Καβάντζα τα ελάχιστα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για το νέο Μνημόνιο!
Η συμφωνία, που περιλαμβάνει υποχρεωτικούς όρους και συνιστά ένα νέο Μνημόνιο που θα αντικαταστήσει το τέλος του σημερινού προγράμματος χρηματοδότησης, έχει ως προαπαιτούμενο τη δέσμευση διαθέσιμων χρηματοδοτικών πηγών προκειμένου να διαμορφωθεί με δικά μας χρήματα αυτή τη φορά η λεγόμενη «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης».
Αυτή θα αποτελείται από το «μαξιλαράκι» του ΤΧΣ -αφαιρουμένων των λίγων, όπως όλα δείχνουν, χρημάτων που θα χρειαστούν μετά τα τεστ αντοχής των τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίησή τους-, από κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών που προέκυψαν από ελληνικά ομόλογα και από χρηματικά ποσά που ανήκουν σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, όπως είναι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, οι προκαταβολές κοινοτικών κονδυλίων κ.λπ.
Δεδομένου ότι μόνο το εναπομείναν «μαξιλάρι» του ΤΧΣ αναμένεται να μην είναι μικρότερο από 10 με 10,5 δισ. ευρώ, όλα δείχνουν ότι η «προληπτική γραμμή πίστωσης» θα κυμαίνεται μεταξύ 14 έως 18 δισ. ευρώ, με τα ασφαλιστικά ταμεία να συνδράμουν με ένα ποσό που υπολογίζεται γύρω στα 3 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ υπολογίζονταν στις αρχές του χρόνου στα 4,5 δισ. ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, που προέρχονται από το μηνιαίο δελτίο της γενικής κυβέρνησης και αφορούν το πρώτο οκτάμηνο του 2014 (Ιανουάριος – Αύγουστος), έχουν περιοριστεί κατά 1,2 δισ. ευρώ.
Έλλειμμα 1 δισ. ευρώ το 2014
Πέρα από τη συνεχή απομείωση των αποθεματικών, που ουσιαστικά δεν θα υπάρχουν μετά τις δεσμεύσεις που αναφέραμε, αφήνοντας δίχως ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας ακόμα και την κανονική καταβολή των συντάξεων σε περίπτωση ατυχήματος, τα ασφαλιστικά ταμεία θα κλείσουν τη φετινή χρονιά με έλλειμμα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο εννιάμηνο εκτός ορίων βρίσκονται και τα τρία μεγάλα Ταμεία, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ και ΟΓΑ. Αναλυτικά, ο ΟΑΕΕ έχει δαπανήσει το 106,3% της κρατικής επιχορήγησης, έχει δηλαδή δαπανήσει το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης (850 εκατ. ευρώ) και έχει λάβει επιπλέον 320 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως ο ΟΓΑ έχει ήδη δαπανήσει 2,1 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2,5 δισ. που προβλέπονται και αντιστοιχούν στο 86,3% της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ το ΙΚΑ έχει διαθέσει για την πληρωμή των συντάξεων το 85,6%, δηλαδή 2,03 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2,2 δισ. που έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Εκτός προϋπολογισμού βρίσκεται ήδη και η δαπάνη για το ΕΚΑΣ, καθώς έχει φτάσει στο 121,8% της κρατικής χρηματοδότησης.
Συνολικά, εκτιμάται ότι το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί από το ειδικό αποθεματικό και από εσωτερικά δάνεια, με μετακύλιση των υποχρεώσεων στους πρώτους μήνες του 2015. Η ίδια λογική λειτουργεί και σε σχέση με τα χρέη των Ταμείων προς τρίτους, κυρίως τον ΟΑΕΔ και τον ΕΟΠΥΥ. Τα Ταμεία, κυρίως το ΙΚΑ, εισπράττουν, αλλά δεν αποδίδουν το σύνολο των εισπραττόμενων κεφαλαίων στους δύο οργανισμούς.
Τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά στους εκπροσώπους της «τρόικας», οι οποίοι περιμένουν να δουν, εκτός από το ταμειακό έλλειμμα, που μετριέται σε μηνιαία βάση, και το αναλογιστικό, ώστε να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση τη λήψη μέτρων άμεσης απόδοσης.
Βρούτσης: Ό,τι δείξουν οι μελέτες…
Με τη γνωστοποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε στα μέσα της εβδομάδας (με συνέντευξη στον Βήμα 99,5), ως… μετά Χριστόν προφήτης, να δηλώνει πως δεν αποκλείονται νέα επώδυνα μέτρα: «Εάν η αναλογιστική μελέτη, την οποία περιμένουμε, δείξει ότι τα στοιχεία είναι θετικά, δεν θα αυξηθούν αυτή τη στιγμή ούτε τα όρια ηλικίας ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις.
Θα δούμε λοιπόν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου ποια είναι τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών -θα έχουν έναν μεγάλο και πρωτόγνωρο βαθμό αξιοπιστίας- και από εκεί θα βγάλουμε και συμπεράσματα».
Να υπενθυμίσουμε πως στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και «τρόικας» βρίσκονται ήδη το σχέδιο ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, η καθιέρωση της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ από την 1.1.2015, που θα συνοδεύεται όμως από αύξηση κατά πέντε έτη του εργάσιμου χρόνου (20ετία αντί 15ετίας), και κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.