Δεν ανατρέπεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι ο πολιτικός χρόνος τρέχει με μεγάλες ταχύτητες και ως εκ τούτου δεν αποκλείουν να προκύψουν εξελίξεις ακόμα και πριν από τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο. «Προεκλογικό άρωμα» έχουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα ληξιπρόθεσμα και τα «κόκκινα δάνεια» εκτίμησε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας μιλώντας στον Real FM. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι πανικόβλητη η συγκυβέρνηση σπεύδει να εξαγγείλει μέτρα (ληξιπρόθεσμα χρέη και κόκκινα δάνεια) που ανέδειξε ως κυρίαρχα ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ και αποτέλεσαν την αφετηρία της δημοσκοπικής εκτόξευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εκτιμούν ότι το κλίμα υπεροχής τους δεν ανατρέπεται ό,τι και εάν κάνει η συγκυβέρνηση, η οποία το μόνο που κάνει είναι να ακολουθεί την Κουμουνδούρου στις πρωτοβουλίες που παίρνει.

Και ανησυχίες…

Μπορεί η δημοσκοπική πρωτιά να είναι καθαρή σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο στην Κουμουνδούρου βλέπουν με ανησυχία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι δεύτερο κόμμα, πίσω από τη ΝΔ, στις ηλικίες πάνω από τα 60, παρότι ο Αλ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ εξήγγειλε την επαναφορά της 13ης σύνταξης για συντάξεις μέχρι τα 700 ευρώ. Έτσι, το επόμενο διάστημα τα στελέχη του κόμματος, με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό, που προβλέπει συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και κυρίως στην ύπαιθρο, θα προσπαθήσουν να πείσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των συνταξιούχων.

Στο ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας ότι έχει ήδη προεξοφληθεί η πορεία προς τη διακυβέρνηση -τόσο στο εσωτερικό όσο και κυρίως στο εξωτερικό-, χαράσσουν προσεκτικά τα βήματα της πολιτικής τους παρέμβασης. Χαρακτηριστική ήταν η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο υπουργείο Άμυνας και η συνάντησή του με τον Δ. Αβραμόπουλο και το επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου, έπειτα από πολύωρη ενημέρωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις του έκανε λόγο για την ανάγκη θωράκισης της Εθνικής Άμυνας και της στήριξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλώσεις που αν μη τι άλλο είναι ασυνήθιστες για αρχηγό αριστερού κόμματος. Στη ρεαλιστική προσαρμογή του κόμματος, που ήδη λειτουργεί ως οιονεί μελλοντική κυβέρνηση της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό του διάγει μια περίοδο «μορατόριουμ», αφού η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη αρκείται στην καταγραφή των απόψεών της και σε καμία περίπτωση δεν προχωράει σε κινήσεις που θα ερμηνεύονταν ως κινήσεις που δυσκολεύουν τη συνεχώς ανοδική πορεία του κόμματος.

Έτσι, σε μια κίνηση καλής θέλησης, η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έθεσε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την τροπολογία για το θέμα των συμμαχιών (ταλανίζει συνέχεια το εσωτερικό του κόμματος), αφού έλαβε τη διαβεβαίωση του Αλ. Τσίπρα ότι το θέμα θα συζητηθεί αναλυτικά σε επόμενη συνεδρίαση του οργάνου.

Το θέμα των συμμαχιών δεν είναι τόσο απλό και σε κάθε περίπτωση θα το βρίσκει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού από μερίδα της ηγεσίας προωθείται η θέση ότι το κόμμα μπορεί να συνεργαστεί με βουλευτές που θα αντιταχθούν στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε πλυντήριο στελεχών του προηγούμενου πολιτικού καθεστώτος, που με την ψήφο τους στήριξαν τους διάφορους μνημονιακούς νόμους.

Το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει μόνο θεωρητικό χαρακτήρα, αφού η όποια διεύρυνση των ψηφοδελτίων θα σημάνει έλευση νέων προσώπων που θα προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, κάτι που, όπως είναι φυσικό, δεν θα δουν με καλό μάτι οι παλιοί του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ