Ανακάλυψε ο Ράμα αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα!

Καθώς συνεχιζόταν η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Τιράνων και Βελιγραδίου, έγινε γνωστό ότι ο κ. Ράμα, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «FAZ», όχι μόνο προσπάθησε να διαψεύσει ότι υπήρξαν επεισόδια εις βάρος μελών της ελληνικής μειονότητας στη Δερβιτσάνη, αλλά απροκάλυπτα πρόβαλε και θέμα αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη «Μεγάλη Αλβανία», δήλωσε ότι αποτελεί απλώς τον «εφιάλτη» των Σέρβων και των άλλων γειτόνων της Αλβανίας, ενώ δεν αποτελεί επίσημη πολιτική της χώρας του. Για να αποδείξει μάλιστα τις «καλές» προθέσεις του αλβανικού έθνους, ο κ. Ράμα, και με αφορμή τη «σημαία – χάρτη» που εμφανίστηκε στο γήπεδο του Βελιγραδίου και αποτύπωνε τη «Μεγάλη Αλβανία» να καταλαμβάνει τη Νότια Σερβία, το Τέτοβο, τη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και την Κέρκυρα, προέβη σε μια απαράδεκτη δήλωση υποστηρίζοντας λίγο-πολύ την ύπαρξη αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα.

«Οι Αλβανοί στην Αλβανία, στο Κόσσοβο, στη “Μακεδονία”, στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο και στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ πρόβλημα, απλώς προσπάθησαν να αποτρέψουν την εθνοκάθαρση εις βάρος τους και να μην επιτρέψουν να ασκείται πολιτική διακρίσεων εις βάρος τους. Δεν φταίνε οι Αλβανοί που έχουν τις εστίες τους σε τόσες χώρες της περιοχής…», δηλώνει ο κ. Ράμα, επαναφέροντας φυσικά με άλλο τρόπο το θέμα του αλβανικού εθνικισμού και αλυτρωτισμού.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είχε προηγηθεί η απαράδεκτη απαίτηση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, που υποβλήθηκε στον έλληνα πρεσβευτή Λ. Ροκανά, για απόσυρση της ανακοίνωσης της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όπου για τη βράβευση Βορειοηπειρώτισσας είχε χρησιμοποιηθεί ο όρος «Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου». Φυσικά -και πολύ ορθά- η Προεδρία της Δημοκρατίας απέρριψε αυτήν την απαίτηση, η οποία μάλλον εκνευρισμό προκάλεσε και στον ίδιο τον κ. Παπούλια, ο οποίος είναι από τους λίγους πολιτικούς στην Ελλάδα που επένδυσε ήδη από τη δεκαετία του ’80 στην ελληνοαλβανική προσέγγιση και είναι ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορηθεί για αντιαλβανισμό.

Η Αθήνα βλέπει να έχει καταρρεύσει η πολιτική της έναντι της Αλβανίας, ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα που προσέφερε με κάθε τρόπο τη στήριξή της στα Τίρανα. Στο μείζον θέμα της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών όχι μόνο δεν δέχτηκε η αλβανική πλευρά να τηρήσει τα υπεσχημένα, αλλά ούτε καν να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συμφωνία. Και όχι μόνο αυτό. Την περασμένη εβδομάδα άρχισε και η ποινική διαδικασία εναντίον όσων είχαν συμβάλει στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για την επίτευξη της συμφωνίας, που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για… «παράδοση τμήματος της επικράτειας».

Και όλα αυτά ενώ η Ελλάδα, με ιδιαίτερο ζήλο, στήριξε στην ΕΕ την Αλβανία, ενώ και ο ίδιος ο Β. Βενιζέλος έχει προσωπικά βοηθήσει τον Έ. Ράμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βενιζέλος ξεπάγωσε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική οικονομία περίοδο ποσό 2,5 εκατ. ευρώ, το οποίο για κάποιον απροσδιόριστο λόγο είχε αποφασίσει να προσφέρει στον Έ. Ράμα -που τότε ήταν δήμαρχος Τιράνων- ο Γ. Παπανδρέου, ήδη από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών, με σκοπό την ανέγερση… Εθνικού Θεάτρου στο κέντρο των Τιράνων. Το θέατρο δεν έγινε ποτέ, αλλά τα 2,5 εκατ. κατέληξαν στον πρωθυπουργό, πλέον, Έ. Ράμα.

Για όσους πίστευαν όμως ότι το περιστατικό με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» ήταν μεμονωμένο, αρκεί να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο κινείται η αλβανική ηγεσία. Όπως αποκάλυψαν τα σερβικά ΜΜΕ, ο Έ. Ράμα, που ανέβαλε για τις 10 Νοεμβρίου την «ιστορική» επίσκεψή του στο Βελιγράδι, την πρώτη αλβανού πρωθυπουργού έπειτα από σχεδόν επτά δεκαετίες, επιχειρεί να ταπεινώσει τη Σερβία.

Τη δεδομένη στιγμή το Βελιγράδι έχει υποχρεωθεί να δεχθεί, στο πλαίσιο της συνάντησης των χωρών των Δυτικών Βαλκάνιων, την παρουσία στη Σερβία εκπροσώπων της κυβέρνησης του Κοσόβου, που παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση θα αναφέρονται όχι με την ιδιότητά τους, αλλά μόνο με το όνομά τους, ουσιαστικά αποτελεί έμμεση αναγνώριση του Κοσόβου.

Ο κ. Ράμα, ωστόσο, φρόντισε να προκαλέσει ακόμη περισσότερο τους Σέρβους, καθώς απαίτησε διά της διπλωματικής οδού να τιμηθεί με την παράδοση του «κλειδιού» της πόλης του Βελιγραδίου και συγχρόνως ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί και το Πρέσεβο, στη Νότιο Σερβία, όπου υπάρχει αλβανικής καταγωγής πληθυσμός, περιοχή η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο αιματηρών ταραχών από αλβανούς αυτονομιστές. Μια κίνηση η οποία ισοδυναμεί με
casus belli για τη Σερβία.

Κωνσταντίνος Τσάκαλος


Σχολιάστε εδώ