Κι άλλος καραμανλικός στο κλαρί…

* Ένας ακόμη γνωστός Νεοδημοκράτης πήρε το… όπλο του και πυροβολεί την κυβέρνηση. Πρόκειται για τον πρώην ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη, που πριν μετακομίσει στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν πρόεδρος της ΔΑΚΕ και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ. Ο οποίος, αντίθετα με τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι το χρέος είναι βιώσιμο, δηλώνει ότι δεν είναι διαχειρίσιμο. Μιλάει για «βουλγαροποίηση» των μισθών και για μια «ραγδαία αναπροσαρμογή προς τα κάτω στο βιοτικό επίπεδο λαού αναπτυγμένης χώρας που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στη σύγχρονη μεταπολεμική ιστορία»! Και κλείνοντας εξαπολύει το πάρθιο βέλος, «όλα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης», προστιθέμενος έτσι στον μακρύ κατάλογο βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των ΑΝΕΛ και ανεξάρτητων που ζητούν κάτι ανάλογο. Και κλείνω με μια… μικρή επισήμανση: Ο Κώστας Πουπάκης είναι γνωστός για τα καραμανλικά του αισθήματα. Αυτό σίγουρα κάτι λέει…

* Δεν γνωρίζω από πού αντλούν αυτή τους την αισιοδοξία, αλλά παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, υψηλά ιστάμενοι, παρακαλώ, επιμένουν ότι «δύο με τρεις βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων σκοπεύουν να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Στην… εύλογη παρατήρηση ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει ουσιαστικά τη διάσπαση του κόμματος του οποίου ηγείται ο Π. Καμμένος, απαντούν με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο: «Αν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις (σ. σ.: εννοούν από την πλευρά της ηγεσίας της ΝΔ), αυτό θα συμβεί». Ο χρόνος θα δείξει αν θα δικαιωθούν οι προσδοκίες τους. Προς το παρόν αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι στο παρασκήνιο υπάρχουν έντονες διεργασίες.

* Μπορεί ο Αργ. Ντινόπουλος να είπε καθαρά ότι έλαβε το μήνυμα που έστειλε το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη δημόσια αντιπαράθεσή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ωστόσο στη Νέα Δημοκρατία κάθε άλλο παρά… αισιόδοξοι είναι. Για έναν επιπρόσθετο λόγο: Παράγοντες της Λ. Συγγρού εκφράζουν ανοιχτά τον προβληματισμό τους για το ότι το κόμμα θα πάει σε εθνικές εκλογές με υπουργό Εσωτερικών τον κ. Ντινόπουλο. Θα ήθελαν, λένε, ένα άλλο πρωτοκλασάτο στέλεχος.

* Η μεγάλη υποχώρηση της δύναμης της Χρυσής Αυγής, οι δημοσκόποι την υπολογίζουν γύρω στο 5-6%, έφερε χαμόγελα στη Λ. Συγγρού, που ωστόσο δεν κράτησαν για πολύ. Κι αυτό διότι διαπίστωσαν ότι οι ψηφοφόροι, που κατά κύματα εγκαταλείπουν το ναζιστικό μόρφωμα, δεν κατευθύνονται κατά μεγάλο μέρος -όπως ήλπιζαν- προς τη Νέα Δημοκρατία, αλλά προς τον… ΣΥΡΙΖΑ! Προς δικαίωση όσων την προηγούμενη διετία επέμεναν ότι όσοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή στις εκλογές του 2012 δεν ήταν, στην πλειονότητά τους, «ναζιστές» και «ακροδεξιοί», αλλά αγανακτισμένοι με την πολιτική των Μνημονίων.

* Το όνομα της δυναμικής αρχαιολόγου Δέσποινας Κουτσούμπα, εκλεγμένης με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Περιφέρεια Αττικής, ακούγεται για την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Θα πρόκειται για ένα άνοιγμα προς τα αριστερά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ένα πρόσωπο που τυγχάνει πολύ μεγάλης αποδοχής στο υπουργείο, με διαρκή παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες αλλά και στις ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες.


Σχολιάστε εδώ