Μια χαρά πάμε…

Τα τρία μεγάλα αλβανικά κόμματα, το Δημοκρατικό, το Σοσιαλιστικό και το Σοσιαλιστικό Κίνημα θα έχουν έλληνες υποψηφίους. Το ΚΕΑΔ και το MEGA θα έχουν δικούς τους υποψηφίους, με πιθανότερο αποτέλεσμα να χαθεί ο δήμος και να κερδηθεί είτε από το Δημοκρατικό Κόμμα με τον πρώην υπουργό Εργασίας Σπύρο Ξέρρα είτε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα με τον Θεόδωρο Μίλλο…

Η διαχωριστική πολιτική συνεχίζεται και εμπεδώνεται στη Θράκη, όπου η Πολιτεία είναι όλο και πιο πολύ απούσα, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στο τουρκικό προξενείο. Είδαμε τι συνέβη στις ευρωεκλογές με το μειονοτικό κόμμα DEB. Η γραμμή τώρα είναι να υπάρχουν παντού χωριστικές παρουσίες. Έτσι, μετά την παρουσία μειονοτικού ψηφοδελτίου ακόμη και σε κυνηγετικό σύλλογο στη Ροδόπη, μαθαίνουμε ότι και στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου υπήρξε χωριστικό μειονοτικό ψηφοδέλτιο που διεκδικούσε δύο έδρες στο ΔΣ του Συλλόγου.

***

* Αν νομίζετε ότι η σκοπιανή κυβέρνηση έχει ρίξει τους τόνους, μάλλον κάνετε λάθος. Με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της «Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα», που γιορτάζουν οι Σκοπιανοί την ίδρυση της VMRO στη Θεσσαλονίκη και την προσπάθεια να καταληφθεί όλη η Μακεδονία μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα από την ηγεσία της γειτονικής χώρας. Ο πρόεδρος Ιβανόφ «θρήνησε» για τον… «διαμελισμό» της Μακεδονίας στους Βαλκανικούς Πολέμους, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Τ. Βελιάνοφσκι, λίγο-πολύ, στο μήνυμά του ζήτησε από τους συμπατριώτες του να κρατήσουν ζωντανό το μήνυμα του «μακεδονικού» επαναστατικού αγώνα και του στόχου του να «ενώσει τη Μακεδονία…».

* Στα Σκόπια, στο πλαίσιο της γνωστής εξαρχαϊστικής καμπάνιας, προβλέπεται και η οργάνωση μόνιμων εκθέσεων σε Μουσεία της χώρας. Προφανώς για να απαντήσουν στις όλο και πιο εντυπωσιακές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Ελλάδα, επιστρατεύουν κάθε μέσο. Πάντως η έκθεση που ετοιμάζονται να παρουσιάσουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Σκοπίων όχι μόνο δεν θα πείσει κανέναν, αλλά δείχνει και την απουσία επιχειρημάτων ενός άρρωστου εθνικισμού και αλυτρωτισμού. Η έκθεση θα είναι αφιερωμένη «στους διωγμένους από το Αιγαιατικό τμήμα της Μακεδονίας»…

* Η Ντόρα σε ποιον κόσμο ζει; Πάντοτε άτυχη, μια και τώρα που ήθελε να κάνει τη μεγάλη παρέμβαση έτυχαν τα γεγονότα της Κύπρου και μάλλον την εξέθεσαν. Έτσι η Ντόρα βρέθηκε να ομιλεί στην Άγκυρα για τα καλά της συνεργασίας των δύο χώρων, την ώρα που το «Barbaros» κόντευε να βγει στην παραλία της Λεμεσού.

Αλλά με τις γνωστές προσβάσεις της στα ΜΜΕ βρήκε την ευκαιρία να προβληθεί ως… προστάτης της Κύπρου. Και έτσι διαβάσαμε ότι στο αεροδρόμιο συνάντησε τον τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και του τα «έψαλλε ένα χεράκι»….

Όλοι βολεύονται…

Γνωρίζει κανείς να μας πει λεπτομέρειες για το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού; Μαθαίνουμε ότι διάφοροι πρέσβεις αποκαθίστανται εκεί μετά την αφυπηρέτηση και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε από πού χρηματοδοτείται το συγκεκριμένο Ίδρυμα. Γιατί εάν πράγματι χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος, τότε θα πρέπει να υπάρξει και λογοδοσία για τα ποσά που δαπανώνται κάθε χρόνο σε δραστηριότητες εντελώς ασαφείς και αφηρημένες…

Χαριλάου Τρικούπη έχει γίνει το ΥΠΕΞ!

Ποιοι έχουν μεγαλύτερη αγωνία από τον ίδιο τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο για τη διάσωση της κυβέρνησης; Μα όλοι εκείνοι που κατόρθωσαν, με την «πλάτη» του Β. Βενιζέλου, να βρεθούν από τη Χ. Τρικούπη ένα βήμα πιο κοντά στο Κολωνάκι, στο νεοκλασικό της Β. Σοφίας. Μπαίνοντας στο κεφαλόσκαλο του ΥΠΕΞ, σε περιτριγυρίζουν από παντού «συναγωνιστές» αλαφιασμένοι από την αγωνία της επιβίωσης…

* Δύο θέσεις στο επιτελείο της Μονγκερίνι φαίνεται να διεκδικεί η Ελλάδα στους επικεφαλής των αποστολών για το Ιράν και το Πακιστάν, όπου φέρεται να είναι και ισχυρές οι υποψηφιότητες. Όμως, λίγο η χαλαρότητα του νεοκλασικού, που ασχολείται με την ανασυγκρότηση της Ελιάς, κάτι η καχυποψία στις μικρές χώρες, όλο και περιορίζονται οι πιθανότητες για τους έλληνες υποψήφιους…

* Για να σας πούμε και τα ονόματα των υποψηφίων, αυτοί είναι ο Π. Μαυροειδής, που πέρασε διά πυρός και σιδήρου σχεδόν μια επταετία στο Πακιστάν με παράλληλη διαπίστευση στο Αφγανιστάν, όπου έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις από τους υπόλοιπους κοινοτικούς διπλωμάτες, και ο Ν. Γαριλίδης, που επιστρέφει και αυτός από την Τεχεράνη έπειτα από μια πενταετή παραμονή στην ιρανική πρωτεύουσα.

* Επέστρεψε στη Διπλωματική Υπηρεσία ο Γιώργος Κουμουτσάκος, περνώντας από το «παράθυρο» που είχε ανοίξει ο Π. Μπεγλίτης. Όσο κι αν γίνεται κατανοητό ότι οι διπλωμάτες που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική δεν μπορεί να οδηγούνται στην… ανεργία αν αποτύχουν στο εγχείρημα, από την άλλη δεν μπορεί και η Διπλωματική Υπηρεσία να γίνεται τόπος αποκατάστασης διπλωματών, που κατά βάση είναι πλέον πολιτικοί. Είναι αδικία εις βάρος όλων των άλλων…

* Είπαμε να εισακουστεί η έκκλησή μας για ενίσχυση του εμπορικού γραφείου στο Αρμπίλ, αλλά όχι με τον τρόπο που έγινε. Μαθαίνουμε ότι αντί να οργανωθεί μια σωστή αποστολή, προσελήφθη με σύμβαση, κατόπιν άνωθεν εντολής, «ειδικός» για τις ανάγκες εκπροσώπησής μας στο Αρμπίλ. Έχουν τρελαθεί τελείως στο νεοκλασικό ή απλώς, εν όψει εκλογών βολεύουμε τους δικούς μας;

* Κάπου έπιασε το αυτί μας ότι το τουρκικό γενικό προξενείο στην Κομοτηνή έχει συνολικά πάνω από εκατό ανθρώπους στο επίσημο πάγιο payroll του. Κάνει ελέγχους το ΣΔΟΕ για τέτοια εισοδήματα ή απλώς και μόνο κυνηγάει τους μεροκαματιαρήδες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα;

***

Κάποιος πρέπει να του το πει…

Ίσως είναι η στιγμή να εξηγήσει, διακριτικά, κάποιος στον πολυπράγμονα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Β. Βενιζέλο, ορισμένα βασικά στοιχεία του Κυπριακού, γιατί στις τελευταίες δηλώσεις του διαπράττει ένα αφελές λάθος. Επιμένει κάθε φορά να δηλώνει, σαν να ανακαλύπτει την Αμερική, ότι πολλά προβλήματα πηγάζουν από το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα βοηθούσε να υπάρξει αυτή η αναγνώριση.

Μα δεν του έχει πει κάνεις ότι τα τελευταία σαράντα χρόνια το πρόβλημα του Κυπριακού είναι ακριβώς αυτό; Ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία; Ότι αν αναγνώριζε την Κυπριακή Δημοκρατία η Τουρκία, δεν θα υπήρχε και κυπριακό πρόβλημα; Δεν ξέρουμε αν θέλει να πει κάτι άλλο και άλλο λέει, αλλά, πάντως, αυτήν την «πατάτα» ας την αφήσει πια γιατί εκτίθεται και ο ίδιος και η ελληνική διπλωματία.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ