Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας άνοιξε τον δρόμο για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Πρακτικά, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας να αναγνωρίσει σε θύματα ναζιστικών εγκλημάτων το δικαίωμα προσφυγής σε ιταλικά δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη Γερμανία, πιθανόν ανοίγει τον δρόμο και σε πολίτες άλλων χωρών, όπως της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας, με την πρόσφατη απόφασή του (22 Οκτωβρίου 2014), απεφάνθη ότι το προνόμιο της ετεροδικίας των κρατών, της αρχής δηλαδή του διεθνούς δικαίου που ορίζει ότι ένα κράτος δεν ενάγεται στα δικαστήρια άλλου κράτους, κάμπτεται σε περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου, ή εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Με βάση πλέον την απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου, τα κράτη παραδεκτώς μπορούν να ενάγονται στα δικαστήρια άλλων κρατών. Ο δε σχετικός νόμος, που αποτελούσε μέτρο συμμόρφωσης της Ιταλίας προς την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του 2012, που προβλέπει τα αντίθετα, αντίκειται στο Σύνταγμα της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το όλο θέμα προέκυψε μετά από έναν επίπονο, επίμονο και πολύχρονο δικαστικό αγώνα των Διστομιτών, τον οποίο είχε ανοίξει ο αείμνηστος Ι. Σταμούλης.

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε θέση μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Π. Κουρουμπλή ο οποίος δήλωσε: «Η ιστορική αυτή απόφαση, που ουσιαστικά ανατρέπει αυτή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με το σκεπτικό ότι το επιχείρημα της ετεροδικίας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε περίπτωση εγκλημάτων πολέμου, οφείλει να προβληματίσει τις αρμόδιες αρχές και στην Ελλάδα. Η γενναία αυτή απόφαση πρέπει να συμβάλει στην υπέρβαση των όποιων δισταγμών και επιφυλάξεων εκδηλώνονται ακόμη και σήμερα από θεσμούς της ελληνικής Πολιτείας». Εξάλλου η ομάδα Αμβούργο -Δίστομο, σε μήνυμά της, τονίζει πως: «Θύματα των εγκλημάτων του εθνικοσοσιαλισμού μπορούν πάλι να ελπίζουν για αποζημιώσεις από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας απεφάσισε χθες (22 Οκτωβρίου 2014) ότι ο ιταλικός νόμος για την εφαρμογή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι αντισυνταγματικός. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να βρει ανταπόκριση (να προστρέξει) στα ιταλικά δικαστήρια».


Σχολιάστε εδώ