Τώρα τρέχουμε…

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση προσπαθούν να απορροφήσουν (και να αμβλύνουν) τους ισχυρούς κραδασμούς που προκάλεσαν οι αντιδράσεις των αγορών στη βιαστική απόπειρα για απεμπλοκή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με αλλεπάλληλες δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιχειρήσει έξοδο από το Μνημόνιο χωρίς την έγκριση των δανειστών, ενώ δηλώνει σύμφωνη με την προληπτική γραμμή πίστωσης που προτείνεται από το ΔΝΤ. Υπό τον όρο -ή μάλλον με την ελπίδα- ότι η όποια συμφωνία δεν θα συνοδεύεται από ένα νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει ομαλά η αξιολόγηση και η τελική συμφωνία με τους δανειστές για την «επόμενη ημέρα» να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18 Δεκεμβρίου αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στους σχεδιασμούς του κ. Σαμαρά. Στο μεταξύ, σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των stress-test για τις Τράπεζες, με τους τραπεζίτες στην Ελλάδα να μην ανησυχούν ιδιαίτερα. Κατά συνέπεια, ένα μεγάλο μέρος που θα περισσέψει από τα 11 δισ. του χρηματοπιστωτικού μηχανισμού θα μπορέσει να διατεθεί για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2015.

Χαμένη…

Στο «κόκκινο» εξακολουθεί να παραμένει το πολιτικό θερμόμετρο, παρά το «σοκ» που προκάλεσε, σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, η αντίδραση των αγορών στην… προοπτική εξόδου από το ΔΝΤ. Ο Αντ. Σαμαράς επιμένει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο και θα είναι ασφαλής στη μεταμνημονιακή περίοδο, αν κι εφόσον δεν τεθεί υπό αμφισβήτηση η πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο μιλούν για πλήρη διάψευση της κυβερνητικής προπαγάνδας, ζητούν «εδώ και τώρα» εκλογές και τονίζουν ότι κάθε ημέρα με κυβέρνηση Σαμαρά είναι μια χαμένη ημέρα για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Ακόμη πιο… προχωρημένοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καλούν τον Κ. Παπούλια να παραιτηθεί για να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές.

Παλινωδίες

Η επικείμενη επιστροφή της «τρόικας» στην Αθήνα έχει θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση που προσπαθεί να οργανώσει μια «γραμμή άμυνας» στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει τις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις των δανειστών. Πόσω μάλλον όταν οι επικεφαλής της «τρόικας» απειλούν να μην έρθουν αν δεν έχουν προχωρήσει τα κρίσιμα ζητήματα ώστε η συμφωνία να είναι εξ αρχής εξασφαλισμένη. Μέγαρο Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν «κόκκινες γραμμές» τις αλλαγές σε εργασιακά και Ασφαλιστικό και θα επιχειρήσουν να μεταθέσουν τις σχετικές συζητήσεις για πολύ αργότερα μέσα στο 2015. Αδιευκρίνιστο είναι ποια στάση θα τηρήσει η «τρόικα», αλλά πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποί της θα επιμείνουν άμεσα. Η ΝΔ συμφωνεί με τις αλλαγές που ζητούν οι δανειστές στα συνδικαλιστικά, πλην όμως το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται επιφυλακτικό. Μετά από παλινωδίες αρκετών εβδομάδων (που εξέθεσαν τους αρμόδιους υπουργούς) κατατέθηκαν τελικώς οι ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Προβλέπονται 100 δόσεις για χρέη μέχρι 15.000 και 72 για πάνω από 15.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ χαρακτήρισαν ανεπαρκή τη ρύθμιση, ότι δεν λύνει το πρόβλημα και δεν ανακουφίζει τον ελληνικό λαό.

«Βεντέτα»

Διαστάσεις «βεντέτας» μεταξύ Κυρ. Μητσοτάκη και ΠΑΣΟΚ τείνει να πάρει η κόντρα για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει, επισημαίνει ότι πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης κι επιμένει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού συμφωνήσει. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης κινείται αυτοβούλως, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και ότι το κόμμα δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε αλλαγή. Το νέο μισθολόγιο αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων καθώς προβλέπει εξίσωση του βασικού μισθού με αυτόν που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Κάτι που, όπως υπολογίζεται, θα επιφέρει μειώσεις της τάξης του 2-12% στις αποδοχές 600.000 υπαλλήλων. Ανοιχτό παραμένει και το μέτωπο της αξιολόγησης, με την ΑΔΕΔΥ να προγραμματίζει 24ωρη απεργία μέσα στον Νοέμβριο.

«Πάγωμα»

Προβληματίζει και ανησυχεί τις Αθήνα και Λευκωσία η εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας με αποκορύφωμα την «εισβολή» στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σε ένα ξεκάθαρο εκβιασμό ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου απαίτησε τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σε διαφορετική περίπτωση η διχοτόμηση του νησιού θα είναι οριστική και αμετάκλητη. Τόνισε ότι οι έρευνες από το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» θα συνεχιστούν και προειδοποίησε κανείς να μην επιχειρήσει να προκαλέσει μια κρίση στην περιοχή. Από τη Λευκωσία παρομοιάζουν τις κινήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ με τα γεγονότα στα Ίμια το 1996, ενώ η κυβέρνηση ζητάει από τους Ευρωπαίους «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ενώ το Βερολίνο επισήμανε ότι αποτελεί δικαίωμα της Λευκωσίας να διενεργήσει έρευνες εντός της δικής της ΑΟΖ. Στις 7 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο προκειμένου οι δύο πλευρές να συντονίσουν τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση των τουρκικών προκλήσεων.


Σχολιάστε εδώ