Μήνυμα Σαμαρά σε Τσίπρα μέσω Αβραμόπουλου

Όταν τηλεφώνησαν από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο ιδιαίτερο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας για να μεταφέρουν το αίτημα του προέδρου Αλέξη Τσίπρα να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, αρχικά επικράτησε αμηχανία. Πολύ αξιόπιστη πηγή ανέφερε ότι ο μόνος που δεν… πτοήθηκε ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η πρώτη κίνηση που έκανε ο υπουργός ήταν να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και να του εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να γίνει αυτή η συνάντηση. Εκτός από τη θεσμική τάξη που έπρεπε να τηρηθεί, ο κ. Αβραμόπουλος φέρεται να υποστηρίζει ότι στα ζητήματα εθνικής υφής απαιτείται ενότητα και συνεννόηση, κάτι το οποίο φάνηκε τόσο από τη δήλωσή του όσο και από την ενδελεχή ενημέρωση που έκανε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι πέτυχε ο Αβραμόπουλος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όμως έκανε και κάτι ακόμα, που δεν έχουν την ψυχραιμία να το αναλογιστούν κάποιοι από το αποκαλούμενο «περιβάλλον Σαμαρά». Ως αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο Δημ. Αβραμόπουλος ξεπέρασε τις αγκυλώσεις και τους μικροκομματικούς περιορισμούς, εκφράζοντας μια σημαντική μερίδα υποστηρικτών της Νέας Δημοκρατίας που θέλει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το ζητούμενο, που δεν το αντιλήφθηκαν οι θερμοκέφαλοι και οι φανατικοί οπαδοί, οι οποίοι επιδόθηκαν σε λεκτικούς βανδαλισμούς και σε ποδοσφαιρικής αντίληψης κριτική από διάφορα ακραία ιστολόγια.

Ακόμα και ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από τις αντιδράσεις διαφόρων οπαδών του παραπολιτικού «εξτρεμισμού» και της δεξιάς αντιλογίας, που περιορίζουν με την κριτική τους την επιρροή της παράταξης στον κεντροδεξιό και στον μεσαίο χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σαμαράς φέρεται να ζήτησε από τους συνεργάτες του που έχουν επαφές με αυτά τα μπλογκ (και ειδικά με μια ομάδα που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη στη Θεσσαλονίκη) να πέσουν οι τόνοι.

Στη λογική του Κων. Καραμανλή

Την ίδια στιγμή, ακόμα και από τους αποκαλούμενους «Καραμανλικούς» μεταδίδονταν πολύ θετικά μηνύματα για τη συνάντηση Αβραμόπουλου και Τσίπρα. «Όπως είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον κ. Πέτρο Μολυβιάτη τις στιγμές των θρυλικών αντιπαραθέσεών του με τον Ανδρέα Παπανδρέου στη Βουλή, στην πολιτική δεν επιτρέπονται κενά», σχολίασε κορυφαίο στέλεχος.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Αβραμόπουλος έπραξε το αυτονόητο και το θεσμικά επιβεβλημένο, ως αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όμως έκανε κάτι πιο σημαντικό: Έδειξε ότι η κεντροδεξιά παράταξη δεν ταλαιπωρείται από φοβίες, όπως εκείνες που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στη σημερινή του κατάσταση.

Δεν είναι τυχαίο το ότι η παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στο Πεντάγωνο επί τρεισήμισι ώρες δεν ενόχλησε τόσο τους άμεσα εμπλεκομένους ή εκείνους που κάλυπταν το ρεπορτάζ αλλά τους εκφραστές των συνιστωσών που «δημοσιογραφούν» από κάποια ιστολόγια εκτοξεύοντας «κιτρινιές». Χαρακτηριστικές είναι οι αναρτήσεις ορισμένων ότι μετά την ενημέρωση προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εισηγήθηκαν τη διαγραφή του Αβραμόπουλου από την ΚΕ της ΝΔ και από κάθε αξίωμα στο κόμμα!

Οι χουλιγκανισμοί

Την αντίληψη ότι η ΝΔ δεν έχει κάτι να κρύψει, αντιθέτως μπορεί να συνομιλήσει με οποιονδήποτε από τον ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να υποστηρίζει και ο γραμματέας Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος σχολίασε θετικά σε παρέα με φίλους του από την ΟΝΝΕΔ «την ανωτερότητα που έδειξε ο Αβραμόπουλος ακόμα και απέναντι στην αυθάδεια του Τσίπρα, που έμοιαζε σαν πρόεδρος κομματικής νεολαίας μπροστά του».

Στην ίδια λογική κινούνται και κομματικές οργανώσεις της ΝΔ (όπως της Καλλιθέας, των Πετραλώνων, του Χαλανδρίου αλλά και η κεντρική του Πειραιά). Στελέχη αυτών των οργανώσεων έστειλαν προς τη Συγγρού το μήνυμα πως «αν θέλουμε να αντιστραφεί το κλίμα στη βάση, πολλοί είναι εκείνοι που πρέπει να ακολουθήσουν την πρακτική Αβραμόπουλου και να μιλήσουν ανοικτά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να καταλάβουν οι μεν τι θέλουν να διαχειριστούν οι δε».

Όταν το βράδυ της Πέμπτης επικοινωνήσαμε με κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης στην Καλλιθέα με σαφείς αναφορές στην περίοδο διακυβέρνησης από τον Καραμανλή, υποστήριξε ότι όπως ο Αβραμόπουλος έδειξε πώς γίνεται η πολιτική με ίσους όρους έτσι πρέπει να το δείξουν και υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Δένδιας, ο Κικίλιας και ο Ντινόπουλος.

Τι λέει η βάση

«Όπως βγαίνουμε και δεχόμαστε την κριτική του κόσμου για τις ψεύτικες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε μια δύσκολη περιοχή, της Β΄ Αθήνας, και με τους Χρυσαυγίτες να ενισχύονται, έτσι και οι υπουργοί πρέπει να παρουσιάσουν την κατάσταση, για να μην υπόσχονται ψέματα κάποιοι. Από την ώρα που έγινε η συνάντηση του Αβραμόπουλου με τον Τσίπρα, από τη Σιβιτανίδειο μέχρι την αγορά της Καλλιθέας στον Άγιο Νικόλαο και από τους Άγιους Πάντες μέχρι τις Τζιτζιφιές, όλοι οι Νεοδημοκράτες έλεγαν ότι, επιτέλους, κάποιος έκανε τους Συριζαίους και τους λαϊκιστές να μας κρίνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Το εναρκτήριο λάκτισμα το έδωσε ο κ. Αβραμόπουλος, η δυναμική υπάρχει, το θέμα για την ηγεσία της ΝΔ είναι να το αντιληφθεί.


Σχολιάστε εδώ