«Όταν φτερνίζονται οι αγορές, κρυώνει η Ελλάδα»

Είναι εμφανές ότι τελικά οι αποκαλούμενες ως αγορές είναι οι ίδιοι οι δανειστές μας. Η διασφάλισή τους είναι η πόρτα εξόδου μας από το Μνημόνιο, την οποία η «τρόικα» κρατά διπλοκλειδωμένη, με δύο κλειδαριές, το χρηματιστήριο και τα spreads. Το μίνι «κραχ» στο Χρηματιστήριο λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των stress test 130 ευρωπαϊκών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και των τεσσάρων ελληνικών συστημικών, είναι μια προληπτική επισήμανση ότι άλλοι αποφασίζουν το πότε και το πώς θα διαμορφωθεί η ευρωπαϊκή επιτήρησή μας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα του Μνημονίου.

Η συνολική αξιολόγηση των 130 ευρωπαϊκών τραπεζών, που θα ανακοινωθεί στις 26 Οκτωβρίου, θα αφορά την ενδελεχή εξέταση των ισολογισμών των μεγαλύτερων τραπεζών, μεταξύ των οποίων της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, πριν όμως η ΕΚΤ αναλάβει την τραπεζική εποπτεία τους. Αναφορικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη σημαντική τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο, η οποία εκτός από το Ελληνικό Δημόσιο θωρακίζει και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δίνοντας ένα «μαξιλάρι» 2,5 δισ. ευρώ εν όψει και των stress test. Οι ελληνικές τράπεζες θεωρητικά είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές και θα καταφέρουν, λογικά, να περάσουν τα stress test.

Τώρα, για το «ζήτημα» του ελληνικού χρέους πρέπει σύντομα να βρεθεί τρόπος εξόδου από το σημερινό πρόγραμμα -αφού πλέον υπάρχουν οι μηχανισμοί-, να γίνει τελικά μια εσωτερική ευρωπαϊκή υπόθεση και μάλιστα αποκλειστικής διαχείρισης της Ευρωζώνης, εκεί δηλαδή, που, πολύ καλώς, σωστά και δικαιωματικά, ανήκει η χώρα μας.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η πολιτική σταθερότητα είναι όρος «εκ των ων ουκ άνευ», προκειμένου να μην πάει ο κόπος όλων μας χαμένος. Κατά συνέπεια, οι αρχηγοί όλων των πολιτικών παρατάξεων θα πρέπει να αποφύγουν την επιζήμια εκλογολογία, η οποία δεν βοηθά κανέναν και σε τίποτα. Η υβριδική λύση της ευρωπαϊκής πιστωτικής γραμμής στήριξης και η διευκόλυνση άντλησης ρευστότητας από τις τράπεζες με 0,8% επιτόκιο, σε συνδυασμό με ένα νέο ευρωπαϊκό καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», αντί του παλιού Μνημονίου της «τρόικας», εάν βεβαίως χρειαστεί να κάνουμε χρήση της προληπτικής χρηματοδοτικής συνδρομής, πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά από όλους.

Τις τελευταίες ημέρες έγινε απόλυτα κατανοητό σε όλους ότι χωρίς πολιτική σοβαρότητα και σταθερότητα, αλλά και συναίνεση των δανειστών, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να είναι ευάλωτη σε κάθε καχύποπτη αντιμετώπιση των αγορών. Μάλιστα, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις στήριξης της Κομισιόν και της ΕΚΤ, είδαμε μια αποκλιμάκωση σε ομόλογα, spreads ενώ σημειώθηκε σημαντική άνοδος και στο Χρηματιστήριο. Εάν λοιπόν δεν διασφαλιστεί μια «προληπτική» ευρωπαϊκή εποπτεία για την Ελλάδα σε περίπτωση που τη χρειαστεί, τότε κάθε φορά που θα φτερνίζονται οι αγορές, θα κρυώνει η ελληνική οικονομία, με σοβαρό κίνδυνο πνευμονίας.


Σχολιάστε εδώ