Δεν είμαστε φθηνή χώρα!

Αν είχαν κάνει μια τέτοια έρευνα οι κατά καιρούς υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομικών, σίγουρα το κόστος ζωής θα ήταν μικρότερο και θα είχαν πάρει ανάσες οι χαμηλού εισοδήματος οικογένειες. Αλλά αυτό έλειπε, να ασχοληθούν με τον λαουτζίκο οι κύριοι υπουργοί…

Από τη σύγκριση των τιμών ενός σούπερ μάρκετ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη προκύπτει ότι η πρώτη είναι πιο ακριβή από τη δεύτερη, ενώ σε σχέση με τις τιμές σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία, Νορβηγία, Ολλανδία και Ρουμανία η Ελλάδα δεν είναι φθηνή χώρα σε πολλά βασικά προϊόντα, όπως στο ψωμί, σε όλες τις κατηγορίες, και στα τυριά. Και αυτό πιστεύουμε ότι θα προβληματίσει τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Η Ρουμανία η πιο φθηνή αγορά

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα για τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης στην Ελλάδα και σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την ανάλυση του Ευάγγελου Λαζαρίδη, παρατίθενται στον πίνακα που παραθέτουμε παραπλεύρως. Με βάση τα στοιχεία του πίνακα προκύπτουν τα εξής:

α. Η Γερμανία φαίνεται ότι είναι η ακριβότερη χώρα, σε απόλυτους αριθμούς, διότι δεν ερευνήθηκαν τα εισοδηματικά επίπεδα… Οι διαφορές είναι γνωστές σε κάθε περίπτωση.

β. Φθηνή χώρα είναι η Πορτογαλία και λίγο ακριβότερη από την Πορτογαλία η Ισπανία, που είναι πολύ ακριβή στο κρέας. Τα εισοδηματικά τους επίπεδα υπολείπονται των εισοδημάτων της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας, αλλά είναι συγκρίσιμα με τα επίπεδα της Ελλάδας, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat.

γ. Η Ελλάδα δεν είναι φθηνή χώρα σε αρκετά προϊόντα, αλλά είναι φθηνότερη από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία. Η Ελλάδα είναι ακριβή κυρίως στο ψωμί, όλων των κατηγοριών, και επίσης στα τυριά. Το ακριβότερο ψωμί -σταρένιο- πωλείται στη Γερμανία.

δ. Στα κρέατα οι τιμές είναι αυξημένες στην Ισπανία, στην Ολλανδία και στη Νορβηγία. Η Ελλάδα είναι σημαντικά φθηνότερη στο κόκκινο κρέας όλων των ποιοτήτων, στο κοτόπουλο και στη γαλοπούλα.

ε. Η Νορβηγία είναι πολύ ακριβή στα τυριά, στο μοσχάρι, στο πρόβατο και στο κοτόπουλο.

στ. Η Ολλανδία είναι ακριβή στα τυριά, παρότι έχει καλύτερα οργανωμένη παραγωγή τυριών από άλλες χώρες, και αν και έχει καλή κτηνοτροφική παραγωγή, τα κρέατά της είναι σε υψηλά επίπεδα κόστους λιανικής…

ζ. Από τη Ρουμανία τα στοιχεία είναι λίγα, αλλά δείχνουν πως είναι η πιο φθηνή αγορά σε τιμές λιανικής πώλησης.

Στο Παρίσι ένα ακτινίδιο (κομμάτι) πωλείται 0,50 ευρώ σε καταστήματα της γειτονιάς με οπωροκηπευτικά!

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία προέρχονται από τις πρεσβείες μας στη Νορβηγία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.


Σχολιάστε εδώ