Κουβέλης: «Ή με τη ΔΗΜΑΡ ή με τον Καμμένο»

Ωστόσο, όπως πληροφορείται το «Π», στους κόλπους των βουλευτών επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια, με την πλειονότητα να διατυπώνει την πεποίθηση πως «έτσι όπως πάμε, δεν θα μπορέσουμε να συγκροτήσουμε ψηφοδέλτια».

Βασική θέση για την ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου είναι ότι «δεν υπάρχουν ούτε οι αναγκαίοι συσχετισμοί ούτε και οι πολιτικές προϋποθέσεις για να προκύψει μια άλλη προοδευτική κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή και κάνει λάθος όποιος ξορκίζει τις εκλογές». Με αφορμή τα παραπάνω, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στα σενάρια της επόμενης μέρας, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του. Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, έστειλε βαρυσήμαντο μήνυμα που συμπυκνώνεται στη φράση: Αν η Κουμουνδούρου θελήσει να έχει ανοιχτή γραμμή με τη Δημοκρατική Αριστερά, θα πρέπει να κλείσει τη γραμμή με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θελήσει, για παράδειγμα, αν καταταγεί πρώτη δύναμη -δεν σπεύδω ούτε να προφητεύσω ούτε να εκτιμήσω- και ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ψήφο ανοχής από τη ΔΗΜΑΡ, σας είπα ευθέως ποια είναι τα προσδιοριστικά στοιχεία. Αν με καλούσατε να σας απαντήσω ποια επαφή και ποια συνάφεια υπάρχει μεταξύ του προγράμματος, της πολιτικής παρουσίας και της πολιτικής θέσης της Δημοκρατικής Αριστεράς με τους ΑΝΕΛ, θα σας έλεγα καμία», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι Δημοκρατική Αριστερά και Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πάνε μαζί. Κατά τα λοιπά, οι παροικούντες την… Αγίου Κωνσταντίνου απλώνουν τις «κεραίες» τους παντού, σχολιάζοντας τόσο τη δημιουργία νέων κινήσεων στο πολιτικό σκηνικό του τόπου όσο και τα σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού, που φούντωσαν το τελευταίο διάστημα.

Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ υποδέχτηκαν με μια τάση σαφούς υποτίμησης την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του Σπύρου Λυκούδη. «Είναι προδήλως αντιφατικό να επιδιώκεις τη συνένωση ενός χώρου ανακοινώνοντας παράλληλα ότι δημιουργείς άλλο ένα αυτόνομο κομμάτι του», έλεγαν και αναρωτιούνταν αν ο κ. Λυκούδης έχει συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο η κίνησή του να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Δηλαδή την περαιτέρω πολυδιάσπαση του χώρου. Πολλά ερωτήματα επίσης προκάλεσε στο εσωκομματικό πεδίο της ΔΗΜΑΡ και η παρουσία στην εκδήλωση Λυκούδη της Μαρίας Ρεπούση. Η ίδια, άλλωστε, αποτελεί μια από τις βασικές φωνές της τάσης που επιθυμούσε την αριστερή στροφή της ΔΗΜΑΡ και τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ -κάτι που οδήγησε την ομάδα Λυκούδη να αποχωρήσει και να δημιουργήσει δικό της πολιτικό φορέα- με αποτέλεσμα οι εχθροί της να μεταφράζουν την εκεί συμμετοχή της ως «προσπάθεια να προσδεθεί κάπου».

«Όχι σε συγκυβέρνηση ειδικού σκοπού»

Την ίδια ώρα, η Δημοκρατική Αριστερά απαντά απολύτως αρνητικά στο ενδεχόμενο κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με αλλαγή πρωθυπουργού, στην οποία θα συμμετέχουν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις με τη σημερινή κυβέρνηση. Όπως διευκρίνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Θανάσης Θεοχαρόπουλος, «το ζήτημα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές» και η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να συμμετέχει ή να στηρίζει κυβερνητικό σχήμα με κυρίαρχες τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. «Αν εννοείτε μια κυβέρνηση όπου θα συμμετέχουν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις με τη σημερινή κυβέρνηση, με αλλαγή πρωθυπουργού, η απάντηση είναι ξεκάθαρη και είναι αρνητική», σημείωσε, προσθέτοντας πως ο στόχος του κόμματος είναι μια προοδευτική και δίκαιη κοινωνία. Αυτός ο στόχος απαιτεί συγκλίσεις προοδευτικών δυνάμεων. Υιοθετώντας, δε, τη «γραμμή Κουβέλη», ο κ. Θεοχαρόπουλος έσπευσε στους ίδιους τόνους να ξεκαθαρίσει ότι στις πολιτικές δυνάμεις της προοδευτικής διακυβέρνησης «δεν μπορεί να συμπεριληφθούν δυνάμεις της αντιπολιτευτικής Δεξιάς, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αφού οι πολιτικές τους θέσεις είναι συντηρητικές και δεν συνάδουν με ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας».


Σχολιάστε εδώ