Ηθική και οικονομική θα ήταν η βλάβη από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Εναντίον της εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης είχαν προσφύγει στο ΣτΕ φορείς της αγοράς, μεταξύ των οποίων και η ΓΣΕΒΕΕ, μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της αίτησης ακύρωσης που έχει ασκηθεί.

Θα είναι δυσεπανόρθωτη η ηθική βλάβη των αιτούντων στο δικαίωμα της άσκησης της θρησκευτικής λατρείας και ανεπανόρθωτη η οικονομική βλάβη.

Συγκεκριμένα, η απόφαση έχει ως εξής:
«7. Επειδή, η Επιτροπή κρίνει ότι η μεν ηθική βλάβη των αιτούντων η αναφερόμενη στο δικαίωμα του ελευθέρου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής, καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, παρίσταται αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη. Η δε οικονομική βλάβη πιθανολογείται επίσης ως ανεπανόρθωτη ή πάντως δυσχερώς επανορθώσιμη, από τα προσκομισθέντα από αυτούς στοιχεία και μελέτες αρμοδίων ερευνητικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκτιμώμενα υπό το φως της κοινώς γνωστής οικονομικής κρίσεως, τα στοιχεία δε αυτά δεν αμφισβητούνται ούτε αποκρούονται από τη Διοίκηση. Εξάλλου, η επίκληση εκ μέρους της Διοικήσεως της εξαγωγής συμπερασμάτων από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ως λόγου δημοσίου συμφέροντος κωλύοντος τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, δεν δύναται να αντισταθμίσει την πιθανολογούμενη βλάβη των αιτούντων, πολλώ μάλλον καθ’ όσον η Διοίκηση δεν επικαλείται ούτε προσκομίζει στοιχεία ή μελέτες επί των οποίων δύναται να θεμελιωθεί προσδοκία θετικών αποτελεσμάτων από το επίμαχο μέτρο.

Τέλος, η ανάγκη εξυπηρέτησης του αυξημένου αριθμού των τουριστών της χώρας και τις Κυριακές δύναται να καλυφθεί με την εφαρμογή της προμνημονευθείσας παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013, δυνάμει της οποίας ο Αντιπεριφερειάρχης εξουσιοδοτείται να εκδώσει απόφαση για τον ορισμό περιοχών της περιφερείας του στις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία και τις Κυριακές καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ., υπό τον όρο να μην ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων, να μη λειτουργούν ως «κατάστημα εντός καταστήματος» και να μη βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εκπτωτικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά».

Στην Επιτροπή που συνεδρίασε σε συμβούλιο μετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτ. Ρίζος και οι σύμβουλοι Δ. Μαρινάκης και Μ. Καραμανώφ, με γραμματέα τη Μ. Παπασαράντη.


Σχολιάστε εδώ