Παραμένει η διάταξη που χαρακτηρίζει… εγκληματία όποιον χρωστάει στο Δημόσιο

Και δεν σκέφθηκαν να καταργήσουν τη διάταξη του Γ. Παπακωνσταντίνου, με την οποία χαρακτηρίζεται «εγκληματίας» όποιος οφείλει στο Δημόσιο και τους φορείς του, ανεξάρτητα από το αν έχει υπαιτιότητα, δηλαδή δόλο ή βαριά αμέλεια, ως προς την αδυναμία πληρωμής! Κατά καιρούς οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν δεσμευθεί ότι η διάταξη αυτή θα καταργηθεί. Τίποτα δεν έχει γίνει και οι «εγκληματίες» φτωχοποιημένοι οφειλέτες εξακολουθούν να πηδάνε από τα μπαλκόνια στην Ελλάδα των Μνημονίων! Τι συμβαίνει, λοιπόν, με την κυβέρνηση και τον Γκίκα Χαρδούβελη; Δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πιάσουν έστω και τον στοιχειώδη σφυγμό της κοινωνίας;

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το βράδυ της Παρασκευής, σε τηλεοπτική εκπομπή του SBC, ο πρώην υπουργός κ. Παυλόπουλος ξέσπασε. Και με το δίκιο του, γιατί ήταν εκείνος που έθεσε πρώτος το ζήτημα ήδη από το 2013.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Παυλόπουλος ότι: «Είναι απορίας άξιον πως η κυβέρνηση δεν άδραξε την ευκαιρία σήμερα στη Βουλή, αφού ούτως ή άλλως γινόταν λόγος για τις οφειλές προς το Δημόσιο, να καταργήσει τη μεσαιωνικού τύπου ρύθμιση του άρθρου 3 παρ. 1 του ν. 3943/2011 -πρόκειται για την «αλήστου μνήμης» ρύθμιση Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου- που καθιερώνει πρωτοφανή αντικειμενική ευθύνη για χρέη προς το Δημόσιο. Δηλαδή καθιστά εγκληματία και οδηγεί στη φυλακή ακόμη και τον φτωχό που δεν έχει να πληρώσει τα χρέη του προς το Δημόσιο χωρίς καμία υπαιτιότητα από την πλευρά του».

Ο πρώην υπουργός επανέλαβε ότι εδώ και έναν χρόνο (Νοέμβριος 2013), ήδη από την τότε σύνοδο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, έχει θέσει το θέμα και τόνισε ότι υπάρχει σχετική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία όμως μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχει γίνει πράξη. Εκείνο όμως που είχε ιδιαίτερη σημασία ήταν η επισήμανση του Προκόπη Παυλόπουλου: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι είναι δυνατόν να τίθεται υπό την κρίση της «τρόικας» η κατάργηση αυτής της μεσαιωνικού τύπου διάταξης της κυβέρνησης Παπανδρέου με υπουργό τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Γιατί η «τρόικα» δεν έχει καμία δουλειά να αναμιγνύεται σε τέτοιες ποινικές ρυθμίσεις, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο είναι ευθέως αντίθετο προς το ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».


Σχολιάστε εδώ