Οι Τούρκοι μετατρέπουν τις ιστορικές εκκλησίες σε τζαμιά!

Ο Ντουρσούν συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, συνοδευόμενος από τον πρόξενο Ιλχάν Σενέρ, αλλά και τον διευθυντή της υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Νικόλαο Πιπερίγκο.

Ο Ντουρσούν, μετά τις εθιμοτυπίες (ανταλλαγή δώρων κ.λπ.) πέρασε στο «δια ταύτα», «εκδηλώνοντας» ενδιαφέρον για το θέμα της ανακαίνισης του τεμένους του Διδυμοτείχου (Βαγιαζίτ).

Σε αυτό το σημείο η διοίκηση της περιφέρειας ανακοίνωσε τη δέσμευση ενός κονδυλίου 7 εκατομμυρίων ευρώ για την αναστήλωση του μνημείου! Και μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι έτσι καταδεικνύεται η ποιοτική θέση της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στην ιστορία (όποια κι αν είναι αυτή), ωστόσο κάτι θα μπορούσε να… ψελλίσει η ελληνική πλευρά για την τακτική που ακολουθεί η γείτονα σε ό,τι αφορά τα ιστορικά θρησκευτικά μνημεία που υπάρχουν στην Τουρκία, με πρώτη την Σχολή της Χάλκης, που παραμένει κλειστή.

Η απαίτηση, επί της ουσίας, του Ντουρσούν έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στο Ερεγλί (πρόκειται για την ελληνική πόλη Ηράκλεια) σε τζαμί.

Μάλιστα, είναι η 9η εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Σοφία που οι Τούρκοι τη μετατρέπουν σε τζαμί, σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο ιστορικός ερευνητής Ρετζέπ Τσετίν, ο οποίος έκανε και την παρουσίαση του νέου τζαμιού, ενημερώνοντας για το τι θα επακολουθήσει: «Είναι πολύ σημαντικό γιατί η Αγία Σοφία του Ερεγλί είναι η ένατη κατά σειρά εκκλησία που μετατρέπεται σε μουσουλμανικό τέμενος και ακολουθεί (!) η μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας», ενώ σειρά για μετατροπή έχει πάρει και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας!

Η ιστορική σημασία της Αγίας Σοφίας στην Ηράκλεια μπορεί να υπολογιστεί αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι παλαιότερη και από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης! Οι προσπάθειες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έχουν εστιάσει στον Έβρο με τη δημιουργία τουρκοσυλλόγων και με σκοπό την «εγκατάσταση» ψευδοτοποτηρητή στη μουφτεία στο Διδυμότειχο – με τη γνωστή (και πετυχημένη) μέθοδο της «εγκατάστασης» ψευδομουφτήδων σε Ξάνθη και Ροδόπη.

Ο Έβρος μας ενώνει(;)

Από τη συζήτηση δεν έλειψε και η επικαιροποίηση της δέσμευσης που τον Ιανουάριο του ’13 έλαβαν ελληνικά και τουρκικά κλιμάκια (με την απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση) για συνεργασία σε θέματα πολιτικής προστασίας. Οι Τούρκοι, γνωρίζοντας τον γείτονά τους, θέλουν να ξέρουν εάν αυτό που υπέγραψαν με την προηγούμενη διοίκηση ισχύει και με την τωρινή… Ο αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι ισχύει, με δεδομένο ότι οι Έλληνες που ζουν στα σύνορα παλεύουν κυριολεκτικά κάθε χειμώνα με τα κύματα…

Βάσει, λοιπόν, εκείνης της συνάντησης οι δύο πλευρές αλληλοδεσμεύτηκαν, πως σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, κατά την οποία θα απειλούνται παρέμβριοι οικισμοί και ανθρώπινες ζωές, θα προχωρήσουν εκατέρωθεν σε τεχνητές θραύσεις αναχωμάτων και κατακλύσεις υδάτων για την αποσόβηση των κινδύνου. Μάλιστα, οι δύο αντιπροσωπείες είχαν επισκεφθεί τα Ίψαλα και τις Φέρες μια και σε αυτές τις περιοχές, λόγω της εκβολής του ποταμού Εργίνη από την Τουρκία στον Έβρο, αποτελούν τη λεκάνη όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες υδάτων, με συνέπεια να προκαλείται αυξημένος κίνδυνος πλημμυρών. Και μπορεί η Βουλγαρία να αποτελεί το μεγάλο πονοκέφαλο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία, μια και τα πλημμυρικά φαινόμενα στον Έβρο δεν είναι αποτέλεσμα της μητέρας φύσης, αλλά της βουλγαρικής ενεργειακής και αγροτικής πολιτικής, ωστόσο από το 2010 μέχρι και τη συνάντηση των ελληνικών και τουρκικών κλιμακίων οι Τούρκοι εξέτρεπαν όλα τα νερά του Εργίνη προς την ελληνική πλευρά καθώς δεν έκαναν τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν συμφωνήσει πως θα κάνουν.


Σχολιάστε εδώ