Γκίκας και τραπεζίτες έδιωξαν τον Δένδια από το Ανάπτυξης

Ταυτόχρονα, οι ατυχείς (λανθασμένοι) χειρισμοί του σε κρίσιμα ζητήματα (π.χ. «κόκκινα» δάνεια κ.ά.) είχαν συνέπεια να προκληθεί αναστάτωση με κόστος για την κυβέρνηση. Επιπρόσθετα τον έφεραν σε αντιπαράθεση με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, βγάζοντας προς τα έξω μια εικόνα σύγχυσης στην κυβέρνηση, ενώ προκάλεσαν και την έντονη δυσφορία των τραπεζών, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού να τον μετακινήσει. Προκειμένου, δε, το γεγονός αυτό να μην εκληφθεί ως αποπομπή, τον τοποθέτησε στο υπουργείο Άμυνας, αναβαθμίζοντάς τον επί της ουσίας.

Παράλληλα με τη κίνησή του αυτή και την τοποθέτηση του Κ. Σκρέκα, ο Αντ. Σαμαράς ελπίζει να «ξεμπλοκάρει» όλα τα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν στο τομέα της Ανάπτυξης. Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Δένδιας απορρίπτει τις αιτιάσεις περί λανθασμένων χειρισμών. «Φεύγω επιτυχημένος», σημειώνει και τονίζει ότι η μετακίνησή του στο υπουργείο Άμυνας συνιστά σημαντική αναβάθμιση. Άσπονδοι φίλοι του, δε, κάνουν μνεία στις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί ο κ. Δένδιας με τον αμερικανικό παράγοντα, τις οποίες θα φροντίσει να ενισχύσει περαιτέρω όσο διάστημα παραμείνει στο Πεντάγωνο. Κάτι που ίσως αποδειχθεί πολύ χρήσιμο σε σχέση με τις πολιτικές φιλοδοξίες του. Το βέβαιο είναι ότι η μετακίνησή του από το Ανάπτυξης, ένα υπουργείο αιχμής που οι αποφάσεις του προκαλούν αντιδράσεις κι έχουν πολιτικό κόστος, θα τον βοηθήσουν στη δύσκολη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει εν όψει της καθόδου στη Β’ Αθηνών. Από αυτήν την άποψη το υπουργείο Άμυνας του παρέχει ασφάλεια, θετική δημοσιότητα και την ευκαιρία να κάνει τις… αναγκαίες εξυπηρετήσεις στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων. «Έπρεπε να φύγω για να έχω χρόνο να προετοιμαστώ για τις εκλογές», έλεγε σε συνομιλητές του λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για τη μετακίνησή του.

Την ίδια στιγμή ισχυρή έκπληξη προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού να τοποθετήσει στο υπουργείο Ανάπτυξης τον Κ. Σκρέκα, έναν βουλευτή χωρίς προηγούμενη πείρα σε κυβερνητικές θέσεις. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για κρίσιμο κυβερνητικό πόστο, δεύτερο κατά σειρά σημασίας μετά το Οικονομικών, με ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές, το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα και την κοινωνία. Εξ ου και δεν ήταν λίγοι εκείνοι, ακόμη κι εντός της Νέας Δημοκρατίας, που εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την ορθότητα της επιλογής. Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου πάντως τόνιζαν ότι μπορεί ο κ. Σκρέκας να μην έχει εμπειρία σε κυβερνητικές θέσεις, γνωρίζει όμως πολύ καλά την αγορά, «είναι άνθρωπος της πιάτσας», έλεγαν χαρακτηριστικά. Περισσότερο από μια 10ετία ο κ. Σκρέκας δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα, έχει δική του εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο του εμπορίου.


Σχολιάστε εδώ