πετρελαίου θέλει να μειώσει το εμπορικό έλλειμμά της και να ενισχύσει και τη θέση του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές, που έχει αρχίσει να υποχωρεί προς όφελος του ευρώ. Και υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται πλέον να διατηρούν αποθέματα πετρελαίου, καθώς εκμεταλλεύονται τα πλούσια αποθέματα σχιστολιθικών υδρογονανθράκων για τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Φτάσαμε άραγε στο τέλος της «εποχής πετρελαίου»; Αν αυτό συμβεί τότε οι προτιμήσεις θα στραφούν σε άλλες στρατηγικές πρώτες ύλες και θα σταματήσουν οι διενέξεις και οι πόλεμοι για την εξασφάλιση κοιτασμάτων πετρελαίου. Άλλοι λαοί θα πάρουν σειρά να θυσιαστούν για τα κέρδη του κατεστημένου.


Σχολιάστε εδώ