Μίζερη και στις δόσεις

Πρόκειται για τη ρύθμιση που αφορά την πληρωμή σε δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, ρύθμιση που δεν δίνει τις ανάσες που περίμεναν όλες οι τάξεις της Αγοράς, ενώ περιέχει και πολλές παγίδες, με αποτέλεσμα να είναι όλοι στα κάγκελα. Αλλά και τα έσοδα που υπολογίζονται δεν θα έρθουν.

Είναι μια ρύθμιση μίζερη, που δείχνει ότι αυτοί που πήραν τις αποφάσεις δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο της Αγοράς, δεν περπατούν στο πεζοδρόμιο και, το χειρότερο, δεν ζήτησαν να μάθουν τις προτάσεις της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΕΒΕΑ, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, οι οποίες δίνουν λύσεις που κρατούν ζωντανές τις επιχειρήσεις και βοηθούν τους οφειλέτες να είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων.

Η ρύθμιση θα έπρεπε να ήταν απλή και να μην απαιτεί γνώσεις… άλγεβρας για να την καταλάβει κανείς. Θα έπρεπε να προβλέπει 100 δόσεις το λιγότερο για όσους έχουν οφειλές σε Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς κανένα όριο οφειλής, με διαγραφή όλων των ΛΗΣΤΡΙΚΩΝ προσαυξήσεων και των προστίμων και, στη χειρότερη περίπτωση, καταβολή μόνο του 20% και με επιτόκιο μικρότερο του 4,56%. Μια τέτοια ρύθμιση, κύριε Σαμαρά, θα τους ικανοποιούσε όλους και κερδισμένο θα ήταν το Δημόσιο, που θα είχε έσοδα για να κλείσει ανοικτές πληγές, ενώ θα ωφελούνταν εκλογικά και τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Τρελάθηκαν όλοι οι επικεφαλής των φορέων της Αγοράς, που δέχονται μεν ότι είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση, αλλά τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις. Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρεται σε αρνητικές παραμέτρους που πρέπει να διορθωθούν και στέλνει στο Μαξίμου το μήνυμα: «Η Αγορά και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσδοκούν ότι αυτές οι ρυθμίσεις θα πρέπει να αποτελέσουν ουσιαστική συνεισφορά στην αποκατάσταση της βιωσιμότητάς τους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια με περιορισμούς να χάσουμε και αυτήν την ευκαιρία».

Δεν ζητάει κανένας χάρη…

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν στην κυβέρνηση είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η χρεοκοπία της χώρας προκάλεσε και τη χρεοκοπία των επιχειρήσεων, με την κατάρρευση της Αγοράς, την αναδουλειά, τα λουκέτα και την αδυναμία πληρωμής των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και στην Εφορία. Επομένως, δεν γίνεται να φορτώνονται οι επιχειρήσεις με εξωφρενικές προσαυξήσεις και πρόστιμα, όταν μάλιστα το ίδιο το Δημόσιο έχει φορτώσει με φέσια δισεκατομμυρίων ευρώ πολλές από αυτές.

Δυστυχώς οι καλοί μας οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που φροντίζουν μόνο για τον εαυτούλη τους, την Παρασκευή, αντάμα χέρι χέρι, ψήφισαν την τροπολογία ως έχει, ούτε ένα… γιώτα δεν άλλαξε, παρότι την προηγούμενη, στα κανάλια, έλεγαν ότι θα γίνουν αλλαγές, τουλάχιστον ως προς την… κλίμακα της μείωσης των προσαυξήσεων. Προφανώς, γιατί η «τρόικα» δεν είχε δώσει την άδειά της. Να τους χαιρόμαστε.


Σχολιάστε εδώ