Στο στόχαστρο του Μαξίμου ο Δένδιας

Από το επιτελείο του πρωθυπουργού επιρρίπτουν ευθύνες στον κ. Δένδια για τις καθυστερήσεις (παλινωδίες) που υπήρξαν και ζημίωσαν πολιτικά την κυβέρνηση, εκθέτοντας τον κ. Σαμαρά, ο οποίος είχε αναλάβει προσωπική δέσμευση για την ταχύτατη προώθηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων. Πιο συγκεκριμένα, κατηγορούν τον υπουργό Ανάπτυξης ότι αυτονομήθηκε και συνέταξε ένα νομοσχέδιο χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερώσει λεπτομερώς τόσο τον άμεσα εμπλεκόμενο υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη όσο και τον πρωθυπουργό. Αφήνουν, δε, αιχμές ότι οι χειρισμοί του σε ορισμένες περιπτώσεις αποσκοπούσαν στο να διευκολύνουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Ο κ. Δένδιας έχει ενημερωθεί για τις διαρροές αυτές και δεν κρύβει την ενόχλησή του.

Πριν από το «αλαλούμ» με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είχε καταγραφεί ένα ακόμη «επεισόδιο» μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από τη Λ. Συγγρού να εκδοθεί μια επίσημη ανακοίνωση όπου θα γνωστοποιείται ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι υποψήφιος στη Β’ Αθηνών. Ούτως ώστε, όπως εξήγησε, να μπορεί στο εξής να κινείται ελεύθερα και να οργανώσει τον μηχανισμό του. Από τη Λ. Συγγρού δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημά του με το επιχείρημα ότι ήταν άκαιρο και θα ανακύκλωνε σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Αντιδρώντας ο κ. Δένδιας, έσπευσε να κάνει ο ίδιος τη σχετική ανακοίνωση, γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσφορία του κ. Σαμαρά.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αποδίδουν τη βιασύνη του στο άγχος της εκλογής του, δεδομένου ότι η μάχη στη Βʼ Αθηνών θα είναι πολύ σκληρή κι έχει να αντιμετωπίσει ισχυρούς αντιπάλους με ισχυρά ερείσματα στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Θεωρούν μάλιστα ότι ο κ. Δένδιας δεν θέλει απλώς να εκλεγεί βουλευτής, αλλά να καταλάβει και μια από τις πρώτες θέσεις, καθώς είναι γνωστό πως κάνει… όνειρα αρχηγίας. Κι είναι αυτό ακριβώς το στοιχείο που ενισχύει την καχυποψία στο επιτελείο του κ. Σαμαρά κι έχει βάλει στο μικροσκόπιο όλες τις κινήσεις του υπουργού Ανάπτυξης. Σε ανάλογο μήκος κύματος φαίνεται ότι κινείται και ο τελευταίος, αφού σε συνομιλία με βουλευτές φέρεται να είπε ότι από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να τον «κοντύνουν πολιτικά» και ότι προσπαθούν από τώρα να διαμορφώσουν το τοπίο για την επόμενη ημέρα. Εκεί αποδίδει και το γεγονός ότι στην πρόσφατη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας επιλέχτηκε ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, ο οποίος βάσει του κανονισμού του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι στις πρώτες θέσεις της ιεραρχίας. Από την απέναντι πλευρά απαντούν ότι στη συγκεκριμένη συζήτηση ο κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε ένα κρίσιμο (επικοινωνιακά) σημείο -λίγο πριν τις ομιλίες των κ. Τσίπρα και Σαμαρά- αλλά δεν το εκμεταλλεύθηκε επαρκώς. Είναι γεγονός ότι δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και αρκετοί βουλευτές σχολίαζαν στη συνέχεια στους διαδρόμους της Βουλής ότι η ομιλία του ήταν «άνευρη» και ορισμένοι ακόμη πιο επικριτικοί σημείωναν ότι ήταν «κατώτερη των περιστάσεων». Απαντώντας προφανώς στην αιχμή του κ. Δένδια ότι επιχειρούν να τον «κοντύνουν πολιτικά», παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός ικανοποίησε το αίτημά του να αποχωρήσει από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Οι πληροφορίες τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ανέφεραν ότι ο κ. Δένδιας ζητούσε επιμόνως να φύγει από την Κατεχάκη λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο της τρομοκρατίας και της Χρυσής Αυγής. Ανησυχούσε για το ενδεχόμενο να αποτελέσει στόχο μιας εκ των δύο πλευρών, περισσότερο από τον χώρο της τρομοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ