Άπιαστο όνειρο οι 180 – Πιο κοντά οι εκλογές

Στην άποψη αυτή φαίνεται να προσχωρούν τελευταία -κι αυτό έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον- στελέχη που κινούνται στον στενό πυρήνα των συνομιλητών του κ. Σαμαρά. Κι αυτό έχει προφανώς να κάνει με τα μηνύματα, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά, που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου από διάφορες πλευρές.

Πιο συγκεκριμένα: Η κυβέρνηση αναζητεί 25 βουλευτές που θα προστεθούν στους 155 (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), αλλά είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αναζητήσει πολύ περισσότερους. Ο λόγος; Το ενδεχόμενο ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κεντρική απόφαση είτε διαφωνώντας με το πρόσωπο που θα προταθεί είτε στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής τους με τον κ. Βενιζέλο. Αστάθμητος παράγοντας ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, εκτός του ότι είναι εν γένει απρόβλεπτος, βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με τον κ. Βενιζέλο. Το τοπίο στους ανεξάρτητους βουλευτές παραμένει θολό, ενώ η προσπάθεια της κυβέρνησης να τους… εντάξει στους 180 θα είναι επίπονη και με αμφίβολα αποτελέσματα. Καθότι δεν ομαδοποιούνται, επί της ουσίας πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με τον καθέναν ξεχωριστά.

Πέραν των άλλων, οι καταγγελίες περί «χρηματισμού» έχουν θορυβήσει αρκετούς βουλευτές που δεν θα ήθελαν σε καμιά περίπτωση την επομένη της ψηφοφορίας να βρεθούν με τόσο βαριά ρετσινιά. Ακόμη και στην κυβέρνηση ομολογούν ότι η υπόθεση αυτή έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια. Σημειώνεται ότι μετά τον ανεξάρτητο Π. Τατσόπουλο και ο Π. Χαϊκάλης (ΑΝΕΛ) δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει για Πρόεδρο προβάλλοντας ως βασική αιτία τον κίνδυνο να κατηγορηθεί ότι «χρηματίσθηκε». Ενώ το «επιχείρημα» ότι ψηφίζοντας για Πρόεδρο θα εξασφαλίσουν την παραμονή τους στη Βουλή (και ό,τι αυτό συνεπάγεται) για 18 επιπλέον μήνες έχει χάσει μεγάλο μέρος της ισχύος του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτός από τις πολιτικές πρέπει να γεφυρωθούν και οι προσωπικές διαφορές, καθώς οι περισσότεροι από τους ανεξάρτητους βουλευτές, που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, έχουν διαγραφεί από τη σημερινή ηγεσία και στο διάστημα που ακολούθησε δεν αποκατέστησαν διαύλους επικοινωνίας με την παράταξη. Κι είναι άγνωστο αν για ορισμένους από αυτούς θα είναι ελκυστικό το «δόλωμα» της Λ. Συγγρού ότι αν ψηφίσουν για Πρόεδρο θα επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία οπότε θα περιληφθούν στις λίστες για τις επόμενες εκλογές. Αν η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα, η κοινοβουλευτική δύναμή της θα συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα καταφέρει να… επιβιώσει.

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που φτάνουν από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ο Π. Καμμένος -που έχει επενδύσει στη μελλοντική κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ- έσπευσε να επαναλάβει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει για Πρόεδρο. Το γεγονός ότι προέβη στις δηλώσεις αυτές αμέσως μετά τη συνάντηση των Σαμαρά – Καραμανλή οφείλεται στο ότι ήθελε να στείλει σαφές μήνυμα ότι η στάση του δεν θα αλλάξει ούτε και στην περίπτωση υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού. Σε τροχιά αποσύνθεσης έχει μπει η ΔΗΜΑΡ και οι περισσότεροι από τους βουλευτές της φαίνεται ότι θα αναζητήσουν στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διατηρήσουν ακέραιες τις ελπίδες για επανεκλογή τους στις επόμενες εκλογές.


Σχολιάστε εδώ